Haiglate võrgustumine on euroraha saamise eeldus

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Võrgustumine on meditsiini arengusuundadesse sisse kirjutatud ja võrgustumine on üks eeldus euroraha saamisel, ütles Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) juhatuse esimees Tõnis Allik reedel Haapsalu linnavolikogus.

Läänemaa haigla ja PERHi ühise sihtasutuse moodustamise käiku volikogule tutvustades kordas Allik varemöeldut, et Läänemaa haigla läheb uude sihtasutusse koos oma õiguste ja kohustustega. PERHi panus on raha, aga selle suurus pole veel teada. Alliku sõnul käivad rahandus- ja sotsiaalministeeriumiga läbirääkimised, et riik aitaks haigla osamakset rahastada.

Allik lubas, et PERH arvestab oma arstide palkamisel ka Läänemaa haigla vajadusi.

Läbirääkimistel haigekassaga osaleb Läänemaa haigla iseseisva üksusena, aga mõistlik oleks enne küsimused PERHiga läbi arutada ja siis „ühise rindena välja minna“, ütles Allik.

Allik lubas, et ühinedes paraneb Läänemaa haigla ravikvaliteet. Väikeses haiglas ei süüvi keegi,kuidas üks või teine tohter töötab, kõneles Allik. Regionaalgaiglas kontrollib iga eriala juht oma eriala arstide tööd.

„Süüvime ka sellesse, mis Läänemaal tehakse,“ ütles Allik.

PERHis on regulatsioonid ja kvaliteedi käsiraamat, jälgitakse ravi kvaliteeti. See süsteem käivitub ka uutes sihtasutustes.

Allik nägi kokkuhoiuvõimalust, et maakonnahaigla saab edaspidi osta ravimeid jm vajalikku regionaalhaigla sisseostuhinnaga.

„Kliinilise huvi kõrval näeme ka majanduslikku efekti,“ ütles Allik. „Me ei ole siia raha noolima tulnud.“

Kartust, et ehk pannakse ühinemise järel maakonnahaigla kinni, ütles Allik: „Kõiki haigeid ei saa Tallinna ka tuua, neid pole siis kuskile panna.“

Alliku sõnul tagab koostöö, et Läänemaalt jõuavad haiged õigel ajal Tallinna ja kui kriitiline aeg on möödas, suunatakse nad Haapsalu haiglasse tagasi järelravile.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ohjah
9 aastat tagasi

Õudne, mis toimub. See kaubakeskustumine on jube.

küsimus
9 aastat tagasi

võrgustumine ja omandivormi muutmine kaks eri asja. õigemini mitme organisatsiooni üheks muutmine ja võrgustumine. Klassikaline põhjendus võimu koondamiseks ja tsentraliseerimiseks mille tulemusena tavaliselt muutub otsuste tegemin jäigemaks, bürokraatlikumaks ja kohalikke olusid ja inimesi mittearvestavaks. Kui suu pealik sadade kilomeetrite kaugusel käske jagab pole tal vaja alluvaid kes hästi, südamega ja kvaliteeti silmas pidades tööd teeks vaid küsimusi mitteküsivaid ja vastuvaidlematult käske täitvaid alluvaid. Tavaliselt järgneb sellistele otsustele “rappimine” töötajaskonnas. Tavaline reformierakondlik “jaga ja valitse” põhimõtete juurutamine igas valdkonnas.