Haapsalus algavad Nelise filmi võtted

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Filmimehed võõpasid täna raudteejaamas vaguneid roheliseks. Foto: Arvo Tarmula

Filmimehed võõpasid täna raudteejaamas vaguneid roheliseks. Foto: Arvo Tarmula
Filmimehed võõpasid täna raudteejaamas vaguneid roheliseks. Foto: Arvo Tarmula

Sel nädalavahetusel algavad Haapsalus legendaarse treeneri Endel Nelise elul põhineva eestikeelse mängufilmi „Vehkleja” võtted.

Filmimine peaks esialgse plaani järgi kestma 3. märtsini. Selles vahemikus võib olla häireid linna liikluskorralduses. Võttepaikades on lisaks tänavavalgustus välja lülitatud.

„Midagi väga hullu ei tule,” lubas „Vehklejat” tootva Allfilmi produtsent Madis Tüür. „Kasutame ümbersõidumärke ja liiklusreguleerijate abi,” lisas ta. „Ma ei usu, et segame linnarahvast rohkem, kui näiteks tavalise teeremondi puhul.”

Kõige suurem muutus, mida inimesed märgata võivad on ilmselt see, et võtteperioodi ajal lülitatakse võttepaikades välja tänavavalgustus.

„Kuna tegu on ajastufilmiga, siis paari stseeni jaoks võetakse ajutiselt isegi lambipostid üles,” tutvustas Tüür võttegrupi plaane. „Oleme seda koos linnavalitsusega juba tükk aega planeerinud”

Võtted peaksud tulema järgnevatel tänavatel: Posti tn. ja Kreutzwaldi tänava nurgal, Suur-Mere, Rüütli, Mängu ja Wiedemanni ristmikul, Jaani ja Vee tn. ristmikul, Lahe teel (Väike-Kallas ja Väike–Viigi vahelisel lõigul), Kiltsi teel (Raudteejaama ümbruses) ja Raudtee tn. ja Kauba tn. ristmikul.

„Vehkleja“ peaosas mängib Märt Avandi. Režissööriks on soomlane Klaus Härö, kes võitis oma filmiga „Kirjad isa Jaakobile” 2009. aasta Pimedate Ööde filmifestivalil parima režissööri preemia. Stsenarist on Anna Heinämaa. Peale Haapsalu on võtteid veel ka Pärnus ja Tallinnas.

„Tallinnas filmime veidi kauem kui Haapsalus,” rääkis Tüür. „Sealsed stseenid on natuke keerulisema ülesehitusega.”

Filmi tegevus toimub 1950. aastate Haapsalus, kus äsja siia saabunud Endel Nelis hakkab lastele vehklemist õpetama. Linateos on küll inspireeritud Nelise elust, kuid lugu on siiski suures osas stsenaristi poolt välja mõeldud.

Filmi tootja Allfilmi varasemast loomingust on tuntumad näiteks „Seenelkäik” ja „Mandariinid”. Allfilm teeb „Vehkleja“ koostöös Soome ja Saksamaa partneritega. Eesti osalus filmi tootmisest on 17 protsnti 1,9 miljoni eurosest kogueelarvest. Lõviosa ülejäänud summast tuleb soomlastelt. Film peaks valmima 2015. aastal.

Endel Nelis (1925–1993) oli vehklemistreener ja kehalise kasvatuse õpetaja. Ta pani aluse kõrgetasemelisele vehklemisele Haapsalus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments