Läänemaa põhikoolid võitsid, gümnaasiumid kaotasid

Kaie Ilves

kaie@le.ee

1. jaanuarist on õpetaja töötasu alammäär täistööajaga töötamise korral 800 eurot kuus.

Kohalikud omavalitsused said mullu õpetajate palgatoetuseks 157 miljonit eurot, tänavu saavad nad 166 miljonit eurot, ütles haridus– ja teadusministeeriumi avalike suhete juht Argo Kerb.

Kerbi sõnul said kohalikud omavalitsused tänavu riigilt õpetajate palgatoetust sedavõrd palju, et keskmiselt saaks maksta 978 eurot iga täiskoormusega töötava õpetaja kohta.

„Toetus kasvas kõigis omavalitsustes, ka seal, kus on õpilaste arv vähenenud,” ütles Kerb.

Läänemaal kasvas põhikoolide palgatoetus kõigis omavalitsustes, kuid 978 eurot palka õpetajad ei saa. Kõik omavalitsused peale Vormsi ja Noarootsi maksavad õpetajaile palga alammäära (800 eurot) järgi.

Vormsis saavad õpetajad keskmiselt 880 eurot, miinimumist suuremat palka kavatseb hakata maksma ka Noarootsi, kus riigi toetus kasvas 47 protsenti.

Kõige vähem (1,6 protsenti) tõusis riigi toetus Nõval.

Munitsipaalgümnaasiumide palgatoetus Läänemaal vähenes — Taeblas –6,1 protsenti, Kullamaal –23,2 protsenti ja Lihulas –40,3 protsenti.

Väikeste gümnaasiumide pidamisel pidid kohalikud omavalitsused Kerbi sõnul ka mullu peale maksma, sest riigi otsus oli juba siis, et põhikooli ei tohi nõrgestada gümnaasiumi arvelt — põhikoolilt ei tohi selle jaoks raha ära võtta.

„Kui omavalitsus otsustab pidada väikest gümnaasiumiosa, peab ta sellesse ka ise investeerima ning samas otsust oma valla–linna elanikele selgitama–põhjendama,” ütles Argo Kerb.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments