Galerii: Pritsimaja 140aastast tornikella eksponeeritakse tuletõrjenäitusel

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 10

Haapsalu raudteejaama hoones tuleb tuletõrjenäitus ning selle tarvis käisid muuseumitöötajad eile Haapsalu pritsumaja torni kella takseerimas.

“Eelmisel aastal sai vabatahtlik tuletõrje 145aastaseks, see oli üks esimesi kodanikualgatusi Eestimaal,” selgitas ühendatud muuseumide juht Anton Pärn. “Pritsmaja torni ronisime eelkõige selle tõttu, et seal on tornikell, mille kinkis 1882. aastal üks tuletõrjeseltsi liige.” Esimene pritsimaja valmis praeguses asukohas aasta varem. Kuigi uus tuletõrjedepoo on ehitatud enne suurt sõda, on vana pritsimaja kell ikka omal kohal. “Originaal kaugetest aegadest, mida tahame ka oma näitusel eksponeerida,” ütles Pärn.

Pärna sõnul olid pritsimehed tol ajal väga tähtsad tegelased. Lisaks tulekustutamisele korraldasid nad mitmesuguseid heategevusüritusi, tavaliselt oli pritsimeestel ka oma puhkpilliorkester.

Fotod: Urmas Lauri

Eile käisid muuseumitöötajad Haapsalu endise tuletõrjedepoo tornikella uurimas.

Haapsalu pritsimaja torn 008

Haapsalu pritsimaja torn 040

Haapsalu pritsimaja torn 057

Haapsalu pritsimaja torn 060

Haapsalu pritsimaja torn 066

Haapsalu pritsimaja torn 034

Haapsalu pritsimaja torn 031

Haapsalu pritsimaja torn 029

Haapsalu pritsimaja torn 027

Haapsalu pritsimaja torn 052

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments