2

Sotsid ja keskerakondlased arvustasid Eesti sõdurite saatmist Aafrikasse

Lehte Ilves

Lehte Ilves

lehte@le.ee

Sotsiaaldemokraadid ei toeta Eesti sõdurite saatmist Kesk–Aafrika vabariiki, sest leiavad, et valitsus on missiooni kavandanud rutakalt ja rohkem on küsimusi kui vastuseid.

Täna esimesele lugemisele tulnud eelnõu arvustasid teravalt ka Keskerakonna saadikud.

Riigikaitsekomisjoni liige sotsiaaldemokraat Marianne Mikko leidis, et valitsus ei ole oma otsust avalikkusele piisavalt selgitanud.

„Tuiskame prantslaste kutsel Aafrikasse, ilma et teaksime, mida meil endil oodata ja tahta on. Ka polnud esmaspäevase seisuga ükski teine Euroopa Liidu liikmesriik peale Prantsusmaa andnud kindlat sõna sinna jalaväekontingendi saatmiseks. Teada on vaid eri riikide lubadused transpordilennukite eraldamise osas,” osutas Mikko täna riigikogu ees peetud kõnes.

Kesk–Aafrikas ootavad Eesti sõjamehi niiske vihmamets ja keeleprobleemid, levivad Musta Mandri tõved, loetles Mikko. „Lapssõdureid on seal niisama palju kui on sõdureid meie kaitseväes — kas oleme moraalselt sellisteks kokkupõrgeteks valmis? Kas oleme valmis, kui seal leiab aset massiline naiste vägistamine? Mida teeb Eesti sõdur, kui on tunnistajaks massilisele tapmisele või massivägistamisele?”

Üleöö Aafrika–missioonile leitud 2,7 miljonit eurot tuleks anda hoopis arenguabiks, leidis Mikko.

Sots Inara Luigas kritsiseeris eelnõu halba ettevalmistust ja tõi näiteks, et eelnõus ei selgu, kas tegemist on rahutagamise või Euroopa Liidu sõjalise missiooniga.

Hiidlane Kalev Kotkas (SDE) küsis eelnõu tutvustanud kaitseminister Urmas Reinsalult, kas on tõsi, et missioonile minev jalaväerühm on juba vaktsineeritud.

„Kes andis ja mis alusel anti korraldus vaktsineerida olukorras, kus riigikogu heakskiitu sellele missioonile veel ei ole?” küsis Kotks.

Reinsalu vastas, et kaitsevägi on teinud vajalikud ettevalmistused, sh vaktsineerimise ja ka treeningud käivad, et olla valmis, kui otsus tuleb. Kui otsust ei tule, saavad kaitseväelased mõne teise ülesande, vastas minister.

Eesti kaitseväelaste Kesk–Aafrika missioonile saatmise eelnõu esimene lugemine jäi teisipäeval pooleli. Riigikogu juhatus võttis eelnõu tekstis ja seletuskirjas olevate vastuolude ning ebakõlade tõttu mitu vaheaega, istungiks kavandatud aeg sai läbi ja lugemine tuli katkestada.

Eelnõu lubab saata kuni 55 Eesti kaitseväelast neljaks kuuks Kesk–Aafrika Vabariiki rahutagamismissioonile. Missioon peab lõppema hiljemalt 31. augustiks. Pärast seda uut rühma Aafrikasse ei saadeta, kuid eelnõu annab võimaluse, et aasta lõpuni saab missioonil osaleda kuni viis staabiohvitseri.

Missioonile minevate kaitseväelaste operatsioonieelne ja –aegne kulu on ligi 2,7 miljonit eurot, see tuleb kaitseministeeriumi eelarvest. Kulu sees on töötasud, lähetustasu, toitlustamine, varustus ja transport.

Eelnõu menetletakse kahe lugemisega. Eelnõu lugemine jätkub kolmapäeval.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
paljud
paljud

suurriigid pole nõus sellega ja mõtlevad, aga meie kaitsemin, kes pole ise sõjaväes üldse käinud, nagu kukeke, kohe mehi lubama, pealegi see pole NATO missioon

leedukate arvestusel
leedukate arvestusel

läheks neil see võõrvägede sisseviimine maksma 1 miljon litti kuus, meie riigikassa on vist rahast pungil, et ei jätku nälgivatele lastele ega pensioni tõusuks rääkimata õpetajate palga suurendamiseks, sohu vajume selle valitsusega

wpDiscuz