Saunja jäärajal võistles sada autot

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Stardimärguannet ootab Teet Teller (nr 17). Peaaegu peegelsileda raja läbimine võttis pärast lipu langemist mitu minutit. Foto: Katrin Pärnpuu
Stardimärguannet ootab Teet Teller (nr 17). Peaaegu peegelsileda raja läbimine võttis pärast lipu langemist mitu minutit. Foto: Katrin Pärnpuu
Stardimärguannet ootab Teet Teller (nr 17). Peaaegu peegelsileda raja läbimine võttis pärast lipu langemist mitu minutit. Foto: Katrin Pärnpuu

Tuulest ja tuisust hoolimata tuli laupäeval Saunja lahe jäärajasõidule ligi sada võistlejat ja kümneid pealtvaatajaid.

Esimesed tunnid kulusid autode võistlusteks ettevalmistamisele ja suhtlusele. Lahe servas pilliroo piiril oleval teenindusalal ja parklas oli näha elevil nägudega noori, võistluspingest pisut ärritatud mehi ning ka mõned õrnema soo esindajad.

Tuisus ja tuules oli kuulda nii aasimist kui ka arutelusid kellegi võimaluste üle. Elevust tekitas kõigi hulgas ka väljaloositav auto, sest selle margi hoiab võistluste korraldaja kiivalt saladuses.

Stardijoonele jõudnud juhtide nägudel peegeldus eranditult keskendunud ilme nagu tõelistele sportlastele omane. Kellegi hüüe või tervituseks püsti tõstetud käsi ei paistnud neist kedagi segavat.

Kolme kilomeetri rajale startis minutiste vahedega peaaegu sada võistlejat. „Osalejate arv esimesel etapil üllatas positiivselt. Starti registreeruda saab ka kohapeal,” ütles võistluste direktor Tajo Truuver Nigula auto– ja motoklubist. Esmalt tahtis Nigula auto– ja motoklubi korraldada võistluse maismaal. Ilmataadi abiga sai selle viia merejääle. Kolmekilomeetrine klaassile rada võis esialgu tunduda päris ehmatav. Aeg–ajalt kerkivad lumepilved rajalt, kust autosid nähagi polnud, andsid tunnistust, et mõne juhi ja auto koostöö ei sujunud. Oli ka selliseid autosid, mis kindlal juhtimisel kurvidest elegantselt läbi liuglesid, pealtvaatajate ja fotograafide rõõmuks efektsed lumekaared sabas. „Rada oli hea! Palju külma ja vähe lund oli lasknud heal jääl kasvada. Autosid lõhub selline rada ka vähem. Kuigi öösel oli tuisanud, saime Raino Kleemanni abiga raja ikka puhtaks,” rääkis Truuver.

Kohaletulnud olid sedapuhku enamasti Läänemaalt, kuid oli tuldud kaugemaltki. Osalejate hulgas oli palju noori, ka kaks 9aastast, kes erandkorras autorooli lubati. „Noored on suured huvilised. Nad tunnevad masinaid ja vaikselt harjutavad, ” lisas Truuver.

Hoolika otsimise peale tabas silm roolis ka julgeid naisterahvaid, kes ei peljanud paljuks rajale minna. Raja ääres paistis neid küll rohkem olevat. Korraldajate sõnul on aga kõik naised oodatud, sest just selline võistlus on koht, kus saab harjutada libedasõitu.

„Starti võib tulla ka tänavasõiduautoga, sest autolõhkumise võimalus on väike,” kutsus Truuver naisi üles julgemad olema.

Päeva lõpuks olid ajasõidud ilma kiuste sõidetud ja esimese etapi paremad selgitatud. Järgmine etapp, Ummacar Auto jäärajavõistlused, Tikker Motorsport Talve karikas 2014 II etapp, sõidetakse 15. veebruaril taas Saunja lahe jäärajal.

„Loodame ilmale. Kui veetase tõusma ei hakka, siis on kõik valmis,” märkis Truuver.

Tulemused

J 18
Kenert Saar 3:23,72
Martin Jaanus 3:38,28
Kaido Märss 3:40,35

Naised
Piret Gilden 3:25,43
Britta Põldäär 3:38,75
Kristi Kool 5:21,22

2 WD–E
Valmar Gilden 3:11,06
Rene Kanniste 3:13,91
Marek Järlak 3:14,13

2 WD–T
Kalle Kruusma 3:32,52
Toomas Kirs 3:33,06
Raino Kleemann 3:33,84

Nelikvedu
Silver Sõmer 2:45,57
Rene Puda 3:08,75
Maksim Muho 3:29,47

Veteranid
Valter Puda 3:21,57
Väino Tõkke 3:53,62
Hillar Kruusma 3:59,32

2 WD–Piik
Tarmo Reineberk 2:10,06
Marko Kukuškin 2:11,60
Janno Otisalu 2:18,16

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments