0

Üleskutse: võta osa olümpiaennustusest!

Riina Tobias

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Sotši 2014. aasta taliolümpiamängude maskotid on lumelaudurist lumeleopard, lõbus jääkaru ja iluuisutajast jänes. Foto: www.eok.ee
Sotši 2014. aasta taliolümpiamängude maskotid on lumelaudurist lumeleopard, lõbus jääkaru ja iluuisutajast jänes. Foto: www.eok.ee
Sotši 2014. aasta taliolümpiamängude maskotid on lumelaudurist lumeleopard, lõbus jääkaru ja iluuisutajast jänes. Foto: www.eok.ee

Lääne Elu toimetus korraldab 7. veebruaril avatavate Sotši taliolümpiamängude ennustusvõistluse. Arvesse lähevad ajalehest välja lõigatud ennustustalongid, mis peavad toimetusse jõudma hiljemalt 7. veebruari postitempliga. Talongid võib ka ise tuua toimetusse (Posti 30, Haapsalu).

Talonge võib saata piiramata hulgal. Võimalik on koguda kuni 16 punkti.

Talong ilmus 23. jaanuari lehes ning ilmub igas lehes kuni 6. veebruarini (k.a).

Parimatele ennustajatele on auhinnad!

Küsimused
1. Kes Eesti sportlastest saavutab individuaalselt kõrgeima koha? 1 punkt
2. Kas Eesti sportlastest suudab keegi individuaalselt esikümnesse jõuda? Jah/ei 1 punkt
3. Mitmenda koha saavutab iluuisutaja Jelena Glebova? 2 punkti, +/- üks koht 1 punkt
4. Mitu lisapadrunit kasutab Eesti laskesuusatamise teatemeeskond 4 × 7,5 km distantsil? 2 punkti, +/- üks padrun 1 punkt
5. Kumb läbib slaalomiraja edukamalt, kas eestlanna Triin Tobi või Tai esindaja, tunnustatud viiulitäht Vanessa Mae? Või katkestavad mõlemad juba esimesel laskumisel? 1 punkt
6. Mitu medalit (või mitte ühtegi) võidab Soome koondis? 2 punkti, +/- ühe võrra 1 punkt
7. Kas Venemaa meesmurdmaasuusatajail õnnestub individuaalne kuldmedal võita? Jah/ei 1 punkt
8. Kas 41aastasel Jaapani suusahüppajal Noriaki Kasail õnnestub olümpiamedal võita? Jah/ei 1 punkt.
9. Kumb on naiste 10 km klassikaprotokollis eespool, kas Justyna Kowalczyk või Marit Björgen? 1 punkt
10. Milline on Kasahhi suusataja Aleksei Poltoranini kõrgeim koht mängudel? 2 punkti, +/- üks koht 1 punkt
11. Kes kohtuvad jäähoki finaalis? 1+1=2 punkti

Küsimuste koostaja Aivo Paljasmaa kommentaar:

Paari nädala pärast avatakse Sotši taliolümpiamängud. Ärevust ja pinget on juba tunda, ja mitte ainult sportlikku, vaid ka poliitilist.

Pole kahtlust, et terroristid on spordipeo sihikule võtnud, nad on seda ka avalikult välja hüüdnud. Venemaa turvatalitus on võimas ja ka USA kolleegid on abikäe ulatanud, kuid pinge aina kasvab.

„Venemaal on kõik võimalik,” võib mõni muiata ja irooniliselt lisada „Vene värk!”. Selline suhtumine on kohatu, loodame, et asjad kulgevad õnnelikult.

Lääne Elu korraldab mängude puhul ennustusvõistluse. Tahtes osavõitjaile toeks olla, püüan küsimusi veidi lahti mõtestada.

1. ja 2. Eesti spordisõbrad peaksid rahul olema, kui keegi meie atleetidest suudaks end esikümnesse suruda. Tõenäosus on väike. Väike lootus on suusatajatel Aivar Rehemaal ja Peeter Kümmelil. Üllatada võib laskesuusataja Kauri Kõiv. Või juhtub ime, õigemini pauk luuavarrest ja sünnib mõni uus Eesti sporditäht?

3. Jelena Glebova hiljutine õnnestunud sõit iluuisutamise Euroopa meistrivõistlustel andis talle 7. koha. Olümpiamängudel löövad kaasa aga ka Ameerika ja Aasia parimad iluuisutajad. Mullusel MMil oli Glebova 16. kohal. Õnnestunud etteaste võiks ta Sotšis paar pügalat kõrgemale tõsta, aga koht esikümnes tundub siiski ebatõenäoline.

4. Laskesuusatamise teatesõitudes on neli vahetust, igas kaks tiiru, kus viis lasku. Kui viie lasuga ei õnnestu viit märki tabada, siis on kolm lisapadrunit. Teoreetiliselt on seega nelja mehe peale võimalik ära kulutada 24 varupadrunit. See on siiski tavapäratu nagu ka see, et mitte ühtegi varupadrunit vaja ei lähe.

5. Neli aastat Soomes Ruka suusakoolis õppiv ja treeniv 18–aastane mäesuusatamispiiga Triin Tobi võistleb Sotšis suurslaalomis ja slaalomis. Inglise tunnustatud viiulivirtuoos, 35–aastane Vanessa Mae (Vanakorn) on samuti armunud mäesuusatamisse ja esindab mängudel oma isa kodumaad Taid.

6. Soomlaste unistus on jäähoki kuldmedal, kuid neil on ka tugevad naissuusatajad, vigursuusatajad, laskesuusataja Kaisa Mäkäräinen.

7. Venemaa sportlased valmistuvad mängudeks, nii et veri ninast väljas, ja meeste murdmaasuusatamises on nad kindlasti medalijahil. Individuaalseid kuldmedaleid jagatakse neljal alal (sprint, 15 km klassikat, 15 + 15 km suusavahetusega sõit ja 50 km vabastiilis). Igal alal on mitu väga näljast kullakütti.

8. Jaapani suusahüppeveteran, 41aastane Noriani Kasai on juba üle 20 aasta maailma tippkonkurentsis osalenud. Viimastel aastatel võis ta küll rahul olla, kui jõudis mõnel võistlusel 15 tugevama hulka. Tänavu talvel elab ta üle aga teist noorust. Hiljuti võitis Kasai MK–etapi. Pole võimatu, et pjedestaale tõuseb.

9. Viimaste aastate teravaim vastasseis naiste suusatamises Björgen contra Kowalczyk leiab aset ka Sotšis. Suviti palju Otepääl treeniv poolatar on tugev klassikasõitja, Björgen omakorda tahab ajalukku minna kõigi aegade parimana.

10. Venemaa meessuusatajate üks peamisi konkurente on Kasahhi esindaja, klassikaspets Aleksei Poltoranin. Meid huvitab eelkõige, kas Andrus Veerpalu nõustamine ja suuskade valik on Kasahhi sportlasele abiks.

11. Vene publik ootab unelmafinaali Venemaa ja Kanada vahel ning muidugi võitu. Finaalmängu pääsejaid on siiski raske ennustada, ka USA, Rootsi, Tšehhi ja Soome loodavad edule.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz