Kaitsevägi võttis teenistusse esimese pommikoera

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kaitsevägi võttis teenistusse esimese pommikoera, kelle tööks sõjaväepolitseis on erinevad julgestusülesanded, ühtlasi suudab koer ainsana Eestis otsida ka relvi.

Saksa lambakoer Bruno Saules Vilkas asus teenistusse aasta alguses ja on sõjaväepolitseinikele oluline kolleeg, vahendab BNS. “Eelkõige tuleb tal kõrgete külaliste visiitide ajal teha erinevatel objektidel nii-öelda pommikontrolli. Sellisteks kontrollideks on olemas erinevaid vahendeid, kuid eriväljaõppe saanud koer on nendest kõigist vaieldamatult kõige kiirem ja tõhusam,” ütles sõjaväepolitsei ülema asetäitja major Meelis Sarapuu.

Tema sõnul on sõjaväepolitseil erinevate julgestusülesannete maht viimastel aastatel kasvanud ja pommikoeri on kogu riigis väga vähe.

Seni laenas kaitsevägi koeri päästeametilt, kus seni olid ainsana Eestis sellise väljaõppega koerad. Lisaks lõhkeainetele suudab Bruno leida ka relvi. Samuti on ta edukalt sooritanud jäljekoera eksami ehk ta on võimeline üles võtma kadunud või põgenenud isiku jälje.

Kaheaastase Bruno ettevalmistamine kestis poolteist aastat. Oluline roll koera koolitamisel oli päästeametil ning politsei- ja piirivalveametil. Ettevalmistus algas baastreeningust koerale ning hõlmas ka koerajuhi koolitust. Alguses õpetati koerale kuuletumist, hiljem aga juba keerukamate ülesannete täitmist nagu näiteks jäljeajamist ja lõhkeainete otsimist erinevatest paikadest. Eelmise aasta lõpus sooritas Bruno edukalt eksamid ja sai vastava tunnistuse.

Koera omaniku, sõjaväepolitseinik nooremveebel Martin Sihti sõnul jätkub nii koera kui tema enda väljaõpe edaspidigi. Samuti peab Bruno igal aastal tegema ka vastavad eksamid, mis lähevad koera jaoks aasta aastalt rangemaks.

“Kogu aeg peab õppima, et pädevus säiliks ja areneks. Teeme kaks kuni kolm korda nädalas trenni ja tahame ka võistlustel osaleda, näiteks jäljeajamise võistlusel. Eelmisel aastal osalesime kuulekusvõistlusel ja saime neljanda koha,” ütles nooremveebel Siht. “Brunole meeldib tööd teha ja vabal ajal on ta lemmiktegevus palli mängimine. Lisaks on ta vahel nagu väike laps, nimelt meeldib talle süles istuda, hoolimata oma suurusest.”

Major Sarapuu sõnul on teenistuskoerad mitmes NATO riigi sõjaväepolitsei üksuses, lähinaabritest on väga võimekas teenistuskoerte üksus Läti sõjaväepolitseil. Ta lisas, et praegu Eesti kaitseväel kindlat plaani rohkem koeri teenistusse võtta pole, kuid mõtteid selles suunas on.

5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
jordan shoes
8 aastat tagasi

Aw, this was a certainly nice post. In notion I would like to put in writing like this furthermore – taking time and actual effort to make a very wonderful article?- but what can I say?- I procrastinate alot and by no means appear to obtain something accomplished.
jordan shoes http://www.trueblueandwhite.com/blog/view/31979/methods-to-ensure-the-appropriate-fit-of-ones-toddler-girls-shoes

jordans shoes
8 aastat tagasi

Can I just say what a relief to discover someone who actually knows what theyre talking about on the net. You unquestionably know easy methods to bring an issue to light and make it crucial. More people today need to read this and know this side of the story. I cant think youre not more favorite since you surely have the gift.
jordans shoes http://gujjar.org/blogs/post/2615

cheap jordan shoes
8 aastat tagasi

You made some decent points there. I looked online for the problem and identified most individuals will go together with together with your web page.
cheap jordan shoes http://watchesccoi.blogger.hu/2013/10/14/air-jordan-2011-white-black-2011

jordans outlet
8 aastat tagasi

I’m impressed, I need to say. Definitely rarely do I encounter a blog that is both educative and entertaining, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. Your concept is outstanding; the problem is some thing that not sufficient consumers are speaking intelligently about. I am particularly happy that I stumbled across this in my search for some thing relating to this.
jordans outlet http://www.anacondabroadcast.com.ar/blog/view/6191/low-cost-jordan-shoes-through-building-a-level-of

jordans for women
8 aastat tagasi

Nice post. I discover something much more challenging on unique blogs everyday. It is going to often be stimulating to read content from other writers and practice a little something from their store. I’d prefer to make use of some using the content on my weblog whether you don’t mind. Natually I’ll give you a link on your internet blog. Thanks for sharing.
jordans for women http://www.zacom.org/blogs/post/937