Juhtkiri: Vargus kõigilt

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Maksu– ja tolliameti info, et enam kui veerand Haapsalu sigaretiturust on salasuitsude käes, üllatab. Läänemaa on ju idapiirist kaugel. Teistest idapiirist kaugeist linnadest, näiteks Pärnust tihedamad sidemed Venemaa või Valgevenega ei paista kuidagi välja. Ka töötus pole meil nii suur, et inimesed peaks äraelamiseks salaäri ajama. Vastupidi, 2012. aastal, mil salasigarettide osakaal jõudsalt suurenes, töötus vähenes.

Salasigaretiäri on kuritegu, mis pealtnäha kellelegi kahju ei too (erinevalt vargustest, isikuvastastest kuritegudest jms). Kõik on justkui rahul — müüja saab raha teenida, ostja kohalike poodide hinnast odavamalt suitsud kätte.

Selline arvamus on aga petlik. Tegelikult on ka salasuitsuäri vargus, vargus meie igaühe taskust, sest kahju kannatame kõik. Riigile laekumata jäänud aktsiisitulu arvel, mis hinnangute kohaselt ulatub miljonitesse eurodesse, jäävad tegemata ühiskonnale olulised asjad, näiteks 3,5 protsenti aktsiisitulust läheb kultuurkapitalile.

Sellele aga rahahädas suitsetaja ei mõtle. Isegi kui mõtleb, siis odavamat suitsu ostmata ei jäta. Eesti riik on salasigaretiäri piiramiseks teinud mitmeid seadusmuudatusi, kuid äri päris välja juurida on ilmselt võimatu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Heidi
10 aastat tagasi

Minu meelest on seosed kultuuri toetamise ja sõltuvuste vahel juba iseenesest absurdne! Kasiinode, alkoholi ja tubakatoodetega sõltlastelt tulu teenivad firmad ja nende omanikud on niigi “riigi poolt liialt ülistatud” ja “kaitstud”… Vähesed räägivad sõltuvustest kui pahest, sest riigi poliitika ongi RAHA TEENIMINE, vahendeid valimata… Tegelikult ei huvita peale raha LAEKUMISE kedagi midagi muud, kahjuks…

marina sillaste
10 aastat tagasi
Reply to  Heidi

Olen Heidi puhul täiesti nõus!

marina sillaste
10 aastat tagasi

Ühtpidi olen nõus juhtkirjaga.Kahjuks ei oma statistikat,kuid enda tutvusringkonnas paraku paljud tuttavaid suitsetavad.Kuna nad kuuluvad enamik ka kultuuriühingutesse,siis suitsetavad näiliselt oma kultuuriühingu “hüvaks”.Raha jagamiseks on aga ju erinevad komisjonid,mis ei pruugi nendeni ei jõuada ning mitmetes komisjonides osalevad näiteks ka kantseitöötajad saavad ju palka + kantseleikulud+…tont teab veel mis. Eks see ole ka omamoodi pea peale keeratud arvamus.Teine on hoopis muret tekitavam on teised asjaolud.Kui palju kulutab riik raha ennetustööna ja kust see raha siis tuleb?Lisaks makstavad reklaamid nii pildis,kui ka paberilkandjatel ning kirjutavas pressis.Keegi võiks need kõik summad ju kokku arvutada.Juhtkiri “Vargus kõigilt” on ühtpidi õige. Samas tuuakse välja… Loe rohkem »

eedu
10 aastat tagasi

Kui palju varastavad igasugused linna, valla ja riigijuhid maksumaksja
taskust oma rahakotti, sellest vaikime. Sigaret on tervisele kahjulik, tõsi,
aga autodest tulev ving on kordi hullem., miks sellest ei räägita?
Tööandjad maksku õiglast palka, siis pole vaja odavat salasuitsu osta.
Teine võimalus on hävitada tubakas ja on kogu maailm sellest mürgist
vaba.

nii
10 aastat tagasi

kuidas küla kutsale, nii ka kuts külale, hakake õiglast palka ja penssi maksma, nii, et inimene oma eluga toime tuleb, küll siis ka #maksude optimeerimine# väheneb ja/või kaob.saan aru, et see “vargus kõigilt” puudutab ka vaeseid kreeklasi.

Rein Vatku
10 aastat tagasi

Vaatan, et Kaire on üllatunud salasuitsude olemasolust ja taunib seda igati. See on tore. Kui salasuitsu valdkond vähendab riigikassat, siis paljudes teistes valdkondades “varastamine kõigilt” vähendab otseselt peale riigi ka linna kassat. Usun, et uuel LE peatoimetajal oleks palju ainet teema edasiarendamiseks.