Maanteeamet tunnustas Piret Pärnapuud ja Helmut Luike

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Tunnustuse saanud Helmut Luik (vasakul) ja Piret Pärnapuu koos liikluskasvatuse talituse juhtivspetsialisti Solveig Edasiga. Foto: erakogu
Tunnustuse saanud Helmut Luik (vasakul) ja Piret Pärnapuu koos liikluskasvatuse talituse juhtivspetsialisti Solveig Edasiga. Foto: Urmas Volmer

Haapsalu põhikooli õpetaja Piret Pärnapuu ja Fixumi autokooli sõiduõpetaja Helmut Luik said liikluskasvatuse auhinna.

Maanteeameti liikluskasvatuse talitus tunnustas 2013. aastal panuse eest liikluskasvatusse 14 õpetajat, 6 koostööpartnerit, 3 kohalikku omavalitsust ja 5 sündmust.

Liikluskasvatuse auhinnaga väärtustatakse ja tunnustatakse inimesi ja organisatsioone, kes oma töö või ühiskondliku tegevusega on oma asutuses või piirkonnas paistnud silma liikluskasvatuse korraldamise ja liiklusohutuse arendamisega.

Maanteeameti liikluskasvatajad valisid aasta tublimad välja viies kategoorias: õpetajad (eraldi üldhariduskoolide, lasteaedade, autokoolide ja noorsootöötajate gruppides), kohalikud omavalitsused, liiklusohutusalaste sündmuste korraldajad ja koostööpartnerid.

Üldhariduskooli kategoorias auhinna saanud Piret Pärnapuu puhul tõsteti esile tema tegevust liiklusringi juhedajana.

Liiklusringiga alustati Haapsalu põhikoolis 2011. aasta kevadel, et õpilasi jalgrattalubade saamiseks ette valmistada. Hoo sisse saanud, jätkas ring tegutsemist terve õppeaasta vältel. Nüüd polnud eesmärk ainult õpilasi jalgrattlubade saamiseks ette valmistada, vaid käisitleda ka muid liiklusteemasid nii jalakäija, jalgratturi ja ka autojuhi seisukohalt.

Ringitunnid ei toimu ainult klassiruumis, vaid ka õppekäikude ja praktiliste õppustena liiklusväljakul. Lastele on esinemas käinud politsei ja maanteeameti inimesed. Et noorematele lastele meeldib tundides mängida, valmistas õpetaja ise neile toreda kahepoolsete kaartidega liiklusmängu, mille abil saavad lapsed liiklusmärgid hõlpsamini meelde jätta.

Õpetaja Piret Pärnapuu õpilastele on väljastatud 70 jalgratta juhiluba ja sel õppeaastal käib liiklusringis 35 kolmanda klassi õpilast.

Autokooli kategoorias pälvis tunnustuse Fixumi autokooli sõiduõpetaja Helmut Luik.

Maanteeameti liikluskasvatuse talituse juhtivspetsialisti Solveig Edasi sõnul valivad noored autokooli sageli sõprade soovituste järgi. „Ikka joonistub muster, et sõber–tuttav käis ja just selle autokooli sõiduõpetajaga saab sõidu tõesti selgeks ja sõidueksami esimese korraga tehtud,” ütles Edasi. Helmut Luigel pole viimased viieteist aastat olnud sõiduõppesoovijate nimekirja täitmisega muret.

Luik on sõiduõpetajana töötanud 1990. aastast ja teda hinnatakse väga täpse ja korrektse suhtumise poolest nii oma töösse kui ka õpilastesse. Õpilastele jagatavate teadmiste kaudu oskab ta suunata ka lapsevanemaid liiklusolukordade analüüsimisele.

Liiklus ja selle korraldamine on Helmut Luigele alati huvi pakkunud ning tal on selles teemas väga põhjalikud teadmised. Oma põhjalikke teadmisi jagab ta meeleldi nii õpilaste kui ka kolleegidega ning vahel on Helmuti sügaval ohkel suurem õpetuslik mõju kui sõnadel.

Luik on kaheksa aastat osalenud ka Haapsalu liikluskomisjonis töös, olles alati aktiivselt kaasa rääkinud linnakeskkonna liikluskorralduse parandamisel ja pakkunud omalt välja mitmeid häid ideid, mida on ka arvesse võetud.

Liikluskasvatuse auhinnad anti üle pidulikul vastuvõtul 11. detsembril Viljandis pärimusmuusika aida suures saalis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments