9 Lääne-Eesti küla sai uue veevärgi

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Valmis Lääne- ja Raplamaad hõlmava veemajandusprojekt, puhta joogivee ja nõuetekohaselt käideldud reovee sai 9 küla.

Läänemaal korrastati veemajandus Kõmsi, Tuudi, Martna, Vatla, Kirbla külades. Raplamaal Vana-Vigala, Tamme, Kasti, Kivi-Vigala külades.

Projekti investeeriti kokku 790 tuhat eurot, millest 648 tuhat eurot (82%) saadi SA Keskkonnainvesteeringute Keskuse (KIK) vahendusel, teatas SA keskkonnainvesteeringute keskuse kommunikatsioonijuht Elina Kink.

Suurimad investeeringud läksid Martna ja Kasti küladesse, et saavutada seal nõuetekohane heitvesi. Martnas uuendati ligi 173 tuhande euroga olemasolevat reoveepuhastit, mis aitab kaasa ka Rannamõisa jõe reostuskoormuse vähenemisele. Kasti külas rajati 180 tuhande euro eest uus reoveepuhasti, mis tänu nõuetekohase reovee tootmisega mõjutab positiivselt Kivirehe oja.

AS Matsalu Veevärgi esindaja Hans Liibeki sõnul on rajatud objektid on kiiresti käima läinud. „Mõlemad reoveepuhastid on töötanud kuu ning vajalikud tulemused on käes,“ ütles ta.

Ülejäänud külades viidi joogivesi nõuetega vastavusse. Selleks paigaldati asulate puurkaevupumplatesse veetöötlusseadmed või lahjendati olemasolevate puurkaevude vett, et vähendada joogivees raua või fluoriidi sisaldust.

KIK rahastas 9 küla veemajanduse uuendamist keskkonnaprogrammi rahast.

KIK hoiab tervet elukeskkonda, väärtustab puhast loodust ning säästvat arengut. Juhtiva keskkonnaabi ja -investeeringute suunajana rahastab KIK keskkonnaprojekte Eesti keskkonnatasudest laekuvast rahast, CO2 kvoodimüügi tuludest ja Euroopa Liidu struktuurifondidest. Lisaks pakub KIK võimalust taotleda sihtotstarbelist laenu keskkonnaprojektide elluviimiseks. Kokku on KIKist kolmeteistkümne aastaga toetust saanud üle 16 tuhande projekti.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments