Osmussaar saab elektrisüsteemi

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Selle aasta lõpuks saavad Kesselaid Saare maakonnas ja Osmussaar Lääne maakonnas seniolematu luksusena elektrisüsteemi, mis on Kesselaiul ühele perele andnud juba põhjuse külmkapp soetada.

Osmussaarel pidanuks energiajaam esialgse kava kohaselt juba valmis olema, kuid tööd hakkasid venima vaidluste tõttu ehitajaga, kes pakkus lahendusi, millega elanikud ei tahtnud nõustuda, kirjutab Maaleht.

Praegu saab Osmussaar elektri generaatorist ning väikesest, alla 1kW tuulikust, mis tugevamate tuultega seisma jääb. Kasutusel on päikesepaneelid võimsusega 850 W.

Kõik kokku on taganud esmase energiavajaduse ning lasknud vahelduva eduga käigus hoida külmikut, LED-lampe ning sülearvutit.

“Aga õhtul raamatut loen ikka pealambiga ja vajalikud toimetused teeme küünlavalgel,” iseloomustas Osmussaare elanik Rita Koppel praegust elu. “Uue süsteemi töölesaamine muudaks kõike! Me saaks puid teha, vett pumbata, tolmu imeda… Kasutada elektrit nagu tavaliselt.”

Osmussaarlased kardavad, et tööd jäävad talve peale ja lähiajal korralikku voolu majja ei saa.

Kui Kesselaiul ei suuda paneelid praeguse päikesega boileris vett kuumutada üle 29 kraadi, siis Osmussaarel on boiler alles unistus.

Kesselaid ja Osmussaar said elektrisüsteemi rajamiseks raha väikesaarte programmist. Osmussaarel on taastuvenergiajaama ehitusmaksumus koos omaosalusega üle 50 000 euro.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
est
10 aastat tagasi

21.se sajandi luksus-elekter.