Juhtkiri: Et saaks tülita

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Sotsiaalministeeriumi kava koondada perearstid tervisekeskustesse on mõistlik ja mujal maailmas ammu kasutusel. Tänapäeval, mil kõik areneb välgukiirusel ja seadmed vananevad päevadega, ei ole kuigi mõistlik, et iga perearst jookseb selle arenguga kaasas. See oleks arutu raharaiskamine. Küll aga võib tulla tüli ja pahandust, kui ministeerium seab ette väga jäigad piirid ega arvesta kohapealt tulnud ettepanekuid. Lahendused võiksid olla paindlikud.

Perearstil Andri Merilool õigus, et kaugesse maanurka on raske arsti leida, isegi kui ehitada välja uhke perearstikeskus. Teisalt aga tundub hirmutav, kui haige inimene peab Virtsust või Nõvalt bussiga Haapsalu vahet käima. Need ja küllap veel paljud muud takistused tuleb enne reformi jõustamist pisiasjadeni läbi mõelda. Kas anda omavalitsustele raha juurde, et nad saaksid inimesi aidata; võtta kasutusele telemeditsiini võimalused, nagu seda tehakse Vormsis jt väikesaartel; otsida muid lahendusi. Need on maailmas olemas.

Mõelda võiks ka nimele. Praegu tähendab tervisekeskus peamiselt spaasid jms asutusi. Miks ei võiks asju nimetada nende õigete nimedega. Perearstikeskus on selge ja sisule vastav nimi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
veliks pendel
10 aastat tagasi

haiguste ravi kontrollitud,

Mati.A.
10 aastat tagasi

Ah jaa! Meenutaksin ka seda, et vene ajal olid olemas polikliinikud, kus kõik arstid olid ühes kohas koos ja mingite uuringute ega analüüside tegemiseks ei olnud vaja joosta mitme koha vahet üle linna eraldi. Miks oli vaja lõhkuda süsteem, mis töötas? Suure suuga lubati, et ravi muutub inimestele kättesaadavamaks, paremaks ja järjekorrad kaovad, kuid kas kadusid järjekorrad? Kas muutus ravi haigetele kättesaadavamaks ja paremaks? Kahjuks mitte ükski punkt sellest lubadusest ei pea vett ja järjekorrad aina kasvavad. Ainus, mis muutunud on, on see, et juurde on tekkinud rida selliseid tegelasi, kellel pole haigete raviga mingitki seost kuid kes aina nõuavad… Loe rohkem »

Mati.A.
10 aastat tagasi

Nimetatagu neid keskuseid kuidas iganes tahes, Perearstikeskus, SPA jne kuid kahjuks nimi ei ravi ega ei hakkagi kunagi kedagi ravima. Kui kasutada õigeid nimesid ja sõnu, siis ka arst ei ravi vaid määrab ravimid, millega ravida. Teeb arst vea, on ka tulemused sellele vastavad!