21

Hukkunud noorte tööandja süüdistab juhtunus riigi hoolimatust

Riina Tobias

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Mis riik see on, kus lastel pole muud teha kui ringi hulkuda, kanepit tõmmata ja autoga kihutada, imestab Herjavas surnuks sõitnud noorte tööandja Per Nordqvist tänases Eesti Ekspressis.

9. novembril liiklusõnnetuses hukkunud neli noormeest töötasid söetehases Nap Konsult OÜ. Ettevõtte juht, hariduselt sotsiaalpedagoog Per Nordqvist ütleb, et Eestis elavate noortega ei tegele mitte keegi. Hukkunud noored on põlvkonnast, kelle huvialad ja laagrid peavad kinni maksma vanemad ja kellest riik absoluutselt ei huvitu.

Nordqvist töötas pärast Växjö ülikooli lõpetamist paar aastat noortega, oli vahelüliks politsei, kooli ja kogukonna vahel ning taipas nüüd matustelt koju sõites, et on selles olukorras juba korra olnud. Et mis juhtub, kui riik ei hooli lastest.

22 aastat Eestis elanud Nordqvisti sõnul on tema kodumaal Rootsis noortele vabaajakeskused, kus kokku saada ja ringides osaleda. Rootslane ei saa aru, miks Eestis ei ole selliseid kohti, nii et Tallinna noored peavad istuma Viru keskuses ning Haapsalus kaubamaja ees ja Africa pubis. “Ma ei räägi sellest, et kuidas pubi võtab üldse vastu neid noori. See näitab juba sügavuti ühiskonna kriisi,” räägib Nordqvist. Tema sõnul sai nüüd noorte inimesega juhtunud õnnetus alguse juba palju aastaid tagasi riigi küünilisuse tõttu.

Inimesed võiksid riigile makstavast sotsiaalmaksust saada osa tagasi laste harimiseks, et noored ei istuks ainult arvutis ja kaubanduskeskustes. Samuti ütleb Nordqvist, et meil on asjad täiesti viltu, kui lapsed ei kuula oma vanemaid ja teevad, mida tahavad.

Äraleierdatud sõnad “kriminaalne joove” ja “vilets liikluskultuur” on Per Nordqvisti sõnul vaid osa õnnetuses osalenud viisiku traagilisest saatusest. Kõige hullem asi on hoolimatus. Inimesed ei hooli. Vähemalt seni, kuni juhtub midagi nende endi või lähedastega.

Aga mitte ainult need asjad ei aja rootsi ärimeest raevu.

Kui Per Nordqvist soovis hukkunud noormeeste lähedastele maksta matusetoetust, sai ta teada, et tema firma peab sel juhul maksma ka sotsiaal- ja tulumaksu.

“Kui tahan anda 1000 eurot, siis mina pean maksma 1700. Mis riik see selline on?” küsib ta.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Xrmzojwfb
Xrmzojwfb

And now let’s talk a little retaliated I ignore, stress Band include the bets, to the is at all true, how as me. bet uk If you, or someone you love, is suffering from financial hatred against cyber of fate and chance, to smile upon them.

süsi
süsi

äri seal N KO-s mustem kui töö

tädi
tädi

sina oled üks nende seast

haapsalu
haapsalu

no sina olen kuulnud oled ikka täitsa loll,kui pole töötand pole vaja rääkida niisugust jama see mida haapsalu kurjad keeled räägivad kas siin kommentaarides selle avarii kohta vähe veel lugesid seda mida kurjad keeled räägivad,süda läheb pahaks Haapsalu ongi üks kurjade keelte linn

ka ema
ka ema

jube mõelda tahan teisi raskel hetkel aidata rahaga ja riik küsib peaaegu sama palju endale, Häbi eesti riigile aga mis seal imestada me ise valisime ju,,,,,,,

aga
aga

inimene ju räägib sellest,et meie riigis on prioriteedid paigast ära.Milles ta siis eksib ?pered lagunevad,vanemad lähevad välismaale tööle ja jatavad lapsed omapead,parimal juhul haige vanaema juurde.Noored poisid joovad Aafrika ees pudelist viina ja saavad seda imekombel vabalt igast bensukast osta.Emal pole tavaliselt oma poja-tütre jaoks aega,sest kui ta pole välismaale läind,töötab ta kahel kohal,et suudaks lapsele toitu ja riideid osta.Kõik huviringid on tasulised-pole raha,pole sul kuskile asja.Paljude noorte unistus on lõpetada kool ja vabandust väljenduse eest tõmmata siit…….Kas keegi üldse hoolib meie noortest.kabinetid on ametnike täis,tulge sealt välja ja tunnistage,et meie riigis on midagi väga valesti !

Just!
Just!

Toetan sinu arvamust!

Õnne!
Õnne!

Lugupeetud valijad!
Peagi valmib Laikmaa paviljon 40 000 €.
Noortele? Kes need veel on? naginii kui kool läbi lasevad siis jalga. Ja parem on, siis on öist lärmi vähem ja pensionärid saavad magada. Ja kaubamaja esine pole ka laupäeva hommikuti vere- ja okselaga täis – kõik ongi hästi!
A kui Soome lähete, ärge Haapsalust välja kirjutage – siis te maksuraha tuleb siia ja on, millest linnaisade palgatõusu maksta. Teistele nagunii ei jätku.

Haapsalu NOOR
Haapsalu NOOR

Tõesti, selles artiklis on tõetera sees.
Meie RIIK, KODULINN, ei hooli noortest. Noortel ei ole siin linnas midagi teha, kui ainult jõlkuda kauplustes ning õhtuti kaubamaja ees. Leiaks linn siis mingi tegevuse või sellise toreda noortekeskuse, kus noortega pidevalt tegeletakse. Või pakuks huviringidele mingeid soodustusi. Aga ei pigem muretseme selle pärast, et oleks vaja poliitikute palku tõsta.

olen kuulnud
olen kuulnud

Et seesama firma pidavat maksma ümbrikupalka ——-osa ümbrikus ja ametlikult miinimumpalka !? Ise ei ole seal [ N KO-s ] töötanud , aga kohalikud , Läänemaa “kurjad keeled ” räägivad sellest ! Ehk peaks hoopiski Maksuamet selle asja pihtide vahele võtma ?

Kuri olen su peale...
Kuri olen su peale...

No mida..?? Räägid seda juttu, et inimesed saaksid vähem palka või üldse töö kaotaksid? Mõtle mida enne suust välja ajad!! Siis hakkab ju veel rohkem joomist ja laaberdamist toimuma.

pff
pff

kanepit on koguaeg tehtud..kunagi tehti seda lihtsalt rohkem salaja kui praegu

wpDiscuz