Juhtkiri: Abi või häbi

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Üks uurimus näitas, et kui enne masu vaadati Eestis raskustesse sattunud inimestele pisut viltu, siis masu muutis seda suhtumist. Kinnisvarabuum tegi majanduslanguse ajal paljud heal järjel olnud inimesed puruvaeseks. Selline kukkumine ei olnud kerge. Nad olid olnud edukad, aga ühtäkki olid kaotanud töö ja kodu. Järel olid võlad, abitus ja häbi.

Läänemaal on praegu vooluta 90 majapidamist ja veel 160 saab lähiajal teate, et kui võlga ära ei maksa, lülitatakse vool kahe nädala pärast välja. See ei ole nii suur kaotus kui kodust ilma jäämine, aga ebamugav ja ehk ülekohtunegi. Eriti kui inimene ise ei tunne ennast süüdi, kui ta on õnnetute asjaolude kokkulangemisel sattunud ringi, milles kõik on kõigile võlgu. Siis võib kergesti tulla tahtmine süüdistada kõiki teisi; loota, et ehk läheb halvim mööda, ja loobuda abi otsimisest.

Kõik, kellel on võlgnikega tegemist, kinnitavad: ärge peitke pead liiva alla, ärge laske võlal üle pea kasvada, ärge lootke, et läheb mööda. Ei lähe mööda, kui ise midagi ette ei võta.

Elektrivõla puhul selgub tänases lehes, et kui võtta elektrifirmaga ühendust enne, kui vool on välja lülitatud, võib jõuda mingile kompromissile, sõlmida maksegraafik, leida muu lahendus. Kui see ei aita, on tasuta võlanõustajad, on omavalitsused, kes saavad anda erakorralist abi — aga ainult siis, kui seda küsitakse.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Delfi kirjutab!
10 aastat tagasi

II oz: 05.11.2013 10:30 Tartu Rahulepingust erineva (väiksema ulatusega) piirjoone või “lepingu” sõlmimiseks ei ole ei valitsusel; riigikogul ega ammugi mitte mingil Paetil volitusi! Eesti Vabariik on Ühtne ja Jagamatu tervik ja üleskutse või agitatsioon Riigipiiri muutmiseks võrdub Riigireetmisega ning on EV Põhiseaduse vastane tegevus! Nii et kuriteo koosseisu on küll ja küll… Piirilepinguid ei panda rahvahääletusele kuid volitusi piirilepingu sõlmimiseks saab anda ainult rahvahääletusega!!! Põhiseaduse muudatus jättis (Savisaare ettepanekul) Põhiseadusest välja sätte mis nõuab sellis(t)e lepingu(te) jõustumiseks kahe järjestikuse riigikogu heakskiitu (2/3 poolthääli)… Seega on sellist reeturlikkust plaanitud juba EV taastamise algusaegadest saati. Seadus lubab ja käsib Igal Eesti… Loe rohkem »