Maksmata elektriarved jätavad kodu vooluta

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Maksmata arve jätab tänapäeval kodu kiiremini küünalde valgustada kui alles paar aastat tagasi. Foto Arvo Tarmula
Maksmata arve jätab tänapäeval kodu kiiremini küünalde valgustada kui alles paar aastat tagasi. Foto Arvo Tarmula

Eile lõuna ajal oli Läänemaal 90 majapidamist elektrita, aga mitte tormi pärast, vaid et elektri eest oli maksmata. Voolu väljalülitamist ootas veel 160 elektrivõlaga majapidamist.

Võla pärast on neljapäevast saadik vooluta ka Lääne–Nigula vallas elav Ahto.

„Ise olen süüdi, aga häirib Imatra Elektri suhtumine,” ütles Lääne Elu poole pöördunud Ahto. „Olen üritanud neljapäevast saadik rääkida, aga räägi nagu seinaga.”

Tema meelest võiksid ametnikud olla mõistvamad.

Ahto rääkis, et lubas Imatrale võla 9. novembriks ära maksta, aga teda ei võetud kuulda. Pakkus pere viimast söögiraha, 100 eurot. Ei võetud kuulda.

„Kas pean röövima minema?” küsis Ahto.

Alltöövõtja teeb töö ära, aga raha ei näe
Ahto on suur elektritarbija, sest töötab kodus ja kõik tööpingid käivad tal elektriga.

Tal tekkis suur elektrivõlg, kui firma, kellele ta allhanget tegi, ei maksnud töö eest. Ei maksnud sellepärast, et ei saanud ise ka töö eest lubatud tasu ja käib nüüd kohut.

Ahto sealt oma raha kätte saada ei looda. Ta on elektrivõlga tasunud. Imatra saab võla viivisega tagasi, mille üle nad veel nurisevad, ei mõista Ahto.

Ahto kurtis, et varem sai maksta kvartali kaupa. Nüüd on tal kaugloetav arvesti ja elektri eest tuleb maksta iga kuu. Alati aga ei ole selleks raha. Praegugi ei ole Ahtol viimastel kuudel tööd olnud.

„Ma ei ole süüdi, et ma muud tööd ei oska kui seda, mis tarbib palju elektrit.”

Et kaugloetava arvesti väljalülitamine käib väga lihtsalt, piisab klahvivajutusest elektrifirma kontoris, töömeest ei pea välja saatmagi, siis tehakse seda ka varasemast rohkem.

„Ma ei ütle, et olen puhas poiss, olen pikalt võlgu olnud, aga ma maksan kogu aeg,” sõnas Ahto. „Kas siis seekord ei saanud oodata?”

Voolu äravõtmisele eelneb teavituste jada
Imatra Elektri vanemkliendihaldur Harry Pähn selgitas, et elektri maksetähtaeg on iga kuu 25. päev. Kui viie päeva pärast ei ole arve tasutud, saab klient meeldetuletuse.

Selle järel ootab Imatra veel viis päeva. Kui arve on ikka maksmata, läheb teele tähitud kiri väljalülitushoiatusega. Pärast seda on veel 15 päeva aega arve ära maksta või Imatraga ühendust võtta, et kokku leppida tasumises.

Imatra Elektri müügijuht Ago Sepp selgitas, et ettevõtte poole tulekski pöörduda siis, kui võlg tekib, mitte siis, kui vool on juba välja lülitatud.

„Tavaliselt tuleme vastu, aga 99,9% juhtudel läheb nii, et kauplema tullakse alles siis, kui vool on väljas,” ütles Sepp.

Ahtole läks tähitud kiri teele 7. oktoobril. Et ta ühendust ei võtnud, lülitati vool 31. oktoobril välja.

Imatra ei võta arvesse ka Ahto võimalikku vastuväidet, et ta pole tähitud kirja kätte saanud. Tõesti, postiljon ei ole adressaadile kirja üle andnud, kuid on jätnud talle teate, et kiri ootab postkontoris. Kirjale Ahto järele ei läinud ja kiri tuli Imatrale tagasi.

Imatra Elektri iseteeninduse logist aga paistab, et Ahto on vaadanud iseteeninduse kaudu väljalülitushoiatust.

„Oli teadlik, aga ei võtnud ühendust enne, kui vool oli välja lülitatud,” sedastas Pähn.

Kaks kuud maksmata arveid ja vool on läinud
Kui elekter on kaks kuud maksmata, tekib reaalne oht, et majapidamine jääb vooluta, selgitas Ago Sepp. Imatra ei taha võlga suureks kasvatada, sest siis heidetakse neile ette: „Miks te enne välja ei lülitanud, lasite võlal kasvada.”

Ajal, mil Ahtol vool ära võeti, oligi tal maksmata kahe viimase kuu arve, kokku üle 300 euro. Välja on veel saatmata oktoobriarve 180 eurot.

Pähn ütles, et kui Ahto oleks maksnud ära ühe arve, saanuks ta voolu tagasi. Sajast eurost aga ei piisanud.

„Pakkusin talle, et pöördugu Läänemaa abikassa või vallavalitsuse poole,” ütles Pähn.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
16 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Angeelika
10 aastat tagasi

Praegu võetakse inimestelt võrguteenuse näol teine elektriarve, maksad kaks arvet, kilovattide eest ja siis veel see lisa võrguteenus. Kui võrguteenuse eest tuleb maksta, siis tekib küsimus, kuhu lähevad kilovattide eest saadud raha, see raha peakski hoidma korras võrku.

no
10 aastat tagasi
Reply to  Angeelika

elektrimeestel kõigil töödziibid tagumiku all, üle poole on adminni ja palgad ju, tegemist enamjaolt välisfirmadega ja ka kõva kasum peab olema, muidu pole ju bisnis vaid sotsamet, küsimus on aga riigiettevõttes EE, mis kuulub rahvale aga kes peab ennast üleval nagu eraettevõte ja lennutab raha ohaiosse, õlitehastesse jne,ning keda siis valitsus peab ka veel lüpsilehmana., samuti olematu elektribõrs, kus vahendajad võtavad hiigel vaheltkasu.ja saamatu valitsus, kes rahvast ei hooli.

Angeelikale
10 aastat tagasi
Reply to  Angeelika

Kilovattide eest saadud raha läheb elektri tootmiseks. Vaat elektriga ei ole nii, et lähed kotiga poodi ja ostad sealt. Ja elektrijaama direktor ei hakka ka vist elektriliine ehitama, seda teevad teised mehed.

meie elu
10 aastat tagasi

Imatra poolt lülitatakse elekter välja ja saad boonusena veel arvele ca 50€ juurde, et sealt kust võtta ei ole,sealt võtaks lõpmatuseni! Sõlmige graafikuid,vestelge, tehke seda ja teist jne…..kuid see kõik ei muuda tõsiasja,et need hinnad on rahvale kõrged ja selle palgaga,mis siin riigis teenitakse ,ei ole võimalik enam elada. Kliendideenindajad nagu Haapsalu paljude perede emad on, teate kui palju saavad? Tarbijate Ühistu töökuulutuses seisab palgaks 450€ bruto, võiks öelda,et lasteaiaõpetajad ja muud lihttöölised saavad sama….oii kui tore,et võime öelda,et nii vähesed siin riigis saavad alampalka, aga see,et saadakse natukene rohkem kui alampalk,see ei huvita enam kedagi…statistikast peavad inimesed elama. Mingid… Loe rohkem »

Pole mõtet hämada ja teisi süüdistada
10 aastat tagasi

Kui mees väidab, et pole maksta saanud, sest pole mitu kuud tööd olnud, siis mil moel tal ikka need megaarved (2k eest võlgu 300 ja okt 180€) tekivad??? Ilmselgelt on tegu hämamisega.

Artiklis
10 aastat tagasi

on selgelt öeldud,et võlg tekkis täites tellimust mille eest raha jäi saamata.Muide täiesti tavaline lugu,et pea-kesk ja alltöövõtu ahelas jääb töö tegelikul tegijal tasu ja ka tehtud kulutuste raha saamata.

tarbija
10 aastat tagasi

Õpitud abitus, ei muud.

patrioot
10 aastat tagasi

Kas äkki oleks mõistlik küsida, et miks on meil niipalju kommunaalmaksete võlglasi? Ei tahaks uskuda, et hoolimatud ja laisad kõik on … äkki on vaja iga kuu valida laste kõhutäie, lasteaiamaksu ja elektri/sooja vm maksmise vahel?
Uhke Eesti üle!

normaalsed
10 aastat tagasi
Reply to  patrioot
minagi
10 aastat tagasi

Mul on ka võlg, mida maksan osade kaupa hetkel ja ma tõesti soojalt soovitan – suhelge Imatraga kui probleemid tekivad ! Ise olen seni alati mõlemaid pooli rahuldava lahenduse leidnud, protest ja räuskamine ei aita, kui tahad elektrit tarbida siis tuleb ka maksta. Tingimuse on läbiräägitavad. Ja Imatra pakub stabiilset teenust veel pealegi !

Ahto
10 aastat tagasi

Rahvas ,traate ja kaableid ei saa valida . Läänemaal on Imatra liinid .Vägagi head liinid pealegi .

bumm
10 aastat tagasi

Elektrilevi ,ei aitäh. Imatra on vägagi hea firma .

kodanik
10 aastat tagasi

Niisiis:
– tähtaeg on 25.09
– meeldetuletus 30.09
– väljalülitamishoiatus 5.10
– viimane maksmise võimalus 20.10
* sel hetkel võib Imatra juba voolu välja lülitada, makse on hilinenud 25 päeva
– vool välja 30.10
* makse hilinenud 35 päeva
Andke andeks, aga nii räigelt ei käitu oma võlglastega isegi kurikuulsad SMS-laenude firmad.

kodanik
10 aastat tagasi
Reply to  kodanik

mis see firma see on üks ülbemaid valige elektrilevi…

Ahto
10 aastat tagasi

Elan küll Lääne -Nigula vallas ,aga minul vool alles veel . Kaastunne nimekaimule .