Sotside Haapsalu programm keskendub linnakodanikele

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Valdo Maisalu peab SDE kõige olulisemaks lubaduseks Haapsalus sotsiaalkomisjoni loomist. Foto: Arvo Tarmula

Konkreetseid ja teistest eristuvaid lubadusi on Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) Haapsalu programmis vähe. Pigem näitab programm erakonna suundumust: tähelepanu pöörata linnaelanike heaolule ja juhtimisse kaasamisele.

Näiteks laiendatakse eakate abistamise teenust, pööratakse tähelepanu teistest nõrgematele ja tugevamatele õpilastele, toetatakse töökohtade aastaringset olemasolu, aidatakse lastel–noortel suvetööd leida.

Kuidas täpselt ja millise raha eest, ei ole SDE Haapsalu esinumbri Valdo Maisalu sõnul veel määratud.

Esinumbri sõnul näitasid erakonna telgituurid, et kui raha ei ole, on vabatahtlikud nõus aitama.

„Küsisime, kas oleksite nõus osalema aktsioonis, eakatele toitu koguma ja koju viima, kõik ütlesid jah,” ütles Maisalu.

Linnaelanikele võrdsete tingimuste tagamiseks lülitaks sotsid kortermajade hoovivalgustuse linna valgustusvõrku tagasi.

„Ega inimene ole selles süüdi, et tema korter asub majas, mis ei ole suure tee ääres, et tänavavalgustus sinna ei ulata,” selgitas Maisalu.

Kindlalt lubab SDE Haapsalus võimule saades kaasata volikogu komisjonidesse volikokku mittekuuluvaid spetsialiste ja luua sotsiaalkomisjoni. Maisalu sõnul on see sotside kõige olulisem lubadus.

Spetsialistide kaasamine komisjonidesse seisab ka IRLi programmis, kuid ideega tuli välja SDE.

Sotside üks konkreetsem ja rahamahukam lubadus ühtib Reformierakonna lubadusega — praegu Aafrika rannast Promenaadi hotellini kulgeva promenaadi pikendamine jahisadamani.

„Hädavajalik. Promenaadi hotelli ja sadama vahe on jubedus — mahajäänud hooned, paadikuur, inimesed ei julge käiagi,” ütles Maisalu.

Veel välja arvutamata rahasumma tuleks Euroopa Liidu tõukefondidest, linna omaosalus laenataks, lisas ta.

„Laenudega on raske, aga sellise ehituse puhul kindlasti tasuks ära. See kestab ikka sajandeid,” sõnas Maisalu.

Reformierakonna esinumbri Urmas Suklese sõnul on promenaadi sadamani ehitamise detailplaneering juba olemas ning võib üsna kindel olla, et linnavalitsus viib selle järgmise nelja aasta jooksul ellu.

Teabe kõigi vabade töö– ja elukohtade, tootmishoonete ja –maade, pakutavate teenuste kohta lubavad sotsiaaldemokraadid koguda ühte andmebaasi, mis lihtsustaks Haapsallu elama asumist. Sama lubab Reformierakond.

Maisalu sõnul kuluks andmebaasi loomiseks vähe raha, sest sisuloojatena saaks kasutada linnavalitsuse ametnikke, kellel piisab praeguse töö kõrvalt aega.

„Mina ei saa aru miks ei ole seda veel ära tehtud. Linnavalitsus vist arvab, et midagi ei juhtu naguinii, ega ole pingutanud,” lisas ta.

Urmas Sukles nentis, et andmebaasi lubavad küll ka nemad ja ära see tehakse, kuid kasu on sellest ilmselt vähe.

Maisalu nentis, et sotside programmis on ka lubadusi, mida on keeruline täita.

SDE lubab soodsaid bürooruume kaugtöö tegemiseks, aga Maisalu sõnul on praegune linnavalitsus linna kinnisvara maha müünud ja enam ei olegi palju välja jagada, kuigi tahaks.

Suklese sõnul ei ole ruumipuudus ettevõtetele takistuseks, Haapsalus on saadaval küllalt mõistliku hinnaga bürooruume.

„Hoopis riigi regionaalpoliitika soosib seda, et ettevõtted ei tule,” lisas ta.

Keeruliseks võib Maisalu sõnul osutuda ka lasteaiaõpetajate palga võrdsustamine kooliõpetajate omaga, sest kui raha ei ole, ei saa seda ka jagada.

Ta lisas, et kui võrdsustada ei saa, pooldab ja hindab SDE Reforimerakonna püüdlust tõsta lasteaiaõpetajate palka vähemalt 25 protsendi võrra.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
sokk
10 aastat tagasi

Valdo Maisalu oli vene ajal Tarbijate Ühistus mingi asjapulk, kes lubas tööle võttes suurt palka, aga pärast tõmbas naha üle kõrvade! Mõttetu valetaja ja mitte kõige teravam pliiats selles karbis!

Valdo
10 aastat tagasi

vana aferist ja Suklese sülekoer.

Tamme elanik
10 aastat tagasi

Linnavalitsus kõndis meist lihtsalt üle. Majade vaheline ala on ju kõnnitee, sageli ka sõidutee ja neid pimedaks teha on ebanormaalne. Me ei ole eramajad, mille vahel on hekid ja aiad. Meie majade vahel on ju teed, arusaamatu selline suhtumine.

Kastani elanik
10 aastat tagasi
Reply to  Tamme elanik

Kui te pole eramajad mis õigusega te siis terve rajooni omavoliliselt sulgenud olete:(
Tehke tänavad lahti saate ka valguse tagasi ja oma elu läheb ka lihtsamaks

ilmselt
10 aastat tagasi
Reply to  Kastani elanik

tahab kastani elanik oma autoga teiste majade õues tolmutada ja lapsi hirmutada. Kui kastani elanik tahab oma maja juurde privaatsust ja rahu siis peaks naabreid nii palju austama, et seda ka teistele võimaldada!

Heli Kaldas
10 aastat tagasi

Olen nõus ajakirjanikuga, kes ütleb, et meie programm keskendub inimesele ja nende kaasamisele. Minule, kui eramaja omanikule, kelle kodutee on valgustatud linna arvelt mitmest küljest, tundus see otsus omal ajal väga ebaõiglane. Ma kaldun arvama, et ka selle otsuse tegemisel kaasati eelnevatesse diskussioonidesse asjaosalisi vähe. Aga võib olla ma eksin… Oma valimisprogrammi lisasime punkti just seetõttu, et “ahistatud” kortermajade elanikud ei ole siiski rahul selle otsusega ja leiavad, et nende kodutee ei ole enam nii turvaline. Aga me oleme ju linn, kus on hea ja turvaline elada 🙂

ära kahtle
10 aastat tagasi
Reply to  Heli Kaldas

keskerakond püüab võimalikult palju kulusid panna kortermajade elanike peale , sealhulgas ka majade välisvalgustuse, kusjuures näiteks meie maja eest käivad massiliselt läbi ka teiste piirkondade elanikud. Nii et sotsidel on, kelle ja mille eest seista, vastasel juhul muutub Haapsalu täiesti elamiskõlbmatuks!

HRT-le
10 aastat tagasi

Sulle tunduvad paljud asjad naljakad, sest mina linnakodanikuna sinu hoovist läbi ei lähe. Täna, niikaua, kui pole korteriühistud ja -ühisused oma majad krunte piiranud , siis on võimalus näiteks Kastani tänava elurajooni elanikkel minna koju läbi Tamme kortermajade hoovide. Igati mõistlik ja loogiline, et siis saaksid kõik need maksumaksjad ka turvaliselt koju.

HRT
10 aastat tagasi

Natuke naljakas üks asi. Olen oma majale pannud välisvalgustuse, sest tänavavalgustust pole. Miks peaks aga Haapsalus olema teisiti? Kui tänavavalgustus ei ulatu kortermajani, peaks ikka elanikud ise natuke enda pärast muretsema?

Nõus
10 aastat tagasi
Reply to  HRT

Nõus, et ka iga majaomanik, ühistu peaks enda pärast muretsema ja ka oma ressurssi kulutama, et endal ja ka teistel parem oleks. Nii tegime ka oma korteriühistus Põllu 1,

eda puuks
10 aastat tagasi

jah, luban ennast toetada, pöörata, laiendada, aidata, võrdsustada ja kaasata , kes on nõus vabatahtlikult aitama, sellel tõstan palka vähemalt 25 protsendi võrra ja veel, aga kuna raha ei ole, pole ka midagi jagada