Ministeerium soovitab inimestel tellida elektroonilise valijakaardi

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Siseministeeriumi regionaalministri valitsemisala soovitab inimestel oktoobri lõpus toimuvate kohalike valimistega seoses tellida elektroonilise valijakaardi.

Enne kohalike omavalitsuste volikogude valimisi saadab riik kõigile valimisõigusega inimestele valijakaardi, kus on kirjas, kuidas ja millal nad hääletada saavad, teatas siseministeerium BNSile. Tavapäraselt saadetakse valijakaart postkasti laekuva paberteatise kujul, kuid riigiportaali kaudu on kõigil valijatel võimalik valijakaart tellida oma e-posti aadressile elektrooniliselt.

„Ühe paberil valjakaardi kujundamine, trükkimine ja saatmine maksab ligikaudu 0,5 eurot ning näiteks viimase Euroopa Parlamendi valimiste 885 000 valijakaardi trükkimiseks kulus orienteeruvalt 2,3 tonni paberit. E-kaart aitab säästa raha ja hoida loodust,“ kutsub regionaalministri valitsemisala rahvastiku toimingute osakonna juhataja asetäitja Mairis Kungla inimesi üles e-valijakaarti tellima.

E-valijakaarti saab tellida, sisenedes riigiportaali eesti.ee ID-kaardi või Mobiil-ID abil või tuvastades end internetipanga kaudu. Et saada e-valijakaarti 20. oktoobril toimuvateks kohaliku omavalitsuse volikogu valimisteks, tuleb see tellida hiljemalt 19. septembril.

„Täna on e-kaardi tellinud ligi 54 000 inimest, kui aga arvestada, et meil on üle miljoni valija ja ligi 800 000 internetikasutajat, siis võiks tellijate arv olla oluliselt suurem. Inimesed loevad niikuinii uudiseid internetis ja arved tulevad neile e-mailile. Ühe väga lihtsa liigutusega saab ka valijakaardi endale meili peale tellida,“ rääkis Kungla.

„Sa teed kõike juba niikuinii internetis,“ on ka kaks nädalat kestva e-valijakaardi tellimise teavituskampaania põhisõnum.

Nii nagu paberil valijakaart, on ka elektrooniline valijakaart teavitusliku iseloomuga. Seda ei pea välja printima ega valimisjaoskonnas hääletamiseks kaasa võtma ning see ei ole ka elektroonilise hääletamise eelduseks. Need, kes on e-kaardi juba varem tellinud, ei pea uut kaarti tellima, küll aga võiks üle vaadata oma ametliku e-posti seaded, et saadetud valijakaart ikka kohale jõuaks.

E-valijakaart saadetakse valijale, kes omab valimistel hääleõigust, on vähemalt 18-aastane ja kelle elukoha andmed on kantud piisava täpsusega Eesti rahvastikuregistrisse. E-valijakaardi tellimiseks peab inimese ametlik @eesti.ee e-posti aadress olema suunatud igapäevaselt kasutatava e-posti aadressi peale. E-posti aadressi suunamist ja seadeid saab kontrollida samuti riigiportaalis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments