Läänemaa suurimas koolis õpib üle 500 lapse, pisimas 12 last

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Läänemaa ühisgümnaasiumis alustas õpinguid ligi 300 õpilast. Foto: Arvo Tarmula

Läänemaa suurimasse kooli — Haapsalu põhikooli — läks 1. septembril 570 last, pisimad koolid maakonnas on Metsküla kool 12 lapsega ja Kasari ning Vatla kool 13 lapsega.

„Esialgu oli tunne, et pool lapsi pole veel kooli jõudnudki,” kirjeldas esimest koolipäeva Haapsalu põhikooli direktor Anne Mahoni.

Eelmise aastaga võrreldes on koolis lapsi kaks korda vähem, sest siis õppisid riigigümnaasiumi hoone remondi tõttu Kuuse tänavas koos tollased Wiedemanni kool ja Haapsalu gümnaasium.

Mahoni sõnul läks esimene koolipäev ühest küljest hästi, teisest küljest mitte. Kuuse tänava kooli tavapärast ühisaktust õues segas otse aktuse eel tibutama hakanud vihm. 1. klasside aktus peeti aulas, 2.–8. klass läksid aktuse asemel klassijuhatajatundi.

„Võimlasse oleks ehk kõik mahtunud, aga see pole ikka päris õige koht,” ütles Mahoni.

Haapsalu põhikoolis alustas kolm klassitäit 1. klassi lapsi, kokku ligi 70 last.

Kooliaastat alustati seal pühapäeval, 1. septembril.

12 lapsega Metsküla kool alustas kooliaastat eile, kuigi üldjuhul pole sellest hoolitud, kas 1. september on laupäev või pühapäev. Tänavu aga ei läinud Metsküla koolis 1. klassi mitte kedagi, sellepärast otsustatigi tava rikkuda.

„Mõtlesime, et olgu siis pealegi, alustame esmaspäeval,” lausus Metsküla kooli direktor Pille Kaisel.

Koolipäev algas Metskülas kell pool kaheksa hommikul, kui esimesed lapsed bussiga kooli jõudsid, ja kestis kella kaheni pärastlõunal. Terve päeva tegutses koolipere koos.

„Jagasime suvemuljeid, panime vihikutele kilesid ümber, mängisime, arutasime kooli reegleid ja kodukorda, sõime ahjukartuleid, peedikotlette, külmkoorekastet ja marjadega kodukohupiimakooki,” loetles Kaisel.

Kaisel ütles, et järgmisel aastal tuleb Metskülas 1. klassi jälle lapsi, üldse peaks seal sügisest õppima 14 last.

Eile alustasid kooliaastat ka 13 lapsega Kasari ja Vatla, kus läks 1. klassi üks tüdruk.

Vatla koolis algas keskpäeval aktus, kus traditsiooniliselt esinevad kõik lapsed, ka need, kes on Vatla kooli juba lõpetanud ja käivad Virtsu koolis, ütles Vatla kooli direktor Helju Viikmann. Et Virtsu koolist jõuaksid lapsed esinema, algabki aktus tavapäraselt keskpäeval.

Vatla kooli traditsioon on pärast aktust esimese koolipäeva puhul pildistamine: klassikaupa, üksi, sõbraga. „Siis on näiteks 3. klassis hea vaadata, kuidas 1. klassis välja nähti,” sõnas Viikmann.

Koolitunde Vatlas esimesel koolipäeval ei peetud.

Kasaris seevastu oli eile juba tõsine koolipäev. „Juba on tunnid. Kellel muusika, kellel matemaatika, kellel eesti keel,” loetles Kasari kooli direktor Maidu Leever.

1. klassi tüdruku esimene tund liitklassis koos 2. ja 3. klassiga oli matemaatika.

2. septembril alustati sellepärast, et õpilaskodu lastel võinuks olla pühapäeval kooli jõuda tülikas, sõnas Leever.

13 õpilasest 9 ongi Kasaris õpilaskodu lapsed.

Leever ütles, et alustas uut kooliaastat puhanuna ja hea tundega. „Lapsi on küll vähe, aga kool on alles ja loodame, et jääb püsima,” ütles ta.

Tuleval sügisel peaks Kasaris 1. klassi minema kaks last.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments