Juhtkiri: Murranguaeg

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Tänavune 1. september oli viimaste aastate tähelepanuväärsemaid. Haapsalus on koolireform tehtud. Alustasid kaks täiesti uut kooli: Haapsalu põhikool ja Läänemaa ühisgümnaasium. Haapsalu linna ja Läänemaa valdade koole võrreldes ilmneb, et kontrastid on teravad.

Lähiaastad maakonna hariduskorralduses tulevad üsna tõenäoliselt murrangulised. Läänemaa suurimas koolis, Haapsalu põhikoolis, käib tänavu 570, pisimas, Metsküla algkoolis, 12 õpilast. Kui põhikooli ja algkooli võrrelda on meelevaldne, ja algkoolivõrgus pole ka erilist põhjust midagi muuta, algkool võibki olla pisike, siis Läänemaa suurimas põhikoolis käib 570 — seejuures pole Haapsalu mingi metropol — ja pisimas, Nõval, 16 last. Lihula gümnaasiumis käib 23 õpilast, Läänemaa ühisgümnaasiumis 299 õpilast. See näitab, et koolireform väljaspool Haapsalut on vältimatu.

Kokku alustas tänavu tööd 6 gümnaasiumi, 12 põhikooli ja 6 algkooli. Aeg on näidanud, et vallad oma gümnaasiumidest ei loobu, nii et see, mis juhtub gümnaasiumivõrguga, oleneb eelkõige sellest, kui hästi hakkab minema Läänemaa ühisgümnaasiumil. Kui läheb hästi, siis tõenäoliselt ollakse Lihulas, Taeblas ja Kullamaal silmitsi tõsiasjaga, et 10. klassi ei saa enam iga hinna eest avada, sest seal pole ühtegi last, ja kuus gümnaasiumi isereguleeruvad kolmeks.

Põhikoolidest kaob lähema paari–kolme aasta jooksul tõenäoliselt kaks, enne mitte, sest uus võim tõenäoliselt esimesel aastal koole kinni panema ei hakka, teisel või kolmandal aga pole enam pääsu, sest lapsi ja õpetajaid lihtsalt ei ole.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Meil
10 aastat tagasi

on selline vanast heast ajast säilinud kiitev kõnepruuk ike alles-murranguline aeg,reformid…jääb mulje,et kõik läheb irmsasti üles-mäge…tegelikult ju lihtsalt käib otste koomale tõmbamine-ei saand maa täidetud lastega ja eestlastest eestimaa peremehed.Mäletan aega kus Taebla koolis käis 500 õpilase ringi,nüüd “metropol”sai selle arvu kokku-hurraa.
Halva mängu juures hea näo tegemise oskus on muidugi väärtus omaette,aga kellele me praegu seda teeme-iseendile.