Margus Kaldma: Kuritegevus Läänemaal tõusis, aga mitte 41% võrra

Madiken

madiken@le.ee

Kohalik politseijuht Margus Kaldma. Foto: Arvo Tarmula

Justiitsministeerium teatas nädala alul, et Läänemaal on kuritegevus aastaga hüppeliselt, 41 protsenti kasvanud. Haapsalu politseijaoskonna andmeil on aga kuritegude arv tõusnud poole vähem, 22 protsendi võrra.

Justiitsministeerium registreeris mullu jaanuarist juulini Läänemaal 277 kuritegu, tänavu sama ajaga 391.

Ministeeriumi pressiesindaja Maria–Elisa Tuuli sõnul on tõusu peapõhjus Haapsalu liiklusregistribüroo altkäemaksu kriminaalasi, aga ka petukõned liiklusõnnetuste kohta ja kehalise väärkohtlemise juhtumite rohkus.

„See on näiline tõus,” ütles Haapsalu politsejuht Margus Kaldma.

Ta selgitas, et ministeeriumi statistika näitab kõiki alustatud kriminaalasju, ka neid, milles politsei menetluse käigus kuriteokoosseisu ei leidnud. Politsei statistika sisaldab ainult neid tegusid, mis menetluse käigus tõesti kuritegudeks osutusid.

Seda, et kuritegude määr on tänavu tõusnud altkäemaksu ja libakõnede juhtumite tõttu, kinnitas ka Kaldma. Korruptsioonikuritegude arv tõusis 15 ja kelmuste arv 22 juhtumi võrra.

Vägivallajuhtumite arvu kasv on aga Kaldma sõnul hea näitaja, sest see tuleneb asjaolust, et kannatanud on hakanud aktiivsemalt politsei poole pöörduma.

Lääne Elu kirjutas novembris, et Haapsalu liiklusregistri büroo eksamineerijat Rain Jostmanni kahtlustatakse altkäemaksu võtmises. Altkäemaksu andmises kahtlustatakse enam kui 30 inimest. Menetlus alles kestab.

Aprillis kirjutas Lääne Elu Leedu kelmidest, kes helistasid politseinikke teeseldes Haapsalu lauatelefonidele ja nõudsid väidetavalt avarii põhjustanud sugulase eest raha.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
hariloi
10 aastat tagasi

Margus Kaldma 23.aprillil Lääne elule “Varguste arv on meeletult kahanenud. Läänemaal pole viimasel ajal tõsiseid kuritegusid”
Ja nüüd augustis 41% kasvu. Kas tasub siis kohe loorberitele puhkama jääda härrased?

näriline
10 aastat tagasi

Ahsoo, et kui ma näiteks teatan näiteks kolmest kuriteost, siis kajastub see justiitsi statistikas, aga kui politsei ei viitsi menetleda ja asja lõpetab lambist põhjusel, siis nende statistikas kena null. Selline statistika on ikka vägev ja kui politseijuht rõõmustab vägivalla kasvu üle, siis väga tahaks teda ennast raputada.