Inimõiguste kohus menetleb Tšarnetski juhtumit

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Enda sõnul ebaõiglaselt kolmeks aastaks mõrvale kaasaaitamise eest vangi mõistetud endine Murru vangla valvur Olaf Tšarnetski pöördus veebruaris inimõiguste kohtusse.

Poeg Karol Tšarnetski ja sõber Kalle–Kusta Tõnisma kinnitasid Lääne Elule, et Euroopa inimõiguste kohus võttis asja suve alguses menetleda.

„Hästi palju protsesse, ei tea, kui kaua aega võib võtta,” ei osanud Karol Tšarnetski ennustada, millal võiks oodata kohtust järgmist vastust.

Kuigi perel on maksmata Eestis käidud kohtuteest tekkinud pangalaen, võeti inimõiguste kohtusse pöördumiseks laenu juurde.

Karol Tšarnetski sõnul lootis pere, et laenumaksed peatatakse isa vanglasoleku ajaks, isa tegi panka avalduse. Pank nõuab aga raha ikkagi välja ning perel on kaelas üks probleem rohkem.

Siiski on üliõpilane Karol ja tema keskkoolieas õde Sandra saanud seni koolis käia, tööd tehakse kõrvalt.

Esiti kardeti, et kui isa kaotab vangi minnes sissetuleku, peavad lapsed koolist loobuma.

„Pole veel häda,” nentis Karol Tšarnetski.

Augusti lõpus ootab lapsi ees esimene pikk kohtumine isaga, kes on 2. jaanuarist vangis.

„Ta elab ühe endise politseinikuga kahekesi ühes toas, eraldi avaliku elu tegelaste sektsioonis Tartu vanglas,” rääkis Tšarnetskiga regulaarses telefonisuhtluses olev Kalle–Kusta Tõnisma.

„Teeb esimesest päevast peale märkmeid, sporti teeb,” kirjeldas ta.

„Esimene ehmatus on üle läinud, loeb ja käib jalutamas,” rääkis ka Karol Tšarnetski.

Lääne Elu kirjutas mullu novembris taeblalasest Olaf Tšarnetskist, kelle mõistis kohus süüdi Murru vanglas seitse aastat tagasi toimunud mitmetahulisele mõrvale kaasaaitamises. Asi käis läbi kõik Eesti kohtuastmed.

Tšarnetski, tema pere ja mõnekümnest endisest töökaaslasest koosnev toetajaskond leidsid, et ta on süütuna süsteemi hammasrataste vahele jäänud, ja lubasid pöörduda inimõiguste kohtusse.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments