Juhtkiri: Ühest tõde pole

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Murru vangla valvur Olaf Tšarnetski rikkus vangla sisekorraeeskirja, lastes kinnipeetavail üksteisel külas käia. Et seda tegid kõik valvurid, et seda käskis juhtkond, ei ole vabandus reeglite rikkumiseks. Erakordset ei ole selles ikkagi midagi, et töötaja läheb töökeskkonnas vooluga kaasa — eriti kui pere on vaja toita ja vanglajuhid näitavad eeskuju.

Kas Olaf Tšarnetski on või ei ole tapmisele kaasa aitamises süüdi? Pärast kõikide kohtuotsuste läbilugemist, 16 kaustast koosneva kohtutoimikuga tutvumist ja Tšarnetski endaga kohtumist võin öelda — ma ei tea. Aga ajakirjanik ei olegi kohtunik.

Küll tuleb sellest loost välja ajatu tõde: miski — ei seadused ega uurimisorganite töö — ei ole täiuslik ja õigus ei ole sama mis õiglus. Samal ajal kui üks vangla sisekorraeeskirja vastu eksinud valvur peab oma vea eest kolm aastat vangis istuma, kõnnivad samuti ja veelgi rohkem vangla sisekorraeeskirja vastu eksinud kõrged vanglaametnikud täiesti õigeksmõistetuna ringi.

Loost tuleb välja teinegi tõde. Vanglas tegelikult kehtivail reeglitel ei ole midagi pistmist korraga, mis seal peaks valitsema.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
HV
11 aastat tagasi

Vabandust! Juba leidsin pangaarve.

to HV
11 aastat tagasi
Reply to  HV

Eks pannud oma õige nimi siia kui nii õige tahad olla.Aga kes neid varasemaid juhtumeid jõuaks kokku lugeda kus jäädi ellu ja ei löödud konte puruks ja nemad ka ei saanud süsteemile vastu.Ja kui vaadata et mitte minister ei ole igapäevaselt kohapeal ja ei saagi ju teada kui sellised valvurid ja põdrad ja muud tegelased kasutavad oma positsiooni ära kiireks rikastumiseks jne.Oskan ainult mõelda, et see olukord oleks siiamaani toiminud, kui see vang poleks surma saanud ja põdrad olafid ja kogu see toetajate vennikeste kamp toimetaksid rahumeeli edasi ja ei tea mitmendat korda see põder jälle oleks seda ühte ja… Loe rohkem »

HV
11 aastat tagasi

Delfist:Lugege see Lääne Elu artikkel läbi ja te näete, et see, mis toimub Eesti riigis, on õudust ja unetust tekitav. Esiteks, vanglat valitsevad eluaegse karistusega mõrtsukad ja nende “alluvad ” on väljapääsmatus olukorras, sest neid on vähe, vangidega tuleb ajada “poliitikat”, et midagi veel hullemat ei juhtuks. Teiseks, me saame teada, et vanglas pekstakse vange, alles siis, kui üks on surnuks pekstud. Kolmandaks, keegi peab süüdi jääma ja see on isik, kes ei saanud “süsteemile” vastu hakata, sest siis oleks krimkad ta töölt lahti lasknud. Lugege vangide vestlusi vangla juhtkonnaga. Ja siis lõpuks, valvuri süüdimõistmine on ju täielik farss. Inimene… Loe rohkem »