Lääne Elu paberleht 10. augustil

Madiken

madiken@le.ee

Ööl vastu reedet Läänemaal möllanud erakordne äike tekitas elektrikatkestusi üle terve maakonna. Foto: Anti Rannus

Vehklejad tegid ajalugu

Nikolai Novosjolov krooniti neljapäeva õhtul Budapestis teist korda meeste epee maailmameistriks.

Väga tugeva vastase alistamine finaalis õnnestus tänu õigele taktikale.

„Püüdsin kohe alguses ette minna ja sellega ta oligi löödud,” kirjeldas Novosjolov taktikat.

Lugu saab lugeda siit.

Krahviaia tenniseväljakul vandaalitsejad on tabatud

Haapsalu politseijuhi Margus Kaldma sõnul on tegu ühe 16– ja ühe 17–aastase Haapsalu noormehega, kes on oma teo üles tunnistanud.

Uuemõisas avariisse sattunud autode remondikulud hüvitatakse

Lääne Elu kirjutas juunis teede reguleerimata ristumispunktist Uuemõisas, mida Opeli juht pidas peatee ja kõrvaltee, BMW juht aga võrdsete teede ristmikuks. Autod põrkasid kokku.

Nagu ei jõudnud selgusele maanteeamet ega politsei, tegid ka kindlustusettevõtted süüdlase osas erineva otsuse ning auto remont hüvitatakse mõlemale juhile.

„Olukordi, kus kindlustusseltsid määravad liiklusõnnetuse põhjustaja erinevalt, esineb üldiselt üsna harva,” sõnas Gjensidige Eesti juht Raul Järve.

Valskus ja riigiamet ei sobi kokku

Innar Mäesalu tunnistas avalikult üles, et kandideerib Lääne–Nigulas häälepüüdjana, kuid ausus ei ole piisav vabandus. Vabandus ei ole ka see, et erakonnast oli alatu teda rumalasse seisu sundida. Just maavanema kohustus on jälgida seaduste täitmist Läänemaal, kirjutab Lääne Elu arvamusküljel Andres Ammas.

Samuti seletab 1993. aastast Haapsalu linnavolikogu liige Ammas, miks ta sügisestel valimistel ei kandideeri.

Läänemaal möllas erakordselt tugev äike

Ööl vastu reedet möllanud pikne oli enneolematu — aastakümneid pole nii tugev pikne nii pikalt järjest löönud. Äike tekitas elektrikatkestusi üle terve maakonna.

Ööga sadas Haapsalus maha kuu sademenorm. See oli tugevaim selleöine sadu terves Eestis.

Uugla ilmavaatleva Ilmar Öövel pidas nii pikalt kestnud äikest enneolematuks. Ligi 80aastane Öövel ütles, et pole midagi taolist varem kogenud.

Koolijuhid vaatasid Läänemaa hariduselu rattasadulast

Veerandsada koolijuhti üle Eesti väntas teisipäevast neljapäevani ratta seljas mööda Läänemaad, et teha tutvust siinsete koolidega.

Külastatavais koolides aeti töö– ja suvejuttu, kuulati kolleegide muresid ja rõõme ning uuriti, kuidas ollakse valmis algavaks kooliaastaks.

Läänemaa ühisgümnaasiumis jagas direktor Leidi Schmidt riigikooli käivitamise kogemusi ja näitas kolleegidele värvilõhnalist koolimaja.

Läänlased sõitsid maapäevale

Kahekümneliikmeline Läänemaa külaaktivistidest koosnev delegatsioon sõitis eile Saaremaale, et osaleda Eesti külade X maapäeval.

Maapäeva elavast raamatukogust saab laenutada 12 raamatut ehk esinejat, kes räägivad laenutajale sellest, kuidas küla aasta ringi elus hoida.

Aristokraatlik koolisõit nõuab kõva distsipliini

Pruun mära Dash longib koos noore ratsanikuga treeninguplatsi kõrval ringi ja ootab oma järge. Taamal söövad vaikselt heina vana poni Dilma ja tema varss Primadonna. Nende juurde lippab punasetriibuline kass.

Mõned aastad ära jäänud traditsiooniline Ridala Ratsu perepäev tuleb taas, kuid esimest korda võisteldakse koolisõidus.

Näitus sündis sportlikust huvist

Teisipäeval Haapsalus Evald Okase muuseumis avatud Eesti ja Läti graafikute ühisnäitus „Kokkumäng” sündis kunstniku ja näituse Eesti–poolse kuraatori Inga Heamägi sõnul sportlikust huvist selle vastu, kuidas naabrite teosed kokku kõlavad.

Eesti ja Läti graafikute ühisnäituse ehk kõige ebatraditsioonilisem taies on Ott Pilipenko ja Marit Mihklepa kassettluger. Pilipenko sõnul on alternatiivne lugemismasin iroonia e–lugerite aadressil.

Kunstnikud on neljale kassetile lugemiseks jäädvustanud inimeste tülide dialoogid.

Lugu saab lugeda siit.

Läänemaa kogukonna pärlid: kui nemad sädet ei löö, siis tuld ka ei tule

Teisipäeval tunnustas regionaalminister Siim Valmar Kiisler Rõude külamaja ees Läänemaa kogukonna pärli tiitliga Inda Mölderit ja Ants Maripuud.

Piltuudis: Eesti juurtega Euroopa laululapsed esinesid Haapsalu kultuurikeskuses.

Ansambli Dethvipera kitarrist, Augustibluusi turvatöötaja ja üliõpilane Kauri Sinkevicius pidas Lääne Elu jaoks neljapäevast neljapäevani päevikut.

Saame tuttavaks, suvekülaline: James Dalton käis Haapsalus bluusimas 14 suupilliga.

Kui Daltonil oleks aega lõpetamata laulule mõelda Haapsalus, teeks ta seda raudteejaamas, mis on tema lemmikkoht väikeses kuurortlinnas.

Lugu saab lugeda siit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
siidri
10 aastat tagasi

plaan kandidaatide elukoha registratsioon ära kaotada on tema enda kätes, tehku üks oblast ja probleem lahendatud, ka kaob siis parteisõdureid valskuses ja sahkerdamises süüdistamine iseenesest ära ja kõik on jälle aus ja me oleme järjekordselt uhked