Vahule aetud purskkaevude puhastamine maksab linnal 100 eurot

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Foto: Rita Helisma
Foto: Rita Helisma

Nädalavahetusel täitis Haapsalu promenaadi ja vanalinna purskkaeve taas valge vaht, sest vette oli valatud pesuvahendit.

Linna purskkaevude puhastaja Tõnu Viinapuu rääkis, et inimestele võib vaht küll nalja teha, aga tegelikult rikub see purskkaevu.

Vanalinna purskkaevu all on veeanum, pump ja pistikud, mis vahuga kokku puutudes kahjustada saavad, seletas Viinapuu. Promenaadi purskkaevus segab vaht veetaset reguleeriva anduri tööd.

Seepärast on vahutavad purskkaevud kindlasti vaja puhastada.

„Vesi välja ja uus sisse,” kirjeldas Haapsalu linnakeskkonna juhataja Krista Vilta.

Möödunud nädalavahetuse vingerpussid lähevad linnale maksma veidi alla 100 euro, prognoosis Vilta. See on aga tavapärasest väiksem taks tänu sellele, et alles möödunud nädalal tegi Viinapuu purskkaevude põhjaliku puhastuse.

Haapsalu abilinnapea Peeter Vikmani sõnul ongi loo juures kurb, et hooldaja tegi purskkaevud enne Augustibluusi korda, et need linnapilti kaunistaksid, kuid keegi pidi ikkagi enda meelest nalja tegema.

Vikmani sõnul kaasneb purskkaevu vahupidu enamasti linnas toimuvate üritustega.

Linn tellib purskkaevude hoolduse teenust osaühingult Metaller, kes jälgib purskkaevude seisukorda ja puhastab neid vajadusel. „Näiteks kevadel on palju õietolmu, siis vajavad filtrid tihedamini hooldust,” lisas Vikman.

Purskkaeve jälgivad ka valvekaamerad. Vikmani sõnul on nädalavahetusel korda rikkunud inimesed lindil, kuid linn alles kaalub, kas teha politseisse avaldus. Varasematel kordadel pole lindistusest kasu olnud, sest tegutsejad on videol seljaga.

„Arvatavasti oli ka pealtnägijaid ja siinkohal võiksid kodanikud appi tulla,” lisas ta.

Lääne prefektuuri pressiesindaja Kristi Kais ütles, et sellistest juhtumitest antakse prefektuuri teada mõned korrad aastas, Haapsalus on kätte saadud üks purskkaevu rikkunud seltskond.

Kais lisas, et seni on pesuvahendi purskkaevu valamist käsitatud kui väheväärtusliku
vara vastast süütegu, mida võib karistada kuni 1200eurose trahvi või arestiga.

Facebookis Haapsalu ja Läänemaa grupis käis eile elav vahuteemaline arutelu. Mõned linnakodanikud leidsid tõesti, et tegemist on toreda naljaga ja „spetsialistide poolt teostatava sisepesuga”.

Teised avaldasid aga kahjumeelt, et „mõne mõistus on nii piiratud” ja mõistsid purskkaevude seebitamise hukka.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Anonüümne
10 aastat tagasi

ei tea, ma eelistaksin küll sellist vahuhunnikut tavalisele purskkaevule

Selle foto omanik
10 aastat tagasi

Ma ei ole nõus selle väitega, et foto on teinud A.T.
Olen nüüd tükk tublit aega kulutanud, võrdlemaks oma fotot (FB Haapsalu ja Läänemaa grupis) ja siia lisatut.
Foto on 100% minu oma, ainult vähendatud mõõtudes ja lisatud teist kontrasti.
Esitan pretensiooni A.T-le ja Lääne Elule.
Olge ootel!