Konkurents arendab Haapsalu kohvikuelu

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kärme Küüliku omanik Jaanus Kalm näitab tükkidena Itaaliast toodud puuküttel ahju, kuhu mahub korraga küpsema kuni kuus pitsat. Foto: Katrin Pärnpuu
Kärme Küüliku omanik Jaanus Kalm näitab tükkidena Itaaliast toodud puuküttel ahju, kuhu mahub korraga küpsema kuni kuus pitsat. Foto: Katrin Pärnpuu

Kevadel kirjutas Lääne Elu, et Haapsalu peatänavale lisandub sel suvel hulgaliselt uusi söögi–joogikohti.

Nüüd on pool suve läbi ja uksed avanud neli uut ettevõtet. Hapsal Dietrich, Aptek ja Aed on tegutsenud poolteist kuud, Ehte Maja kaks nädalat.

Lääne Elu uuris, kuidas suvi uutes ärides läinud on, kuidas mõjutab lisandunud konkurents seniseid vanalinna toitlustuskohti ning kuhu on jäänud lubatud raamatupood–vinoteek Haapsalu Raamat ja itaalia restoran Kärme Küülik.

Aed

1. juunil avatud Aia omanikud on esialgsete tulemustega rahul ja klientide hulga üle kurta ei saa, rääkis Aia üks omanikke Mikk–Sander Laubert.

Kõige enam on Lauberti sõnul kiidetud Aia grill-burgereid, neid pakutakse ka järgmisel hooajal.

Kui suve alguses leiti, et Haapsalus on kokkade defitsiit, siis nüüd on Aed töötajad leidnud, ütles Laubert. „Head teenindajat on raske leida,” lisas ta. Tihtipeale tuleb puudu kvaliteedist — avatusest ja töötegemise soovist.

Aed suleb uksed ilmast olenevalt umbes septembri keskpaigas.

Järgmisel aastal plaanitakse avada välilett, kus müüakse õlle–siidri kõrval ka käsitsi valmistatud kokteile.

Hapsal Dietrich

Ajaloohõngulist Hapsal Dietrichi talveks päris kinni ei panda, ütles kohviku üks perenaisi Mary–Liis Kaabel. Võib–olla tehakse lühem paus, võib–olla ollakse avatud pikematel nädalavahetustel.

Kaabel rõõmustab külastajate sooja vastuvõtu, aga ka selle üle, et Karja tänaval nii palju kohvikuid on.

„Väga mõnus, elu käib,” lausus ta. Kaabel leiab, et konkurents on kohvikukultuurile ainult hea, see paneb pingutama nii uued tulijad kui ka vanad olijad.

Ehte Maja kohvik

6. juulil avas uksed Ehte Maja kohvik, mille hittjoogiks peaks saama cappuccino.

Praegu koolitabki Grand Holm Marinas töötav barista Paap Pihelgas Ehte Maja kohvikusse järeltulijat.

„Grand Holm pannakse sügisel kinni, head kohvi peab edasi saama,” ütles Pihelgas.

Kohviku omanik Kairi Pall ütles, et poolteise nädalaga on raske öelda, kuidas kohvikul läheb, kuid kindlasti plaanitakse aasta ringi lahti olla.

Haapsalu Raamat

Tuleval nädalal loodab raamaturiiulid seina seada Haapsalu Raamat. Haapsalu Raamatusse tuleb 450 riiulimeetrile kuni 3000 nimetust raamatuid. Kokku tuuakse kohvikusse–raamatupoodi koostöös Rahva Raamatuga umbes 12 000 raamatut.

Omanik Raimond Julle rääkis, et mõnikord on muret tuntud, ega raamatuid kohvi kõrvale lugedes ära rikuta. „Selle peale ütles Rahva Raamat hästi, et on küll aasta jooksul rikutud — kaks raamatut,” rääkis Julle muiates.

Kui raamatute valik on poes nii otseses kui ka kaudses mõttes seinast seina, siis pakutavaid veine tavalisest poest ei leia.

„Pärnu vinoteegis Piccadilly on inimene, keda võib veinifanaatikuks pidada, ta tunneb Hispaania ja Itaalia veinikasvatajaid ning käib seal ise kohal,” ütles Julle kohviku veininimekirja koostaja kohta.

Karja 6 teisel korrusel on ka kaks külaliskorterit, millesse võivad ööbimiskoha leida 3–4 inimest.

Aptek

„Need inimesed, keda ootasime, on Aptekis käima hakanud,” hindas omanik Kai Tarmula uue kvaliteetsetele kokteilidele ja alternatiivsele muusikaprogrammile pühendatud öölokaali esimesed töökuud edukaks.

Tarmula lisas, et kindlasti ei peaks Apteki seostama lihtsalt alkoholiga, baarmenid valmistavad kliendi soovi järgi ka alkoholivabu kokteile.

Kuigi lokaal ei ole pärast suve lõppu regulaarselt avatud, hakkavad seal paar korda kuus toimuma eriüritused.

Kärme Küülik

Tallinnast Haapsallu tegevust laiendav Kärme Küülik pidi esiti avama uksed juuni keskel, tegelikult juhtub see omaniku Jaanus Kalmu sõnul ilmselt järgmise nädala lõpus, hiljemalt aga Augustibluusiks.

Avamist on edasi lükanud Kärme Küüliku kaubamärk — puuküttega pitsaahi. Keset restorani ehitatud kiviahi vajab päästeameti kasutusluba ja puidust hoone tuleb teha tulekindlaks.

Kärme Küülik jääb avatuks aasta ringi.

Järgmisel suvel saab Kärmesse Küülikusse ka ööbima minna: restorani kohal on majutuskohti kümnele inimesele.

Vanad olijad on rahul

Viiendat suve tegutseva Epp Maria galerii ehk Anni kohviku perenaist Maret Allikat kohvikute rohkus ei heiduta.

„Pigem teeb konkurents head, see paneb ettevõtjad pingutama ja loodetavasti paraneb nii ka teeninduse kvaliteet,” leidis Allikas.

Kuigi kohvikul tööd jätkub, sulgeb söögikoht Valge Daami päevadega uksed ning jääb talvehooajal avatuks reserveeringutele.

Kõige enam uusi söögikohti saab enda lähedale Müüriääre kohvik. Tihe konkurents kohviku tegevust omanik Marget Vatku sõnul siiski mõjutanud ei ole. Vastupidi — eelmise aasta juuniga võrreldes on kohvikul ette näidata 35protsendiline käibe kasv.

„Alguses pabistasime natuke, et mis saab, kui 5–6 tõsisemat tegijat oma kohad avavad,” meenutas Vatku alusetuks osutunud hirmu.

„Meil on hea meel, et konkurentsi ja valikut juurde tuleb,” ütles ta. „Haapsalul läheb hästi, ta on selle suve linn.”

Praegu ületab klientide nõudlus Müüriääre kohviku köögi tööjõudluse ja käiakse päästeameti jutul, et kööki nõuetekohaselt laiendada.

Ainsaks valupunktiks pidas Vatku kõrgeid makse. Vatku selgitas, et tihti ei mõista klient, et saiakese hinna tõusu taga on jahu kilohinna ja elektrihinna tõus.

Pizza Grande ja Rootsituru kohviku omaniku Tõnu Sibritsa sõnul on poole suve pealt raske hinnata, kuidas suurenenud konkurents söögikohti mõjutab.

Praegu on Rootsiturus külastajate arv mullusega võrreldes sama, lisas ta.

Veel üks toidukoht?

Facebookis kirjutab ettevõtja Raul Sas, et otsib Karja tn 2 avatavasse kõrtsi juhatajat. Lääne Elule Raul Sas aga kuulutusest ja peatselt avatavast ärist rääkida ei soovinud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
see meenutab rohkem
10 aastat tagasi

kevadist särjepüüki silma ojal, on üks pudelikael, millest läbi jalutavaid turiste ja linnakülalisi meelitatakse igasugu trikkidega raha kulutama panna. sesoonne tegevus, nagu seenekorjamine, kus kõik sõltub ilmast ja seeneusssist.lühiajalise kasumi tagaajamine, sellest ka kõrged hinnad.konkurentsiga pole siin mingit pistmist.

kohalik
10 aastat tagasi

-no kui nädala sees päeval seal ringi jalutada siis ikka vähe, mis vähe neid koogikeste sööjaid. Soome penskareid on jah mõningaid a ikkagi suht tühjus üldjuhul. -et ei saa aru sellest jutust kui hea ja hästi kõik on!

Vatku selgitas
10 aastat tagasi

, et tihti ei mõista klient, et saiakese hinna tõusu taga on jahu kilohinna tõus.

See on küll veider jutt. Kookidesse läheb ikka väga vähe jahu. Elekter,jah ! – see mõjutab meid kõiki nii ettevõtjaid kui töölisi. Hinnatõus on paratamatu tänu pidevale hinnatõusule. Ja ka palgatõus peab olema, tööline lihtsalt peab ka oma maksud maksma. Vot nii on ! Aga miks ? – on juba poliitikute järada.