Kesselaiu päästepunkt sai esimese varustuse

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Vaade rajatavale Kesselaiu päästepunktile. Foto: Lääne päästekeskus
Vaade rajatavale Kesselaiu päästepunktile. Foto: Lääne päästekeskus

Läänemaa ja Muhumaa vahel asuv Kesselaid saab päästepunkti ja esmase päästevarustuse reageerimiseks metsa- ja maastikutulekahjule ja veeõnnetustele.

Kesselaiu päästepunkti rajamine sai heakskiidu eelmisel aastal ja hiljemalt oktoobriks valmib päästepunkti hoone, kus vajalik tehnika varjule pannakse, teatas Lääne-Eesti päästekeskuse pressiesindaja Viktor Saaremets.

Kesselaiu päästepunkti ehitusel kasutatakse ära seni kasutuseta seisnud vana hoone alusmüüritist, millele ehitatakse saarele omastest ehitusmaterjalidest peale teine korrus. Selle nädala alguseks on hoone konstruktsioon püsti ning edasi läheb hoone soojustamiseks ja teise korruse ehitamiseks.

Tulevase päästepunkti kõrval suviti resideeriva ja hoonet ehitava Olav Švernsi sõnul oli ta pikka aega mõelnud, mis selle kohaga teha. Kui Lääne-Eesti päästekeskuse juht Ivar Kaldasaun aga päästepunkti jutuga saarele tuli, oli selge, mis eesmärki koht tulevikus teenima hakkab.

Hoone ehitamise ja varustuse soetamise projekt maksab kokku 75 200 eurot, millest 13 000 euro suuruse omaosaluse katab Saaremetsa teatel päästeamet.

EASi väikesaarte meetme rahastuse, kohalike hea tahte ning päästeameti ja vallavalitsuse toel tagatakse tänu Kesselaiu päästepunktile saarel esmane päästeteenus.

Lähitulevikus on päästepunktis võimalik osutada kannatanule enne transpordi saabumist esmaabi ja sinna on plaanitud varustus, millega reageerida maastiku- ja metsatulekahjudele või veeõnnetustele.

Kesselaiu päästepunkt varustatakse järelhaagisega ATVga, millel on peal veepaak, voolikud ja pump, samuti kululuuad ja muu tulekahju kustutamiseks vajalik varustus. Samuti saab punktis olema esmaabi- ja veepäästevarustus.

Esimesed vahendid jõudsid saarele sel nädalal, kui kohale toimetati päästerõngad, esmaabikomplekt ja kululuuad. Varustust koolitatakse kasutama saare omad inimesed, kes on ka Muhu merepääste seltsi liikmed.

Kolmapäeval harjutavad Läänemaa ja Saaremaa päästjad ühisõppusel, kuidas maastikutulekahju puhul abi mandrilt Kesselaiule jõuab. Läänemaa päästeosakonna juht Andres Liiv ütles, et reaalse tulekahju puhul lähevad Kesselaiule appi kutselised päästjad Lihulast ja Orissaarest.

Kesselaiu õppus on Liiva sõnul viimane seeriast, kus päästjad harjutavad reageerimist väikesaartele. Läänemaal on päästjad varem harjutanud appiminekut Osmussaarele, Hobulaiule ja Vormsi.

Kesselaid on 1,7-ruutkilomeetrise pindalaga laid Muhu vallas mandri ja Muhu saare vahel. Aastaringselt elab saarel üks pere, püsiasukaid on saarel nelja maja jagu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments