Haapsalu turul valitseb kartul

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Täna kaubeldi Haapsalu turul kõige rohkem kartuliga. Eestimaiste marjade müüjaid võis keskpäeval üles lugeda ühe käe sõrmedel.

“Sel aastal on marju väga vähe,” kurtis mustikamüüja, kes oli oma marjad korjanud Nõvalt. Liitri eest küsis ta 5 eurot.

Teine müüja, kes ei osanud pakutavate mustikate päritolu öelda, küsis 5 eurot kilo eest.

Kartulikilo maksis Haapsalu turul 0.20–0.75 eurot, värske kurk 1.20, tomatikilo 1.50–2.40. Türgi uba oli müügil ainult poolamaist. Eesti aedubade kilo eest küsiti täna 4 eurot.

Peete müüdi ühes kohas (1.20 kilo), väikseid kaalikaid kahes kohas (1.20 ja 1.40).

Kaks müüjat pakkusid ilusaid porgandeid, punt maksis 1 euro. Eestis kasvatatud küüslaugu eest küsiti 5–6 eurot.

Aedherneid pakuti kahes kohas, kilohinnaks oli 3.90. Põldherne kilo eest aga küsiti vaid 1.50.

Aini Sarrapik Martnast, kelle põhitegevuseks on hoopis eesti hobuste aretamine, ütles, et tema odavaid põldherneid on täna ostnud peamiselt soomlased.

“Natuke on ostetud, aga tundub, et inimesed tahavad kallimat, mis ikka väärt on,” ütles ta naerdes. Põldhernest on Sarrapiku sõnul lihtsam kasvatada kui aedhernest, sest taimed hoiavad end ise püsti, neid ei ole vaja toestada. Hernes on aga maitsev, “looduslik hernekomm”.

Turul Aini Sarrapik muidu müümas ei käi. “Mõtlesime, et proovime,” ütles Sarrapik, kes oli turule tulnud koos tütrega. Hinna mõtlesid nad tütrega kodus välja. “Vaatasime, et ikka tasuks sõita,” ütles ta.

Enne olid hobusekasvataja põllul kartulid, kuid et taimedel oli mardikas kallal ning ka selleks, et lasta maal puhata, sai tänavu samasse maha pandud hernes.

Haapsalus on Sarrapiku arvates väike turg, kus rahvast väga palju ei käi. “Võib-olla laupäeval on rohkem,” arvas ta ja lubaski laupäeval uuesti herneid müüma tulla.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
bumm
10 aastat tagasi

Mustikaid vähe ,Noarootsis küll ,aga meil jällegi marja uputus