Haapsalu turu saatus on ebaselge

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

IMG_8983

Haapsalu turu uueks peremeheks saab Haapsalu Linnamajanduse AS. Foto: Arvo Tarmula.

Neljapäeva pärastlõunal toimunud avalikul arutelul jäi ebaselgeks, mida Haapsalu Linnamajanduse AS turuga teha plaanib.

Arutelule oli kogunenud umbes 15 inimest, kellest ligi poole moodustasid Haapsalu linna esindajad, kuid omapoolset visiooni turust ei tutvustanud neist keegi. Põhjenduseks toodi tõsiasja, et praegu tuldi kuulama rahva arvamust.

Linna juhitava turu idee eestvedajat Jaanus Karilaidu koosviibimisel ei olnud. Linna esindajate seisukoht on veidi pettumust valmistav, sest avaliku arutelu nime all reklaamitud üritus eeldaks siiski mõlemapoolset diskussiooni.

Turu alternatiivsetest asukohtadest rääkides käis arutelul läbi üks konkreetsem ettepanek. Üritust modereerinud Läänemaa Arenduskeskuse juhataja Andres Huul käis välja mõtte, et ehk võiks turu üle kolida raudteejaamast põhja poole ning Kalda tänavast läände jäävale väljaarendamata platsile.

"See eeldaks aga investeeringuid, milleks linnal täna ilmselt ressursid puuduvad. Võimalik oleks see ehk ainult koostöös mõne ettevõtjast investoriga," ütles Huul. Sõna võtnud turukauplejate seas domineeris siiski mõte, et turg võiks jääda praegusele asukohale.

Andres Huul tõdes, et erainvestori kaasamine eeldaks pikemat garantiid, et tehtud investeeringud asjatud pole. Sel suvel lõppev turu rendileping oli tehtud kolme aasta peale, mis on liiga väike aeg, et eraettevõtja julgeks riskida suuremate investeeringutega olukorras, kus ta ei tea, kas ta mõne aasta pärast oma pingutusest ilma jääb.

Plussid ja miinused

Praeguse turu plussidena mainiti asukohta, mille kõrvalt kulgeb maantee, mida mööda liigub Hiiumaale ja Vormsisse suunduv rahvas. Lisaks asub turg bussijaama lähistel, mis tähendab, et maalt tulevate inimeste jaoks väiksemat jalavaeva. Samuti loeti plussiks fakti, et turu lähedal asuvad soodsa hinnaga kauplused nagu A&O ning Säästumarket, mis võimaldab hinnatundlikumal tarbijal sooritada kõik oma ostud ühes piirkonnas.

Haapsalu turu probleemiks on amortiseeruv infrastruktuur ja mitte kõige läbimõeldum ehituslahendus. "Rääkisin mehega, kes omal ajal selle turu projekti koostas. Tema sõnul ei andnud talle siis mitte keegi nõu, mida peaks turu projekteerimisel silmas pidama," ütles senine turu rentnik Heiki Noot.

Nooda sõnul võiks paremini toimiva turu arendamisel olla eeskujuks Nõmme turg, mille vähendatud mudelit võiks siin järgida.Hästi toimiva väiksema turu näiteks tõi Noot Viljandi turu, kus on suured ja uhked kalaletid. Noot plaanis ka Haapsalu turule moodsa kalapoe rajamist, kuid lühike rendileping muutis selle investeeringu liiga riskantseks.

Üheks teravamaks probleemiks on Nooda sõnul müüjate nappus. Eelmisel aastal reklaamis Noot kaks kuud, et ostab kohalikelt tootjatelt põllusaadusi, kuid leidis selle ajaga kõigest neli pakkujat. Enne Noota turu rentnikuks olnud Anne Remmeli sõnul hirmutab paljud kauplejad eemale suur euronõuete koorem, mida peavad täitma näiteks hapukapsamüüjad. "Lisaks on kaalude taatlemine tehtud kalliks ja iga-aastaseks," oli Remmel nördinud.

Arutelul tõstatati ka parkimisprobleemi küsimus. Rahvarohkematel päevadel on turu parklas autole kohta leida väga raske. "Olen müüjatele rääkinud, et nad ei pargiks oma autosid turu ette, vaid jätaksid need surnuaia poole viivale tänavale (Jüriöö tänav – toimetaja). Oleksin ostnud omal ajal kärud, millega inimesed oleksid saanud kaupa tagumise värava kaudu tuua, kui keegi oleks selle initsiatiivi vastu huvi üles näidanud," lausus Heiki Noot.

Nooda sõnul ei ole ta seda olukorda lahendada saanud, sest parkla kuulub linnale ning turu rentnik ei saa seal kellelegi parkimist keelata.

Keskerakonna valimislubadus

Lubadus turg linna juhtimise alla võtta oli üks Keskerakonna valimislubadusi viimastel kohalikel valimistel. Kinnitati, et sellega tagatakse soodsamad võimalused turul kauplemiseks. Vaadates praegust platsimeetri hinda Haapsalu turul tekib küsimus, kas senise platsimeetri hinna alandamine on ikka vajalik.

"Hetkel maksab 1 platsimeeter turuletti kaupleja jaoks 2,4 eurot. Kolme meetri eest tuleb välja käija 7,2 eurot. Tasuma ei pea terve kuu või nädala eest. Müüja saab valida, millisel päeval ta kauplema läheb ning maksta individuaalselt iga päeva eest. Võrdluseks võib siin tuua Tallinna keskturu, kus 3m eest tuleb maksta kuutasuna 600 eurot," tõi Heiki Noot näite.

Haapsalu turg on viimased 3 aastat olnud rendilepinguga eraettevõtja Heiki Nooda hallata. Tänavu otsustasid Haapsalu linnajuhid, et ei pikenda rendilepingut ning annavad turu pigem linnale kuuluva Linnamajanduse AS kontrolli alla.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
tanapaev
9 aastat tagasi

Linn haaraku ohjad!

ei tea
9 aastat tagasi

kas peab igas asjas kasumit ootama ? Kui turge end ära ei majanda,tuleb linnal leida raha ,et seda doteerida.On ju üks armas puhas huvitav turg kindlasti suureks plussiks Haapsalu linnale ja turistidele.Praegu tundub nii,et iga äriprojekti kallal on ärimehed nagu haid- kust saaks ainult midagi võtta.Kas kellelgi linna pärast ka süda valutab ? No ei saa kõike asju ainult rahas mõõta.On ka hingelisi väärtusi…

abc
9 aastat tagasi

Kui nii kaugelt käia ja nii laguneva autoga, siis muidugi pole võimalik teenida:)

Põllumees
9 aastat tagasi

Esmalt on ikka mõtet veidi arvutada. Kui ma tuleksin sinna turule kartuleid müüma ja muud pudi padi, siis tuleb muinu poolt sellele kauplemispäevale kõvasti peale maksta. Arvutame : suudan ära müüa 100 kg kartuleid 0,3 EUR kilo teeb see 30 EUR ja veidi tilli ja muud pudi padi umbes 10 EUR eest ning olen selle 40 EUR saamiseks kulutanud terve tööpäeva, maksnud turumaksu üle 7 EUR, kulutanud kohale ja tagasisõiduks umbes 20 liitrit kütust + auto amortisatsioon mis võrdub kulutatud kütuse hinnaga, siis saame, et minu kulud on umbes 58,8 EUR + minu raisatud tööpäev. Sellisel kauplemisel ei ole ilmselt… Loe rohkem »

sa ei ole mitte põllumees vaid lammas
9 aastat tagasi
Reply to  Põllumees

vat sedasi ulute te siin kõik ja juba 20 aastata. kui iga üks eraldi sõidab teisest maailma otsast linna juurikaid müüma siis on selge et on kallis ja ei tasu ära. miks te ühistut ei tee krdi lamba kari. aga sellepärast et sulle pole õpetataud mis loom see on. siis ulud siin ja vehid oma majandusökonomisti numbritega. hariduses on lüngad sees aga see ei ole enam sinu mure.

Milleks
9 aastat tagasi

lõpetab linn enne rendilepingu ja annab turu Linnamajandusele, kui mingigi visioon puudub. Karilaid tahab kõik Linnamajandusele anda, seal ise nõukogu esimees. Linnamajandus on küll kõige kehvem peremees.

Kõrgendik
9 aastat tagasi

tänane vedaja vajab asendust. areng peab olema ikka tuntav. taandarenguga ei saa ka linnaelanik nõustuda.

Tubli!
9 aastat tagasi

Kui armas eelkõnelejast on maksude pärast südant valutada 🙂

suvel tööle simulaskiga
9 aastat tagasi

Loodan, et nende noorte pealt, kes oma esimese töökogemuse saavad ka maksud ära makstakse. Kas see seal vanast vaksalist ristmiku poole tulles ongi see Haapsalu turg? Kui jah, siis soovitan sinna taxo park turu asemel teha, sest siis saavad kohalikud taxistid segamatult öösel magada.

Tohhohh
9 aastat tagasi

Linn pole suutnud isegi sadevete äravoolu turu parkimisplatsilt korraldada, nagu pildilt näha ja te tahate, et turu korralduses midagi muutub. Andke turg Noodale pikaajaliselt rendile, aga enne seadke talle tingimused. Linnaisad, olete te nii lollid, et arvate turu arvelt linnakassat täita või? Haapsalu turgu ei saa võrrelda Tallinnas Nõmme turuga. allinnasse sõidavad oma talutoodanguga kauplema talunikud Lõuna Eestist ja ka Pärnumaalt, kes vaevalt siia käima hakkavad kui isegi Nõmme turu sugused putkad ja katusealused püsti pannakse.

abc
9 aastat tagasi
Reply to  Tohhohh

Mis siin imestad. Põhulõug on lihtsalt provintsi-kuzzer.

to ats
9 aastat tagasi

no a kuipalju haapsalu noori saavad tänu neile tilulilu äridele esimese suvise töökogemuse?