Ilmateenistus: Uus nädal toob uued vihmahood

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ilm 20140626Kaart: Ilmateenistus

Reedel on Läänemere ümbruses pisut mõjusam madalrõhuväli, mis soosib rünksajupilvede arengut ning seda eelkõige päevasel ajal. Puhub nõrk idakaare tuul. Õhutemperatuur on öösel 5..10, päeval 13..17°C.

Laupäevaks (28. juuniks) tugevneb üürikeseks kõrgrõhuharja mõju ja ilm on öösel sajuta. Tuul on nõrk ja muutliku suunaga. Õhutemperatuur on sisemaal 3..8, madalamates kohtades võib taimede kõrgusel 0°C lähedale langeda, rannikulähedastel aladel jääb 10°C ümbrusse. Päevasel ajal on ka sadusid vähe, kuid üksikuid lühiajalisi vihmahooge siiski välistada ei saa. Puhub nõrk lõunakaare tuul. Sooja on 14..19°C.

Pühapäeval (29. juunil) läheneb Rootsi lõunaosast uus madalrõhkkond ja selle kirdeserv laieneb üle Läänemere. Tõenäoliselt kandub paks pilvemass Eesti kohale ja alates Lääne-Eestist hakkab vihma sadama. Sadu võib õhtu poole tugev olla (tõenäosus kuni 50%) Kagu- ja idatuul tugevneb, saartel ja rannikul on puhanguid 14 m/s. Sooja on öösel 6..12, päeval 14..18°C.

Esmaspäeval (30. juunil) kandub ägedam tsüklonaalne tegevus Venemaa poole ja tihedam sadu taandub, hoovihma tõenäosus on aga jätkuvalt suur (50-75%). Tuul pöördub põhjakaarde. Sooja on öösel 8..13, päeval 14..20°C.

Teisipäeval (1. juulil) jõuab lõuna poolt uus madalrõhkkond Eesti kohale ja toob kaasa uue vihmasaju, päeval võib sadu intensiivseks muutuda. Põhjakaare tuul on mõõdukas, õhtu poole võib rannikualadel tugevneda. Sooja on öösel 5..11, päeval 13..18°C.

Kolmapäeval (2. juulil) katab madalrõhkkond servaga Eesti. Sajab hoovihma. Tuul pöördub läänekaarde ja kui madalrõhkkond ägedana püsib, siis võib tuul võrdlemisi tugev olla. Sooja on öösel 7..12, päeval 14..19°C.

Neljapäeval (3. juulil) püsib Eesti veel madalrõhkkonna mõjusfääris ja sajuhoogude võimalus on ikka üle 50%. Läänekaare tuul nõrgeneb. Sooja on öösel 6..12, päeval 14..18°C.

Reede (4. juulil) on tõusva õhurõhu foonil muutliku pilvisusega. Päevasel ajal suureneb kohatiste vihmahoogude võimalus. Puhub mõõdukas läänekaare tuul. Sooja on öösel selgineva taeva korral alla 10°C, päeval 14..20°C.

Laupäeval (5. juulil) jääme kahe madalrõhkkonna vahelisele alale. Kui läänepoolse madalrõhkkonna serv Skandinaaviast kaugemale ei laiene, siis kujuneb ilm laulupeoliste jaoks soodsaks ning saju võimalus jääb alla 50%. Sooja on öisel ajal alla 10°C, päeval 15..20°C.

Pühapäevane (6. juuli) ilm sõltub Skandinaaviasse jõudvast madalrõhkkonnast. Tänastel andmetel liiguvad sajupilved üle Läänemere ja siis tuleb vihmase ilmaga arvestada. Kui antitsüklonaalne protsess jõulisemaks kujuneb, siis on ilm kuivem. Tuul pöördub lõunakaarde ja lisandub soojemat õhku. Õhutemperatuur on öösel 8..14, päeval 17..22°C.

Allikas: Ilmateenistus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments