Läänemere kaitseks koguti Haapsalus 210 allkirja

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Väikelinnas Haapsalus anti 210 allkirja — rohkem kui Tallinnas. Foto Arvo Tarmula
Väikelinnas Haapsalus anti 210 allkirja — rohkem kui Tallinnas. Foto Arvo Tarmula

Neljapäeval jõudsid Haapsallu Läänemere rattamatka nimelise keskkonnakampaania tegijad, kes püstitasid kesklinna infotelgi, kogusid petitsioonile allkirju ja külastasid koos üksikute linnakodanikega reoveepuhastusjaama.

Lõpuks siirduti umbes 15 linlasega ühisele rattasõidule.

Rattaretkest on eilsega läbitud pisut üle poole ja koos on 12 000 allkirja, enim neist rootslastelt. Soomes ja Eestis on vastuvõtt olnud leigem, Tallinnas näiteks saadi 150 allkirja.

Retk algas 8. juunil Rootsis Malmös ja lõpeb 17. augustil Taanis Kopenhaagenis. Pärast 16. juuli peatust Pärnus siirdutakse Lätti, Leetu, Poola, Saksamaale ja siis juba Taani.

Eesmärk on koguda miljon allkirja, aga olenemata allkirjade arvust esitatakse petitsioon 3. oktoobril Kopenhaagenis peetavale HELCOMi konverentsile, kus Läänemere riikide keskkonnaministrid peavad saavutama kokkuleppe kalanduse ja vee kvaliteedi parandamise küsimustes.

Rootsist pärit keskkonnaaktivist Annelie Brand ütles, et meri on juba nii halvas seisukorras, et kui ei tegutseta praegu, läheb olukorra parandamine veel kallimaks. „Meie eesmärk on tõsta inimeste teadlikkust. Ahel võiks töötada nii, et rattamatk püüab tähelepanu ja tähelepanu omakorda survestab poliitikuid otsuseid tegema,” lausus Brand.

Ratastel läbib kogu marsruudi koos kahe rootslase, hispaanlase ja ameeriklasega ka eestlane Sten Oja, kes rääkis, et tema võtab seda kui positiivset elamust, peale selle saab ta Eestis reisikaaslastele giid olla.

Allkirjade kogumine läheb Oja arvates hästi, kuigi vahel on inimestele vaja selgitada, mis toimub. Ta avaldas lootust, et mingil määral tõuseb liikumisest ka reaalset kasu.

Kampaania käivitas heategevusfond Zennström Philanthropies.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ätt.
10 aastat tagasi

Allkirjad ei aita kui pole poliitilist tahet.

ikka
10 aastat tagasi
Reply to  ätt.

koguge, laulge ja tantsige, ehk need läänemerre uputatud sajad tuhanded tonnid, mürk-ja lõhkeainetünnid teid kuulevad ja lõpetavad lekkimise ja roostetamise