Koluvere lossi omanik on hädas hooldekoduga

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Väidetavalt sellest lossiaknast ronis hooldekodu klient sisse. Foto: Arvo Tarmula
Väidetavalt sellest lossiaknast ronis hooldekodu klient sisse. Foto: Arvo Tarmula

Koluvere lossi omanik Aivar Reivik tabas naabruses asuva hooldekodu kliendi, kes oli lossi sisse murdnud.

Suuremat kahju lossiomanikule ei tekitatud, Reiviku sõnul aga pole hooldekodus korda. „Kes vastutab, kui mõne järelevalveta patsiendiga lossi alal midagi juhtub. Siin käib ehitus,” sõnas Reivik.

Reivik tabas sissetungija esmaspäeva õhtul kella üheksa paiku lossi terrassil, kui see oli sisenenud paari meetri kõrgusel asuvast lossiaknast. Akna alla oli keegi lohistanud metallvõre, mida mööda üles ronida, aknaava kattev sõrestik oli eemale lükatud.

Reiviku sõnul liikus sissetungija remonditavas majatiivas teisel korrusel, suundus terrassile, sealt üle lossiõue väikesesse laona kasutusel olevasse lukustamata kilbiruumi, kus hoiti karastus– ja muid jooke.

„Suundus otse sinna ja tuli välja, pudel koolat käes,” kirjeldas Reivik.

Enne seda oli Reivik saanud neli õhtut teateid, et lossi signalisatsioon on käivitunud, esimese 28. juuni õhtul.

„Alguses arvasime, et pääsukesed või nahkhiired, aga siis hakkasid laoruumist kaduma pudelid,” ütles Reiviku abikaasa Tiina.

Kahtlust äratas, et lossi suur värav oli mitu õhtut järjest seestpoolt lahti tehtud ja lahti jäetud. „Eks ta siis läks sealt välja, ei tahtnud aknast tagasi ronida,” sõnas Aivar Reivik.

Esmaspäeval otsustas Aivar Reivik kohapeale sõita ja valvesse jääda ning tabaski kella 9 paiku õhtul sissetungija.

Reivik teavitas juhtunust Koluvere hooldekodu juhti Tiia Topperit.

„Topper ütles, et minu asi on oma vara kaitsta, ja helistagu ma osakonda, et ta tagasi viidaks. Saime aru, et peame isevalvama, ja kui kellegi kätte saame, siis ka tagasi viima,” sõnas Reivik.

Seda Reivik ei teinud, vaid kutsus politsei. „Minu asi ei ole hooldekodu töötajaid taga ajada,” sõnas Reivik.

Reiviku sõnul liiguvad hooldekodu kliendid ringi, nagu ise tahavad. Reivikud on palunud neil üle silla lossi territooriumile mitte tulla, sest see võib olla ohtlik, ja sellest on seni ka kinni peetud.

„Aga kui keegi ikkagi tuleb, nagu nüüd, ja kui midagi juhtub, kes siis vastutab? Kas ka mina? Keegi peab ju ometi neil silma peal hoidma ja meie ei saa seda teha,” arutles Reivik.

Hooldekodu juht Tiia Topper ütles, et tegemist on uue kliendiga, kes saabus hooldekodusse 1. juunil. „Me alles õpime tundma tema harjumusi ja käitumismalle,” sõnas Topper.

Topper ütles, et tema ütles Reivikule, et ise ta kliendile järele ei tule, mille peale Reivik ärritus, aga Reivikul klienti tagasi tuua pole ta käskinud.

Topper ütles, et võttis ise ühendust hooldekoduga, ei saanud kedagi kätte, sõitis kohapeale, leidis töötaja, kes siis omakorda läks kliendile järele, kes aga oli selleks ajaks pandud juba politseiautosse.

„Politsei andis ta meile üle,” sõnas Topper.

Ka teavitas Topper juhtunust kliendi eestkostjat ja ASi Hoolekandeteenused, kuhu Koluvere hooldekodu kuulub.

„Vestleme, teeme töötajate koosoleku, teeme osakonna koosoleku,” loetles Topper edasisi meetmeid. Ta kinnitas, et on kliendiga vestelnud ja see on tunnistanud, et käis lossis teist korda.

Kliendid võivad vabalt ringi kõndida, peavad ainult ütlema, kui lähevad kaugemale. Kell 23–7 majast lahkuda ei tohi. Öörahu, selgitas Topper.

Topperi sõnul pole varem midagi taolist juhtunud, kuid loss on sealsamas kõrval, 40–50 patsiendi peale on 2–4 töötajat, kes ei jõua kõiki jälgida.

„Kui paluda, et nad läheksid tagasi, siis nad kuulavad sõna,” märkis Topper.

See, et klient tungis lossi võretatud aknast, oli Topperil teadmata.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
veiko
10 aastat tagasi

Koluvere elanikul ei tohtinud murda lossi sisse ,yks klient on vastu hakkaia

Jälgin
10 aastat tagasi

kohe huviga,kui kaua reformierakond Tiia Topperit suudab ametis hoida,mida veel peab juhtuma,et ta teenitud vanaduspuhkusele saadetakse.Ilmselt kohalikel omavalitsuste valimiel on veel hääli vaja,pärast seda vast ,sest riigikogu valimisteks peaks ta juba pea 80-ne aastane olema.Muidugi on hea Reivikut härraks ja ülikuks sõimata ,sest loss on pea valmis.Mina näen küll pea alati seda ülikut tööpukstes ja kellu käes oma lossi korrastamas ja kui arvatakse,et teise vara varastamine on auasi,siis anna olla…

ütlen
10 aastat tagasi

Mina ütlen et kui keegi ikka nii ütleb siis peaks teistele ka ütlema mida ta ütles.

Bart
10 aastat tagasi

1.Kui sillast on ohtlik üle tulla siis see pannakse KINNI!!! Teie hr Reivik vastuta selle eest kui keegi ohtliku silla pealt kukub. 2.Meenutab Kadrioru mahajäetud puumajade saagasid.Teie hr Reivik võiksite omad uksed aknad sillad kinni panna siis ei käi suvalised koolat joomas.Teie lohakuse tõttu ei hüvita ka kindlustus Teile midagi.Siiamaani on hästi läinud juuakse ainult koolat.Kui mõni tyyp teeb seal suitsu või hakkab grillima on probleem suurem Teil mitte puudega inimesel. 3.Nagu ma aru saan on loss nüüd korras aga segab kõrval olev asutus oma asunikega?Kas härrasid ja prouasid segavad puudega inimesed ja neil on raske neid mõista? Masendav on… Loe rohkem »