Lääne Elu paberleht 4. juulil

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Teisipäeval toimus Tallinnas Jaan Poska majas Eesti olümpiakomitee pidulik vastuvõtt, kus austati Euroopa meistrivõistlustel kuldmedali võitnud epeenaiskonna liikmeid. Vasakult: Julia Beljajeva, haapsallane Kristina Kuusk, olümpiakomitee president Neinar Seli, Erika Kirpu ja Irina Embrich. Foto: olümpiakomitee
Teisipäeval toimus Tallinnas Jaan Poska majas Eesti olümpiakomitee pidulik vastuvõtt, kus austati Euroopa meistrivõistlustel kuldmedali võitnud epeenaiskonna liikmeid. Vasakult: Julia Beljajeva, haapsallane Kristina Kuusk, olümpiakomitee president Neinar Seli, Erika Kirpu ja Irina Embrich. Foto: olümpiakomitee

Vanamuusikafestivali avakontsert läks täissaalile

Kolmapäeva õhtul esitas viimase kohani välja müüdud Haapsalu toomkirikus renessansiaja koorimuusikat kogu maailmas tunnustatud The Tallis Scholars Inglismaalt.

Koori dirigent Peter Phillips on käinud Eestis kolm  korda, 15 aastat tagasi ka Haapsalus, aga kooriga on ta siin esimest korda.

„Anname sel aastal sada kontserti, esineme väga erinevais kohtades,” ütles Phillips eile telefoniintervjuus Lääne Elule.

Ülitiheda päevakava tõttu jõudis ta eile Haapsallu alles kaks tundi enne kontserti ja siis oli Lääne Elu juba trükikojas.

Et Haapsalu vanamuusikafestivali tänavune peaesineja The Tallis Scholars ei ole varem Haapsalus esinenud, ootas Phillips eilset õhtut põnevusega. Ta lisas, et Haapsalu–suguses väikelinnas on koor siiski ka varem esinenud, kuid uued paigad pakuvad alati põnevust.

Selgusid Läänemaa ühisgümnaasiumisse vastuvõetud

Läänemaa ühisgümnaasium pani oma kodulehele 104 õpilase nimed, kes on võetud uue riigigümnaasiumi 10. klassi.

Neljast õppesuunast populaarseimaks osutus majandussuund, kuhu võeti õppima 26 õpilast. Humanitaarsuunale pääses 24 õpilast.

Ühisgümnaasiumi direktori Leidi Schmidti sõnul saab õppesuundade populaarsuse põhjal juba hinnata, kas suundi ja reklaami neile sai tehtud piisavalt.

„Huvitav on see, et suuna valisid ka praegused gümnasistid, kes lähevad uue kooli 11. klassi, ja nende eelistused olid hoopis teistsugused,” ütles Schmidt.

Koluvere lossi omanik on hädas hooldekoduga

Koluvere lossi omanik Aivar Reivik tabas naabruses asuva hooldekodu kliendi, kes oli lossi sisse murdnud.

Suuremat kahju lossiomanikule ei tekitatud, Reiviku sõnul aga pole hooldekodus korda.
„Kes vastutab, kui mõne järelevalveta patsiendiga lossi alal midagi juhtub. Siin käib ehitus,” sõnas Reivik.

Reivik tabas sissetungija esmaspäeva õhtul kella üheksa paiku lossi terrassil, kui see oli sisenenud paari meetri kõrgusel asuvast lossiaknast. Akna alla oli keegi lohistanud metallvõre, mida mööda  üles ronida, aknaava kattev sõrestik oli eemale lükatud.

Reiviku sõnul liikus sissetungija remonditavas majatiivas  teisel korrusel, suundus terrassile, sealt üle lossiõue väikesesse laona kasutusel olevasse lukustamata kilbiruumi, kus hoiti karastus– ja muid jooke.

Lugu saab lugeda siit.

Ajaloolased kogunevad laupäeval Haapsallu konverentsile

Laupäeval peab Läänemaa muuseum oma 20. ajalookonverentsi, mis on viimane avalik ettvõtmine Läänemaa muuseumi nime all.

Juba sel kuul korraldub Läänemaa muuseum ümber sihtasutuseks, et seejärel jätkata uues vormis uue nime all.

20 aastat peetud ajalookonverents on traditsioon, mis kindlasti jätkub. Seda kaotada oleks patt, sõnas Läänemaa muuseumi peavarahoidja Eve Otstavel.

„Nii et hüvastijätulaulu me ei pea. Läänemaa muuseumi ajalookonverentsina on see viimane, aga muidu midagi teisiti pole,” sõnas Otstavel.

20. ajalookonverents ei keskendu seekord kindlale teemale, mullune oli linnuse teemal. Otstaveli sõnul pole kindlat teemat olnud sugugi alati, sest  kitsal alal konverentsitäit Läänemaa ja Haapsaluga seotud ettekandeid on raske leida.

Laupäeval kuuleb Läänemaa muuseumi Kooli tänava saalis ettekandeid muinasajast riigikukutajateni, mis on Otstaveli sõnul siiski küllalt haruldane.

Haapsalu sadamad tervitavad nädalavahetusel mitutkümmet purjekat

Haapsalus pühapäeval algav Kessu regatt saab alguse juba homme Tallinnas, kui Pirital antakse start Rannarootsi regatil osalevatele purjekatele.

Kessu regatt on tänavu juba 32. korda, Rannarootsi regatt on uuem ettevõtmine.

„Regatt on selleks, et rohkem Tallinna purjekaid Haapsallu meelitada. Ja et oleks huvitavam sõita, mõtlesimegi välja sellise võistlusmomendi,” ütles Haapsalu jahtklubi juhatuse liige Indrek Viiret.

Laupäeval peaks Viireti hinnangul Haapsallu Veskiviigi ja Grand Holm Marina sadamasse jõudma paarkümmend purjelaeva, mis seejärel saavad registreeruda Kessu regatile.

Miks on elekter äkki nii kallis?

Elektribörs on iseenesest hea mõte, ka Eestis, kuid see on halvasti teostatud. Hinna reguleerimiseks peab olema pakkumine tunduvalt suurem kui tarbimine, aga sellist ülisuurt elektrijaamade kogust ei ole mõistlik väiksele rahvale ehitada. Lätile ka mitte.

Praegune põhjamaade ühine börs on seepärast igati hea mõte. Toodame ühte katlasse, võimsuse ülejääk on suures plaanis piisavalt väike ja lokaalses mõttes piisavalt suur, arutleb ASi Viru Elektrikaubanduse juhataja, elektroenergeetika magister Arles Taal.

Lugu saab lugeda siit.

Haapsalu purjetajad võitsid Kalevi regatil viis medalit

Reedest pühapäevani peeti Pirital Eesti jahtklubide liidu olümpiapurjetamise Eesti karikasarja regatil Kalevi Jahtklubi meistrivõistlused, haapsallased võitsid 5 medalit.

Klassis Radial sai juunioride arvestuses Uku Kuusmaa üllatava võidu. „Uku tulemus oli üle ootuste hea, ise ennustasin 7.–8. kohta,” ütles Haapsalu purjespordikooli treener Priit Rüütel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
vilistlane
10 aastat tagasi

wiideka koolimajas on majandus kaua aega populaarne olnud. tuulbergi töö on vilja kandnud ja suuna lõpetajad enamasti ei ole kahetsenud seda valikut.

Koluvere
10 aastat tagasi

hooldekoduga on alailma mingi jama,kuid reformierakond hoiab kümne küünega kinni Koluvere kodu juhist Tiia Topperist,kes on juba soliidses eas,nimelt 72 aastat vana,milles asi,võid kaks korda arvata-õige…Aasta-poolteist tagasi oli Koluveres tapmine.Nüüd,kus loss on praktiliselt valmisehitatud , peaksid olema lossi ja hooldekodu vahel heanaaberlikud suhted,tundub ,et jamad alles algavad,sest inimesed ei julge lossi minna,kui hoolealuste üle korda ei ole.Reivikust on lausa kahju,sest oma meeskonnaga on nad lühikese aja jooksul teinud pea võimatut,kes ei usu,minge vaatama

koluvere elanik
10 aastat tagasi
Reply to  Koluvere

Tapmisega olid seotud Koluvere küla elanikud, mitte hoolealused