Kunstnikud õpivad Laikmaa muuseumis mõttega looma

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Aili Vahtrapuu
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 6

Neljapäevast tänaseni korraldab Haapsalu kolledž koos MTÜga Ants Laikmaa kunstistuudio kunstniku majamuuseumis kursuse, kus õpitakse kunstile mõtestatult lähenema.

Kolm päeva vältaval kursusel „Aeg maha” õpivad professionaalsed kunstnikud ja asjaarmastajad Viljandist, Tallinnast, Tartust ja Haapsalust nii pliiatsi– ja pastelljoonistust kui ka savikunsti.

Tallinna ülikooli kunstiteraapiate osakonna professor Aili Vahtrapuu ütles, et ei õpeta klassikalist joonistamist kui pelka kopeerimist. „Püüame inimese vasakut ajupoolkera tööle saada, et kui inimene tegutseb, siis ta mõtleb ja mõte on see, mis loob,” selgitas Vahtrapuu.

Vahtrapuu sõnul on tänapäevastel kunstnikel suhe oma tööga kadunud, tihtipeale ei osata oma loomingut analüüsida. Ka ei teata pastelljoonistuse algtõdesid. Sellegipoolest ei väldita nüüdiskunsti.

„See siin on uue ja vana süntees,” ütles Vahtrapuu. Laikmaad võib tema sõnul pidada Eesti kunsti vundamendikiviks ja seetõttu on kunstniku majamuuseum parim koht uue õppimiseks ja vana meeldetuletamiseks.

Laikmaa eeskujul pastelljoonistuse õppimise kõrval võib kogu kursust pidada kunstnikule pühendatuks.

„Laikmaa unistas, et [praeguse majamuuseumi] territooriumil käib kunstiõpe,” sõnas Vahtrapuu ja rõõmustas kunstnike üle molbertite taga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments