Ants Laikmaa majamuuseumis avati pastellinäitus

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Foto: Arvo Tarmula
Foto: Arvo Tarmula

Reedel avati Ants Laikmaa majamuuseumis Pärnu kunstniku Vello Paluoja (fotol) pastellinäitus “Portreed ja maastikud”.

Muuseumi seintele riputati näituse tarbeks viis portreed ning seitse maastikumaali. Portreede hulgas oli ka spetsiaalselt selle näituse jaoks maalitud Ants Laikmaa portree.

Portreed on maalitud mustvalgete fotode ning maastikumaalid Pärnumaa looduse põhjal.

Maalide motiivid on lihtsad ning kujutavad reaalseid paiku looduses. “Eesti loodus on väga ilus ning meil on, mida hoida,” sõnas Paluoja. Lihtsate paikade maalimisega püüabki ta seda ilu väljendada.

“Ei olnud suurt valikut,” seletas kunstnik, miks just need maalid seintele riputati. “Pildid siia sobivad ja tundub, et suurus ja formaat lähevad kohaga kokku,” lisas Paluoja.

“Maalitud maastikud loovad imelise meeleolu,” lausus näituse avakõnes Läänemaa muuseumi juht Ülo Kalm. “Küll Ants rõõmustab seal pilve peal,” lisas Laikmaa muuseumi klienditeenindaja Eha Nõmm hiljem Ants Laikmaast lugusid pajatades.

Vello Paluoja on 57-aastane Lääne-Virumaalt pärit kunstnik, kes lõpetas 1976 Tartu kõrgema kunstikooli kunstilise kujundamise erialal. Maalima hakkas ta 1978. aastal. Paluoja kolis 1979. aastal elama Pärnusse. Üheksakümnendate algul otsustas kunstnik tervislikel põhjustel hakata kasutama pastellvärve.

Vello Paluojale on antud mitmeid preemiaid, viimane neist oli Johann Voldemar Jannseni nimeline auhind 2012. aastal.

Paluojal on olnud 30 isikunäitust, nende seas üheksa kalligraafiliste tööde väljapanekut. Maalimises keskendub mees portreedele ning maastikumaalidele, maalida kavatseb ta neid seni, kuni ära tüdineb. Portreesid on tal valminud ligi 100.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments