Kliendid süüdistavad küttepuude müüjat pettuses

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Sellise pikkusega halge toodi ostjale, kes oli tellinud 30 cm küttepuid. Foto: Arvo Tarmula
Sellise pikkusega halge toodi ostjale, kes oli tellinud 30 cm küttepuid. Foto: Arvo Tarmula

Lääne Elu toimetusega on ühendust võtnud mitu haapsallast, kes kurdavad, et on ühelt küttepuumüüjalt saanud kokkulepitust vähem kaupa.

Kahel juhtumil tellis ostja Lääne Elu kuulutuse peale Kriske OÜ–st viis ruumi küttepuid. Saanud koorma kätte, kauba eest maksnud ja puud ise riita ladunud, selgus, et puid on kuni ruumi võrra vähem.

Mõlemad kliendid püüdsid ettevõttega ühendust võtta, et probleemi lahendada, kuid telefonikõnedele puumüüja ei vastanud, meilidele samuti mitte.

Mõlemal juhul oli osa halge liiga lühikesed. Üks tellimus esitati 30 cm segapuu, teine 40 cm musta lepa ostuks.

Esimeses koormas leidus vaid üksikuid 30 cm puid, mõõtmisel selgus, et kättetoimetatud halud olid 13–28 cm pikkused. 40 cm halgude seast moodustasid 25 cm pikkused halud viiendiku.

Puud müünud Kriske OÜ juhataja Kristjan Kesküla sõnul oli tema klientidel võimalus halgude kokkuleppe vastavuses ise koduõuel veenduda. „Kuna meie viime kohale laotud, mitte puistekoorma, on võimalik [koorma hulk] ise üle mõõta,” ütles ta.

Kesküla lisas, et pärast seda, kui koorem on kliendi õuele valatud, ei taha ta etteheiteid kuulata, sest ei saa kindel olla, et puid pole juba mujale laiali veetud. „Juhul kui inimene rahulikult räägib, võime asju arutada, kuid kisajatega ma suhelda ei taha,” ütles ta.

Kesküla sõnas, et oli ravil ja pole seetõttu kliendi meilidele reageerinud, kuid kavatseb seda teha.

Kriske OÜ juhataja leidis, et suurel ettevõttel tuleb probleeme ikka ette. „Toodame aastas ligi 18 000 ruumimeetrit küttepuid. Seetõttu peab olema ka probleeme. Kui neid ei oleks, siis oleks asi ebanormaalne.”

Vale kaup tuleb kohe tagasi lükata

Haapsalu politseijuht Margus Kaldma ütles, et suulise lepingu alusel ärisuhetes peaks ostja kindlasti kauba kättesaamisel kohe veenduma, et tegu on temale sobiva kaubaga. Juhul kui pakutakse kokkulepitust erinevat asja ja see ei rahulda kliendi soove, ei peaks tellija kaupa vastu võtma, lisas ta.

Kui klient tunneb, et ettevõtja on hakkama saanud kelmusega, võib esitada politseisse süüteoteate, ütles Kaldma. Seejärel alustavad korrakaitsjad menetlust, võtavad mõlema poole ütlused ning nimetatud juhtumite näitel mõõdavad üle ka küttepuud. Suusõnaliste lepingute rikkumist on aga raske menetleda, sest puuduvad faktid, millistel tingimustel pooltevaheline kokkulepe sõlmiti.

Haapsalu linnavalitsuse tarbijakaitseametnik Maret Zeemann paneb südamele, et kohe tegutsema hakataks. „Kui pole see, mis ma tellisin, võtku ja viigu tagasi,” sõnas ta ja ütles, et on ka ise kliendi õigust kasutanud ja puukoormast loobunud.

Kui klient alles hiljem avastab, et kaup ei ole see, mis tellides kokku lepitud, tuleb probleemid kirja panna ja kiri tähitult ettevõttele saata. Tähitud kiri seetõttu, et nii saab tarbija veenduda tähtsaimas: kas müüja on kirja kätte saanud.

Ettevõttel on kohustus kliendile vastata 15 päeva jooksul. Probleemid võib ettevõtjale esitada ka meili teel, kui suudad tõestada, et teine pool on kaebuse kätte saanud.

Kui tarbija ikka rahuldavat vastust ei saa, peaks ta võtma kaasa ettevõttega peetud kirjavahetuse ja tellimust tõendava kviitungi (nii originaali kui ka koopia), et Haapsalu linnavalitsuses koostada tarbijakaitsele avaldus.

Avaldus saadetakse Tallinna, kus juhtumiga tegeleb tarbijakaitseameti komisjon, kus kaalub argumente tarbijakaitse seaduse alusel.

Tarbijakaitseametiga võib ühendust võtta ka ilma Zeemanni vahenduseta.

Kontrollimiskohustus on ostja õlul

Sellesarnaste probleemidega olid läänlased kimpus ka mullu suvel, kui tellijad telefoni teel kokkulepitust lausa kolmandiku vähem puid kätte said. Politsei alustas Lääne Elu artikli põhjal süüteomenetluse.

Haapsalu politseijuhi Margus Kaldma sõnul leidis kohus, et kõnealusel juhumil on tehingu õigsuses veendumine kliendi enda kohustus. Niisiis ei karistatud mullu ka ettevõtjat, sest petmist ei suudetud tõestada eelkõige seetõttu, et kaebuse esitanud tellijal puudusid vettpidavad asitõendid.

Kullamaa metsaomaniku Einar Pärnpuu sõnul tuleks küttepuude hulga kindlaksmääramiseks küttepuud ise enne üle vaadata — kui ühtlaselt on riidad laotud — ja seejärel mõõta ära kast, millesse on puud laotud.

„Ärge otsige kõige odavamat, otsige kvaliteetset ja usaldusväärset,” soovitas Pärnpuu ostjale.

Kindlasti ei tohiks puid uuesti tellida müüjalt, kellelt on neid juba kord vähem saadud.

Pärnpuu sõnul tundub kliendile sageli, et teda püütakse petta. Seetõttu soovitab ta müüjal kliendile alati puid veidi rohkem viia: „Ära proovi teenida koguse pealt, teeni kvaliteedi pealt.”

Terve ruumiga eksimine on siiski suur kogus, mõistetav erinevus tellimuse ja tegeliku kaubakoguse vahel oleks näiteks 0,1 rm, mis võib tekkida ladujate kiirustamisest või hooletusest.

Ostjail soovitab Pärnpuu küsida metsaühistutelt müüjate kohta täpsemat infot.

Täna võttis pärast Lääne Elu paberlehe lugemist toimetusega ühendust veel üks naine, kes rääkis, et ka temal ja ta sõbrannal on Kriske OÜ-st tellitud küttepuudega probleeme.

Naine ütles, et otsustas Kriske OÜ-le tellimuse esitada, sest möödunud aastal ei olnud kaubaga mingeid muresid – nii kogus kui ka halgude pikkus oli õige, puud kvaliteetsed.

Sel aastal, nagu igal suvel, tellis ta kümme ruumi puid, pärast riita ladumist üle mõõtes selgus, et puid on kaks ruumi vähem. Sõbranna sai Kriske OÜ-lt viie ruumi asemel neli. Naiste kõnedele puumüüja ei vasta.

Nördinud klient ütles Lääne Elule, et soovib teisi kliente pettuse eest hoiatada.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
21 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
tarbija
10 aastat tagasi

Sain ka OÜ Kriskelt petta,peaaegu 1.5 rm puid oli vähem, samamoodi olid notid teiste puude vahel. Olen aastaid puid ostnud, aga nii halba puudemüüjat ei ole veel kohanud. Hoiatage kõiki tuttavaid tema eest. Soovitan kõigil teatada maksuametisse, kes maksid puude eest, ta peab ju oma tulud deklareerima.

mis on mõistlik teha?
10 aastat tagasi

Nii ei saa, et kui vaja on teha 30cm puid, siis pannakse ka 25cm hulka. Toodame puid +/-1 cm. Kui klient soovib saada puid 45cm, siis teeme puud pikkusega 44,2-45,2cm, kui klient soovib saada 30cm puid, siis toodame 29,2-30,2cm. Mõistlik tolerants on +/-1 cm. mis vastab ka Norra standardile. Kui keegi toodab palju ja kehvasti, siis jääb mulje, et küttepuude tootjad ongi sellised, kuigi tegelikult ei ole. Olen klientidel välja vahetanud ka koorma kohta ca 50 puuhalgu, mis tõepoolest ei vastanud sellele, mis sai lubatud viia, kuid kliendil oli õigus ja ta sai need 50 tk välja vahetada ning asi… Loe rohkem »

ostsin puid Ristilt
10 aastat tagasi

Käisin paar kolm aastat tagasi Ristilt ise puid toomas, s.t. sõitsin kohale ja panime puud peale. Tahtsin osta 50cm kuivi puid. Riidas olid 30-50cm puud. Ei sobinud see, et ma tahtsin need lühemad puud sinna maha jätta ja ainult 50cm puid saada, s.t. ma pidin ka 30cm ja 40cm puud peale panema.

Anonüümne
9 aastat tagasi

puhas vale

En.
10 aastat tagasi

Jumal tänatud möödunud aastate eest, mil on õnnestunud osta küttepuid normaalsetelt mittekonfliktsetelt müüjatelt. Tänavune müüja oli veel kõikse kiirem ja täpsem (Palivere-Taebla kandist, traktoriga tõi 10+5 ruumi).

kristjan.keskula.
10 aastat tagasi
Reply to  En.

ma olen teinud 17 aastat kuttepuid , see mis toimub on ebanormaalne.kellele meeldib naine kellele perenaine.telli kohe kas peene voi jäme lohkumine,mooda kohe ja veendu.ma ei hakka rohkem vaidlema las advokaadid tegelevad antud kusimusega.

ahsoo
10 aastat tagasi

Mis sortimendi alla kuuluvad aga hoopis lõhkumata puud? Lõhkumata saare pakke sai tuttav paar aastat tagasi oma paarkümmend tükki, mis olid osavalt koormasse peidetud. Need paar ohvrit, kes LE poole pöördusid on jäämäe tipp. Valdavalt on petetud pensionärid, kes ei loe lehti ega tea oma õigusi ja veel vähem siin kommenteerivad. Petetuid on nii läänemaal, kui ka Tallinnas.

klient
10 aastat tagasi

Nalja saab alles siis, kui Kriskest kuivi puid tellida. No ei olegi vennikesel puid kuskil kuivamas. Kuival ja toorel pole muud kui hinnavahe.

kristjan,keskula
10 aastat tagasi
Reply to  klient

KIRJUTAGE IKKA OMA NIMI JUURDE KUI NII JULGE VÄLJA UTLEMINE ON.ÄRGE VOTKE SONA ,KUI MIDAGI EI TEA.

lõng
10 aastat tagasi

Petetud kliendid teavad Su puukoormate sisust rohkem, kui Sa ise.

pettasaanu
10 aastat tagasi

Ka mina tellisin antud isikult saetud-lõhutud 35 cm pikkused segapuud. Kohale saabus koorem ( ilusti laotud ja pealt näha korralik ). Esimene asi mis mulle juht ütles , et enne raha siis alles kallutan. Hiljem sain ma aru- miks. Koormas olid sulaselges keeles poolenisti lõhkumata notid pikkusega 10 -40 cm. Pretensioonide peale vastas nn.”omanik” , et ma ei maininud tellides kas tahan kamina või pliidipuid. Mis sa oskad selle peale enam kosta. Ise loll , et sellest nurgatagusest firmast omale kütet ostsin . Tulevikus enam sealt ei osta ja ei soovita ka teistele.

tegelikult nii ongi
10 aastat tagasi

Kui Kriske tahaks end paranda, siis ta ei laseks meestel sedasi teha, et toodetakse mingit konkreetset pikkust ja pannakse ka teised puu pikkused samasse koormasse, siis kogus tulebki väiksem. Kui toodad 50cm puid, siis pane ikka ainult 50cm puid, kui toodad 45 cm puid, siis pane ainult 45 cm puid. Ise olen ühele inimesele 12 aastat järjest viinud, ju siis kaup on mõistlik ning puu kvaliteet on ka sobinud. See, et väita, et teeme palju puid, siis võib vigu esineda, on vale mõttekäik. Minu eesmärk on 0 probleemi, kuid aasta jooksul tuleb ikka 4-5 klinti, kes pole rahul, kuid oleme… Loe rohkem »

kristjan,keskula
10 aastat tagasi

kas annad ka kviitungi inimesele kui vaja ja koos küibemaksuga,mitte see ei lisandu.

kristjan,keskula
10 aastat tagasi

jupid ,juppideks.Kui pannakse koorem 5cm korgemaks ja jupid omavahel kokku ei ole kadu.klendid kes utlevad et soovivad uhtlast pikkust koikumisega 2cm ,maksavad rohkem ja saavad selle.
Ja antud inimesed tellisid kuni 30cm ja kuni 40cm.enamus koormaid käib kaamera all.

ex maksuametnik
10 aastat tagasi

Antud loos deklareeris Kesküla, et müüb aastas 18000 ruumi küttepuid. Kas tõesti on makstud sellise koguse eest käibemaksu?

Aivar
10 aastat tagasi

Kui küttepuude mõõduks peetakse ruutmeetrit, ei saa kuidagi adekvaatseks pidada ka kogu seda teemakäsitlust.
Ajakirjanikuproua võiks ikka omale kõigepealt teema korralikult selgeks teha ja alles siis noka lahti teha.

Teemast endast ka.
Pigem harige inimesi, kuidas käituda, et müüja mütsi pähe ei kooks.
Selgitada, mis on ruumimeeter, tihumeeter, ja kuidas neid mahte arvutatakse.

lauri
10 aastat tagasi

ise tellisin ka 2 aastat tagasi küttepüüd Kirskest. sain ka tünga. kasti äärtesse oli laotud ilusad ca 40cm puud. puud tundusid olema super. aga siis kui koorem maha kallati, siis olid seal ca max 20cm saare jupid, mida polnud jõudnud isegi lõhkuja ära lõhkuda, ei mahu ka läbimõõdult pliiti alla. samas oli kaval ladumis viis. pikkad all, lühemad peal, siis jälle pikemad ja jälle lühemad. ja ei saanud ka kindlasti 10ruumi.
Kristjan teades sinu tervisliku olukorda, siis sa võiks lihtsalt vahest oma meestele helistada ja rääkida, et tehku korraliku tööd. Muidu mädanevad need puud sul lihtsalt teeääres ära.