Kreegi festival keskendub tänavu eestirootsi muusikale

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Foto: Arvo Tarmula

Tänavused Kreegi päevad Haapsalus on pühendatud eestirootsi kultuurile ja eestirootsi muusika kõlab linnas kaks päeva, 8. ja 9. juunil.

„Esitame Kreegi eestirootsi loomingut, Sofia Joonsi eestvedamisel taaselustame 80 aastat tagasi Kreegi organiseeritud eestirootsi laulupeo ja kuulda saab rootsi tuntuimat pärimuslauljat Lena Willemarki,” tutvustas Kreegi festivali ja eestirootslaste laulupidu dirigent Tõnu Kaljuste (pildil).

Kreegi päevad juhatab 8. juunil kl 14 sisse Grand Holm Marina sadama kai äärde Stockholmist saabuv kaljas Hoppet.

„Loodame, et koos tervitusega Rootsi kuningalt,” ütles Rannarootsi muuseumi juht Ülo Kalm.

Rannarootsi muuseumi juures on Hoppetile liiga vähe vett ja kai on ka poole lühem kui 24 m pikk kaljas.

Õhtul kl 18 algab toomkirikus kontsert „Laulud Lenale”.

Haapsalu toomkirikus on Tõnu Kõrvitsa uue, just selleks festivaliks tellitud teose „Laulud Lenale” esmaettekanne.

Kreegi päevade avakontserdil kõlavad ka Cyrillus Kreegi ja Pärt Uusbergi teosed.

Lena Willemark, Põhjamaade üks tunnustatuim muusik, on pärjatud rohkete auhindadega, muu hulgas on ta saanud ka kuningliku teenetemärgi „Litteris et Artibus”.

Kontserdil esinevad veel Sofia Joons, kammerkoor Head Ööd Vend, Haapsalu lauljad ja Nargenfestivali ansambel. Dirigendid on Külli Kiivet, Pärt Uusberg ja Tõnu Kaljuste.

Cyrillus Kreegi muusikapäevi Haapsalus on Nargenfestival korraldanud 2007. aastast.

Pühapäeval on Haapsalus eestirootsi laulupidu, mis algab kl 11 jumalateenistusega Haapsalu toomkirikus. Edasi tuleb kl 12 laulupeo rongkäik linnuse hoovi ja kl 13 algab kontsert ning tantsupidu.

Laulupeole on oodatud kõik eestirootslastest lauljad ja Eestis rootsi keelt õppivad gümnaasiumiõpilased. Oodata on ka osavõtjaid Soomest, Rootsist, Noarootsist jm, täpsustas Ülo Kalm.

Eestirootsi kultuuri suursündmust korraldab Rootsi vähemusrahvuse kultuurinõukogu koos Rannarootsi muuseumi ja Nargenfestivaliga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments