Juubelit tähistanud Vatla kooli tulevik on küsimärgi all

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Hanila valla Vatla põhikool tähistas laupäeval 90. sünnipäeva, vallavanem kardab kooli tuleviku pärast.

Sünnipäeva tähistati Vatla rahvamajas vilistlaste kokkutuleku, aktuse ja kontserdiga, millel esines Vatla noorte bänd. Pärast kontserti läks pidu Vatla rahvamajas edasi, õhtu viis läbi Andreas Rahuvarm.

Laupäeval tähistatud juubel võib osutuda kooli viimaseks, kuna laste arv koolis langeb. „Ma kardan, et sajandat välja ei vea,” ütles Hanila vallavanem Arno Peksar.

Vallavanema sõnul tuleneb laste arvu langus töökohtade puudusest. Sotsiaaltoetustest elamine on raske ning seetõttu otsivad Vatla inimesed tööd mujalt.

Kooli püsimiseks on vaja lapsi, laste arvu kasvuks on vaja peredele tagada töökohad, selleks on vaja ettevõtjaid, kes on nõus investeerima. Vallal endal töökohtade loomiseks piisavalt raha ei ole, vald saab protsessi vaid mõjutada, selgitas Peksar.

Hanila vallas on kolm kooli, mille vahel lapsed jaotuvad. Üldiselt on väiksemates valdades üks kool. Ka see on üks põhjustest, miks Vatla põhikooli kimbutab õpilaste puudus.

Arno Peksari sõnul ei ole see probleem vaid Vatla koolil, sarnane mure on ka paljudel teistel vallakoolidel. Pered rändavad tõmbekeskustesse, paljud ka välismaale. Vallad jäävad järjest tühjemaks.

„Seis on nutune,” ütles Peksar ning lisas, et 13 õpilasega Vatla põhikoolile võib ka ühe pere lahkumine kriitiliselt mõjuda.

Vatla kool on põhikool vaid vormiliselt, tegutsedes 6-klassilise koolina. Õpilaste puudusel ei ole avatud 7., 8. ja 9. klassi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments