Minifirmas töötamine on tulus ja lõbus

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Et Haapsalu huvikeskuse minifirma SoapArt esindas Tallinnas Euroopa päeval Suurbritanniat, kehastasid firma liikmed ja nende abilised prints Williami, printsess Kate'i ja mr Beani. Vasakult paremale: Jürgen-Heinrich Hints, Elis Tähhe, Janika Šabalova, Berta Valdma, esireas Maria Ines Margato, tagareas Kristi Märk. Foto: Angela Leppik
Et Haapsalu huvikeskuse minifirma SoapArt esindas Tallinnas Euroopa päeval Suurbritanniat, kehastasid firma liikmed ja nende abilised prints Williamit, printsess Kate'i ja mr Beani. Vasakult paremale: Jürgen-Heinrich Hints, Elis Tähhe, Janika Šabalova, Berta Valdma, esireas Maria Ines Margato, tagareas Kristi Märk. Foto: Angela Leppik

11. mail Tallinna Vabaduse väljakul peetud Euroopa päeva noortelaadal esindas Läänemaad Haapsalu noorte huvikeskuse minifirma SoapArt.

Käsitööseepe valmistava SoapArti liikmed Janika Šabalova (firma juht, Haapsalu gümnaasium), Elis Tähhe (tootejuht, Haapsalu gümnaasium) ja Berta Valdma (finantsjuht, Wiedemanni gümnaasium) tulid laadalt tagasi tühjade kätega, kuid täis taskutega. “Müüsime peaaegu kõik maha,” olid tüdrukud rahul.

Õpilasfirmade laat oli Euroopa päeva üks tõmbenumbreid. Osalenud firmadest 18 oli pärit Tallinnast ja ainult 9 väljastpoolt pealinna. Kohal olid ka 24. aprillil Haapsalus peetud õpilasfirmade võistluse parimad. Kõik mini- ja õpilasfirmad said laadale konkursi teel – nii pääses Tallinna ka SoapArt.

SoapArt müüb oma seepe Haapsalus mahepoes Allikas ja Haapsalu disaini poes. Tüdrukutel on plaanis oma toodangut müüa ka suvistel laatadel, näiteks 1. juunil sinisel laadal Haapsalu piiskopilinnuse hoovis ja Valge Daami päevade ajal. Siiani on firmal olnud pärast iga laata seebid peaaegu otsas. “Peame rohkem tootma,” ütles Valdma. “Nõudlus on suurem, kui teha jõuame.”

Tüdrukud valmistavad seepe käsitsi väikeste partiidena külmprotsessi meetodil. Kõige populaarsem toode on siiani olnud Haapsalu muda seep. Veel on sortimendis
soolaseep, kooriv kohvi-kakaoseep karamelliga, jogurti-kaerahelbeseep, šokolaadiseep, kohvi-kitsepiimaseep. Kõik seepide koostisosad on naturaalsed – päris jogurt, päris kohv jne. Ühe õhtuga jõuavad tüdrukud ette valmistada paarkümmend seepi, valmistamisprotsessi järel peavad seebid aga kuu aega seisma.

1. veebruaril loodud SoapArti liikmed said oma esimese eduelamuse juba nädal pärast firma registreerimist kodukant Läänemaa Leader-meetme tutvustusel Läänemaa arenduskeskuses, kuhu tüdrukud olid kutsutud uuest firmast rääkima ja ehk ka müüma. Ettevõtjad, kelleks firma liikmed isegi kord ehk soovivad saada, ostsid tüdrukute üllatuseks ära kogu nende seepide tagavara. “15 minutiga teenisime 80 eurot,” meenutas Valdma.

“Tund hiljem olid tüdrukud huvikeskuses juba uusi seepe valmistamas,” tunnustas noorte ettevõtjate tarmukust SoapArti juhendaja Angela Leppik.

SoapArti liikmete sõnul on firmat tehes lahe see, et nad saavad olla ise enda tööandjad. “Kui lõpuni aus olla, siis peaeesmärk on raha teenida, aga lõbus on ka,” lisas Berta Valdma.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments