Purjespordikool jäi treenerita

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Eile õpetas Haapsalu purjespordikooli lapsi veel Priit Rüütel, juunist võivad õpilased aga treenerita jääda. Foto: Arvo Tarmula
Eile õpetas Haapsalu purjespordikooli lapsi veel Priit Rüütel, juunist võivad õpilased aga treenerita jääda. Foto: Arvo Tarmula

* Haapsallu uut kvalifitseeritud treenerit leida on keeruline, ilma uue inimeseta tuleb aga kool sulgeda

Haapsalu purjespordikooli üks asutajaid ja ainus treener Priit Rüütel alustab juunist tööd Pärnu jahtklubis.

Vahepealse kuu jooksul püüab Rüütel Haapsallu uue treeneri leida. Kui see ei õnnestu, tuleb kool kinni panna.

„Kvalifitseeritud treenereid on üldse vähe — kedagi siia saada on hirmus keeruline,” nentis Priit Rüütel. „Võimalik, et tuleb formaati muuta — võib–olla piisab noorte meremeeste klubist.”

Otsus kodulinnast ja oma loodud spordikoolist lahkuda ei olnud kergete killast.

„Haapsalus on lagi vastas,” selgitas Rüütel valikut. „Pärnu on praegu kõige arenevam klubi Eestis, seal on parimad töötingimused treenerile. Haapsalus jääb palju juba ainuüksi mere taha kinni.”

Ta nentis, et ka palk on Pärnus väga hea, kuid see ei ole lahkumise põhjus.

Tugev hoop Haapsalu purjespordiharidusele

2006. aasta alguses oli laste purjetamine traditsioonidega keskuses Haapsalus välja surnud. Siis otsustas pealinnas leiba teeniv Priit Rüütel kodulinna tagasi kolida, et avada siin purjespordikool. Praegu on Haapsalu purjespordikoolil aasta ringi kümmekond õpilast, suviti rohkem. Koolil on 14 Optimisti paati, kaks kahemehepaati, üks Laser, üks Zoom8 ja üks purjelaud.

Rüütli sõnul on Haapsalus seitsme aastaga tehtud töö tohutu. Teenitud on esikolmikukohti Eesti karikasarjas. Treenitud on Vahemere ääres. Seitse aastat tagasi osales Läänemaa lahtistel meistrivõistlustel 7, mullu juba 68 paati.

„Kui öeldakse, et üle oma varju hüpata ei saa, siis me mingi hetk hüppasime, aga praegu tuli vari järele,” nentis Rüütel.

Haapsalu jahtklubi juhatuse liikme Indrek Viireti sõnul Haapsalus praegu Rüütlile alternatiivi ei ole.

„Üldiselt ilustamata võib öelda, et üsna fataalne,” vastas Viiret küsimusele, kuidas mõjub Rüütli lahkumine purjespordiharidusele Haapsalus.

„Haapsalu on läbi ajaloo olnud koht, kus purjetamisega on tegeldud, ja siit on pärit päris vägevaid ja kõrgele tasemele jõudnud purjetajaid. Igal juhul väga kahju,” sõnas Viiret.

Ootab lapsi Pärnusse kaasa

Rüütel sõlmis käed uue tööandjaga reedel, kuid et tema õpilased osalesid nädalavahetusel Pärnu kevadregatil, hoidis treener uudist nende eest pühapäeva õhtuni saladuses.

„Oli päris emotsionaalne õhtu, ega lastel olnud väga meeldiv seda uudist kuulda,” ütles Rüütel. „Võimalus on, et osa tuleb Pärnusse kaasa. Eks pered pea ise otsustama — mina ootan kõiki.”

Muuseas, kevadregatilt naasis Haapsalu purjespordikool kahe medaliga: Uku Kuusmaa kolmas koht Laser Radialil ja Robin–Villem Erisalu kolmas koht Optimistil.

Pärnus hakkab Rüütel treenima noori, aga vajadusel ka täiskasvanuid, ning rohkem tegelema oma meelisala Match Race’iga (kahe purjepaadi duell).

Pärnu jahtklubi tegevjuhi Indrek Ilvese sõnul laieneb nende purjespordikool üha ning tänavu otsustati, et varasema kahe treeneri asemel võiks olla kolm. Korraldati avalik konkurss. Kandidaate oli mitu, valituks osutus Rüütel. „Me arvame, et Priit on praegu üks parimaid võimalikke noortetreenereid Eestis — nii kogemuste kui ka tulemuste poolest,” ütles Ilves.

Priit Rüütel oli 2010. ja 2012. aastal Eesti noortekoondise treener Euroopa meistrivõistluste tarvis. Tänavu on ta kutsutud nii maailmameistrivõistlustele Eesti noortekoondise treeneriks kui ka MMi Match Race’i kohtunikuks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
A.Suislep
10 aastat tagasi

No see on küll jama siis.Loodetavasti võtab ehk mõni muu vend asja üle siinkandis.Priidule tuult purjesse !