0

Eerik Kumari preemia sai Looduskalendri vedaja, Harri Jõgisalu tunnustati looduskaitsemärgiga

Riina Tobias

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Eerik Kumari nimelise looduskaitsepreemia sai tänavu veebikeskkonna Looduskalender rajaja Gennadi Skromnov. Looduskaitsemärgiga tunnustati teiste hulgas Läänemaa juurtega Harri Jõgisalu.

Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus kuulutas looduskaitsepreemiate saajad välja täna Eesti loodusmuuseumis.

„Eelmisel aastal jälgis looduskalendri veebilehekülje vahendusel Eesti looduses toimuvad kuus miljonit inimest 185 erinevast riigist. Looduskaamerate ja iganädalaste harivate tekstidega veebiküljest on kujunenud kõige suurem ja edukam Eesti looduse populariseerija ja tutvustaja maailmas,“ ütles keskkonnaminister.

Skromnov alustas Looduskalendri projekti 2005. aastal, see kasvas välja portaalist www.ilm.ee. Läbi aegade on käigus olnud üle kümne veebikaamera koos iganädalaste harivate tekstide ja kommentaaridega. Looduskalender sünnib koostöös paljude vabatahtlike tõlkijate, loodusteadlastega ja IT-spetsialistidega.

Gennadi Skromnov on ka hundiaasta idee üks autoritest ja eestvedaja.

Preemia suurus on 5000 eurot. Keskkonnaministeerium on looduskaitsekuu raames Eerik Kumari nimelist preemiat välja andnud alates 1989. aastast. Preemia eesmärk on isikute ja asutuste tööde esiletõstmine looduslike koosluste, liikide ja üksikobjektide kaitsel ning looduskaitseliste teadmiste levitamisel ja propageerimisel.

Eerik Kumari (1912-1984) oli Matsalus tegutsenud ornitoloog ja looduskaitsetegelane. Esimese Eerik Kumari preemia sai Fred Jüssi, mullu sai preemia ornitoloog, läänlane Taivo Kastepõld.

Eesti looduskaitsemärgid said tänavu kotkaste ja must-toonekure uurija Urmas Sellis, lastekirjanik ja loodusloo õpetaja Harri Jõgisalu, looduskaitsepoliitika edendaja Kaja Peterson, Haanja looduspargi talunik Agu Hollo, säästva looduskasutuse edendaja Vello Vainura ja looduskaitseametnik Maie Jeeseril.

Eesti looduskaitsemärki antakse välja 2011. aastast. Märgiga tõstetakse esile neid, kellel teeneid looduse uurimisel, loodusteadmiste levitamisel, looduskaitse edendamisel, arendamisel ja tutvustamisel nii üleriigilisel kui ka rahvusvahelisel tasandil.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz