0

Lääne Elu paberleht 9. mail

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Läänemaa naised naiskodukaitse koormusmatkal. Foto: Sigrit Säinas
Läänemaa naised naiskodukaitse koormusmatkal. Foto: Sigrit Säinas

Eesti noorim malemeister alustas malemängu nelja-aastaselt

Haapsallane Ottomar Ladva võitis esmaspäeval Tallinnas peetud Eesti täiskasvanute meistrivõistlused males. Nüüd on 15aastane Ladva Eesti noorim malemeister.

Maletama hakkas Ottomar nelja-aastaselt sellepärast, et ilm oli vihmane ja maale minnes olid mänguasjad linna ununenud.

Nüüd treenib ta paar korda nädala koos Eesti parimate maletajate Jaan Ehlvesti ja Kaido Külaotsaga. „Kui võtame Keres, mina, Lembit Oll — Ottomar võiks olla järgmine,” ütles Ehlvest.

Haapsalus hakatakse filmima laste detektiivisarja

Sügisel alustab ETV2–s uus põnevussari „Väikelinna detektiivid”, mille tegevus toimub Haapsalus.

Lugu, mille on kirjutanud „Kättemaksukontori” ja „Ohtliku lennu” stsenarist Mihkel Ulman, keerleb Haapsalus juhtuvate salapäraste ja kriminaalsete sündmuste ümber, teine liin viib vaatajad keskaegsesse linnusesse, kus mungad püüavad valmistada sõnnikust kulda ja luua tehisinimest. Loo lõpuks jõutakse ehk isegi Valge Daami müsteeriumi lahendamiseni.

Esimese kultuuriväärtusena sai ruutkoodi kuursaal

Teisipäeval sai Haapsalu kuursaal esimese kultuuriväärtusena QR– ehk ruutkoodi, mis aitab nutitelefoni või tahvelarvuti omanikul väärtusliku ehitise kohta rohkem teavet hankida. Läänemaal märgistatakse ruutkoodiga üheksa kultuuriväärtuslikku objekti, mida on rohkem kui nii mõneski teises maakonnas.

Linnas on loomisel noorte innovatsioonikeskus

Teisipäeval kogunes tosina jagu noortega tegelevaid inimesi linnavalitsusse, et arutada, mis on innovatsioon ja milline võiks olla noortele mõeldud innovatsioonikeskuse sisu.

Täiskasvanute arutelu kuulanud noortevolikogu juhil Roger Tibaril oli täiskasvanuile ette heita, et noortele surutakse ideid peale. Küsimisega, mida noored ise tahaksid, on juba hiljaks jäädud, kui keskus tahetakse sügisel avada.

Läänemaa naiskodukaitsjad läbisid üliraske matka

Kaks aastat on Läänemaa naised üritanud läbida naiskodukaitse sõjalis–sportlikku koormusmatka, kuid iga kord on linnulennult 50 km pikkune matk neile üle jõu käinud  — naised on selle katkestanud. Tänavu võeti asi tõsiselt ette ja tuli ka edu — võistkond sai 4. koha, kaotades vaid 2–3 sekundit 3. koha võitnud Tartu I võistkonnale.

Peeter Olesk sõnaraamatutest

Kirjandusteadlane Peeter Olesk kirjutab, et mittelingvistist asjatundliku filoloogi kodus on sõnaraamatuid ligikaudu 3 riiulimeetrit. Tavainimese kodusest sõnaraamatupargis piisaks ühest üldentsüklopeedia ja korraliku atlase kõrval paarist sõnaraamatust emakeele kohta ning mõnest tõlkesõnaraamatust ja ühest autoriteetsest sõnaraamatust mingi teise keele kohta.

Lasteaiad pidasid olümpiat

Reede hommik jääb suurema osa Haapsalu lasteaialaste mällu tähtsa tähisena — päevana, mil neile riputati kaela elu esimene medal. Medali said kõik, kes lõid kaasa Haapsalu lasteaedade esimesel olümpial. Iga lasteaed kehastus üheks riigiks — Eesti, Venemaa, Soome, Saksamaa ja Rootsi.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz