0

ERM kõnnib Läänemaal Kohtitsky radadel ja esitleb päevaraamatut

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Reedel korraldab Eesti Rahva Muuseum (ERM) väljasõidu Lõuna-Läänemaale, kus Penijõe kooliõpetaja Friedrich Kohtitsky sada aastat tagasi vanavara kogus ja toonastest oludest päevapilte tegi; ühtlasi esitletakse seda kogumisretke kirjeldavat Kohtitsky “Päevapildiraamatut”.

Reedel kell 11 kogunetakse Hanila valla Rame külas ja vaadatakse üle kohad, mida Kohtitsky oma kogumisrännakul üles pildistas.

Kell 13 esitletakse Penijõel Friedrich Kohtitsky „Päevapildiraamatut“. Tegemist on Kohtitsky enda kirja pandud kogumisretke päevaraamatuga, mis on avaldatud nii, nagu autor selle kirja pannud. Kaante vahele on kogutud kirjeldused sajanditagusest elust Karuse ja Hanila kihelkonna piirimail, vanavarakorjaja seiklused ja mitme päevapildi saamislugu.

Kirjapandut ilmestavad rohked illustratsioonid autori fotode ja kogumismatkalt saadud esemetega, tervikpilti aitavad laiendada Kohtitsky kirjad ning ülevaade tema eluloost.

Hanila vallas Kinksi külas sündinud Friedrich Kohtitsky (eestistatult Priidu Kohava) oli 1911–1918 Penijõel kooliõpetaja. 1912. aastal innustus ta Eesti rahva muuseumi üleskutsest muuseumile vanavara korjata. Ta arvas end toime tulevat nii vanavara korjamisega kui ka kirjalike ülestähendustega igapäevasest elu-olust Lõuna-Läänemaa kihelkondades ja pakkus end ka päevapilte tegema.

1912. aastal Eesti rahva muuseumi korraldatud kodumaa päevapiltide vőistlusel pälvis Friedrich Kohtitsky II auhinna (I auhinda välja ei antud). ERMi päevapiltide kogumise vőistluse eesmärk oli tolleaegse moodsa ja vähelevinud fototehnika abil jäädvustada igapäevaelu Eesti erinevates paikades. Eriti oodatud olid pildid rahvast tööl, pidudel, lőbutsemistel, igapäevastel talitustel ning isesugustest muistsetest talumajadest, lautadest, aitadest ja taluhoonete sisseseadetest ning tervetest küladest. Vőistluse tulemusel täienes ERMi fotokogu väärtuslike materjalidega.

Kultuuripärandi aasta raames kuulutas Eesti rahva muuseum selle aasta 23. veebruaril taas välja fotode kogumise, tähistamaks saja aasta möödumist esimesest vőistlusest ning jäädvustamaks Eesti elu sada aastat hiljem. Võistlus, mille patroon on president Toomas Hendrik Ilves, kestab 5. jaanuarini 2014.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz