Lääne Elu paberleht 30. aprillil

Madiken

madiken@le.ee

Foto: Arvo Tarmula

Koolides algas riigieksamite ralli

Emakeele eksami tänavused teemad olid väärtused, maine, visioonid ja keskkond — neil teemadel tegi Läänemaal eksami 217 noort.

„Kell ei helise ja klassid on ümber tõstetud,” ütles Wiedemanni kooli ajalooõpetaja Kalle Lõuna. Ka vahetund paistis olevat tavalisest vaiksem.

Mari Vallik võitis Prima Vista kirjanikudebüüdipreemia

Nii kirjeldab end kirjandusajakirja Värske Rõhk kodulehel noor autor Marie Verdei alias Mari Vallik.

Haapsallanna Mari Vallik võitis tänavu kirjandusfestivali Prima Vista ja Tartu kultuurikapitali kirjandusauhinna „Esimene samm”. Auhinnale sai kandideerida 2012. aastal trükiajakirjanduses avaldatud ilukirjanduslike debüüttekstidega.

„Need lood on Petra Verdeist. Üks neiu, elab omaette ühes majakeses, purskab tuld ja kardab merd. Olen sellega oma fantaasia täiesti lahti löönud ja sügavat mõtet pole sealt otsida,” kirjeldas noor kirjanik auhinna toonud lühijutte.

Lugu saab lugeda siit.

Uus jahiseadus tagab koostöö maaomanike ja jahimeeste vahel

“Möödunud nädalal parlamendis vastu võetud uue jahiseaduse kandev mõte on koostöö maaomanike ja jahimeeste vahel,” kirjutab riigikogu liige Kalle Palling Lääne Elu arvamusküljel. Küttimismahtude kindlaksmääramiseks luuakse maakondades jahindusnõukogud, mis koosnevad maaomanike, jahimeeste ja riigi esindajaist.

Lugeja küsib: kas töötaja peab koos kollektiiviga uude firmasse minema?

Töötaja ei saa töölepingut erakorraliselt üles öelda vaid ettevõtte ülemineku tõttu, sest selline töölepingu lõpetamise alus töölepingu seaduses puudub, vastab tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor–jurist.

Laupäev on kuues üleriigiline talgupäev

Kuigi tänavune „Teeme ära!” on pühendatud kultuurimälestiste korrastamisele, on Läänemaal registreeritud talgud enamuses tavalised kevadised õuekoristustööd.

Põnevam talgutegu on tänavu käsil Haapsalu noorte huvikeskusel — „Rattaga noortekasse”. Noortekeskus sai maanteeametilt ligi 600 eurot toetust keskuse Wiedemanni tänava hoone ette jalgrattasõidu harjutusraja rajamiseks, rääkis talgujuht Tiina Alasoo.

Lugu saab lugeda siit.

Pärandiralli Haapsalu etapp jagas teadmisi ja nõuandeid

„Me oleme nagu misjonärid, käime ja levitame pärandiusku,” ütles pärandiralli üks korraldajaid Elo Lutsepp Eesti vabaõhumuuseumist. Tema sõnul pole pärand pelgalt mitte arhitektuur, vaid hõlmab ka vaimset pärandit.

Mööda Eestit liikuv pärandiralli peatus laupäeval Haapsalus.

Lugu saab lugeda siit.

Algkool kogub raha helivõimenduse ostuks

Haapsalu linna algkool korraldab täna õhtul heategevuskontserdi, et koguda raha helivõimenduse ostuks.

Loe lugu siit.

Linn maksab 100 eurot matusetoetust

Haapsalu linnavolikogu soostus täna linnavalitsuse ettepanekuga kehtestada linnas 1. juulist matusetoetus.

Joonasing võitis taekwon–do EMilt kaks medalit

Möödunud nädalal Sloveenias peetud taekwon–do Euroopa juunioride meistrivõistlustel võitis Haapsalu sportlane Aleksander Joonasing kaks medalit.

Joonasing sai pronksmedali individuaalses sparringus ja hõbemedali meeskonna spetsiaaltehnikates.

Must Koer hakkab linnuses paukuma

Möödunud kolmapäeval jõudis Haapsalu piiskopilinnusesse Musta Koera nime kandev suurtükk, millest loodetavasti juba sel suvel linnuseõues pauku tehakse.

Loe lugu siit.

Linnus avab uksed uue näitusega

Homme keskpäeval teeb Haapsalu piiskopilinnus uueks hooajaks uksed lahti — taas on muuseumi ekspositsioonis üllatusi ja avapäev linnusekülalistele tasuta.

Sihtasutuse juhi Ülla Parase sõnul on näiteks relvaruum muutmata püsinud muuseumi avamisest 1996. aastal ja ootas ammu uuendamist.

„Kui inimene linnusest ära läheb, peab ta ka selle ajaloost midagi teada saama,” ütles Paras.

„Kõigesööjate” režissöör ei pea oma filmi liiga õudseks

Laupäeval oli Haapsalu õudus– ja fantaasiafilmide festivalil värskelt valminud Hispaania filmi „Kõigesööjad” („Omnivores”) ametlik maailmaesilinastus, kohapeal oli ka filmi autor Óscar Rojo.

Loe lugu siit.

Žüriiliikme töö tõi õudusfilmifänni Indrek Hargla lõpuks HÕFFile

Reede õhtul sai Haapsalu õudus– ja fantaasiafilmide festivalil näha lühifilmide konkursi linateoseid.

Loe lugu siit.

Lauri Leier tuli kodulinnas kadettide maadlusmeistriks

Laupäeval Haapsalus tennisehallis peetud kadettide Eesti meistrivõistlused Kreeka–Rooma maadluses on uhkeim maadlusvõistlus, mis sel aastatuhandel siin linnas peetud. Läänemaad esindasid kolm klubi 11 maadlejaga.

Loe lugu siit.

Rakser Rannarootsi rattasõidud tulevad jälle

17–23 km pikkused rajad on kõigile jõukohased ning kulgevad mööda maanteid ja metsaradu. Mööda mättaid turnida ja soos sumada ei ole vaja.

Marimetsa Kapp alustab 11. mail

Paari nädala pärast Märjamaalt alustavas rattasarjas on sel hooajal kaheksa etappi. Tavaliselt on võistlussari käima läinud aprillis. „Hilise stardi tingis pikaleveninud talv,” lausus korraldaja Jaan Saviir Paralepa jalgrattaklubist.

Loe lugu siit.

Neljapäeval, 2. mail Lääne Elu paberleht ei ilmu, kuna kolmapäev, 1. mai on riigipüha. 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments