Laupäev on kuues üleriigiline talgupäev

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Esmaspäeva lõunaks oli Läänemaal registreeritud 56 “Teeme ära!” talgupaika. Laupäevaseid talguid jätkub igasse omavalitsusse, enim on koostegemisi kirja pandud Lihula vallas.

Kuigi tänavune “Teeme ära!” on pühendatud kultuurimälestiste korrastamisele, on Läänemaal registreeritud talgud enamikus tavalised kevadised õuekoristustööd.

“Mõningad mälestiste korrastamised ikkagi on – kirikuaedade koristamised, aga need on, ma kujutan ette, aastast aastasse,” nentis “Teeme ära!” Läänemaa koordinaator Maret Arike.

Põnevam talgutegu on tänavu käsil Haapsalu noorte huvikeskusel – “Rattaga noortekasse”.

Noortekeskus sai maanteeametilt ligi 600 eurot toetust keskuse Wiedemanni tänava hoone ette jalgrattasõidu harjutusraja tegemiseks, rääkis talgujuht Tiina Alasoo.

Rajal saab harjutada jalgrattalubade tegemiseks, sellesarnane rada on Haapsalus Nikolai kooli parklas.

Juba on Haapsalu kolledži liiklusohutuse tudengid raja maha märkinud, talgupäeval värvitakse see üheskoos ära.

Seni on noorte huvikeskuse ukse ette saanud sõita ka autoga, nüüd suletakse liiklus teetõketega. Talgupäeval kaunistatakse tõkked ära, ütles Alasoo. Kui rahvast ja aega jätkub, pestakse keskuse aknad ja istutatakse maja ette lilli.

Mullu oli Läänemaal 81 registreeritud talgupaika. Maret Arikese sõnul registreeritakse praegu iga päev mitu talgupaika juurde.

“Muidu võib talguid viimase piirini lisada, kuid kes tahavad, et stardipakk kohale jõuaks, peaks enne 30. (eile – MK) registreeruma,” selgitas ta.

Esmaspäeval oli veel väga palju talguid, kuhu end ükski abiline kirja pannud ei olnud. Arikese sõnul ei tähenda see, et talgud pidamata jääks.

“See on vist tavaline. Keegi korraldab, teab, et tuleb oma punt, mõeldakse – ah, mis ma ikka kirja panen,” ütles Arike. “Aga mina soovitan küll panna, juba statistika pärast on hea vaadata.”

Vormsi kalmistut ja kirikuaeda koristama oodatakse kuni 60 inimest, esmaspäevaks ei olnud talgulisi registreeritud.

Talgujuht Krista Veisson ei muretse – abilisi on oodata küllalt, väikeses kogukonnas ei nähta lihtsalt registreerumisel mõtet.

“See on meie tähtsaim objekt, kogu saare asi. Ka nende, kel on suvekodu. Nad tulevad ja löövad käed külge. Ettevõtjad kõik tulevad, aitavad transpordiga. Vormsi rahvas hoolib oma saarest,” rääkis Veisson.

Kõik vajalikud töökäed on koos nii Lihula lasteaia kui ka Haapsalu Pääsupesa lasteaia talguteks.

Lihula lasteaia talgujuht Anne Ööpik ütles, et registreeris ise kõik abilised.

“Meil on ka lapsed talgulised,” rääkis ta. “Lastega koos tegime aia korda juba enne “Teeme ära!” aastaid.”

Talguteoks ongi lasteaias kevadine aia korrastamine ning tööd käivad juba mõnda aega, kuigi ametlikuks talgupäevaks on märgitud reede. “Plats hakkab korda saama,” ütles Ööpik.

Teist aastat toimuvad tänavu üle-eestilised digitalgud – Facebooki leheküljele lisatakse mäluasutuste kogudesse kuuluvaid fotosid, mille kohta oodatakse lisainfot. Tänavu keskendutakse fotodel olevate isikute tuvastamisele. Digitalgud kestavad 4.–12. maini.

Üle-eestiline talgupäev “Teeme ära!” sai alguse 2008. aasta prügikoristusaktsiooni ja 2009. aasta mõttetalgute järel 2010. aastal. 2012. aasta talgupäeval korraldati üle Eesti 1241 talgut kokku 32 000 osalejaga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments