Pärandiralli jõuab laupäeval Haapsallu

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Rannarootsi muuseumis saab laupäeval mekkida suitsuräime ning küsida asjatundjailt vanade majade korrastamise ja pärandkultuuri kohta. Foto: Arvo Tarmula
Rannarootsi muuseumis saab laupäeval mekkida suitsuräime ning küsida asjatundjailt vanade majade korrastamise ja pärandkultuuri kohta. Foto: Arvo Tarmula

Pärandiaasta puhul mööda Eestit tiirutav pärandiralli jõuab laupäeval Haapsalu Rannarootsi muuseumisse, et arutleda teemal, mis on pärand, ja jagada praktilisi näpunäiteid vanade majade korrastajaile.

Juba täna alustab Rannarootsi muuseumi õuel tööd kahepäevane akende restaureerimise õpituba meister Kalle Kase juhtimisel.

Maakonna muinsuskaitsespetsialisti Kalli Petsi sõnul on õpituba küll tasuline ja osalemiseks oli vaja registreeruda, kuid tööprotsessi uudistama ja küsimustele vastuseid saama võib minna igaüks. „Seal suppi süüa, kohvipause pidada ega tööd teha küll ei saa, aga lihtsalt vaatama minna saab küll,” ütles Pets.

Kahe päeva jooksul korrastatud aknaid näitab ja tööprotsessist räägib Kalle Kase ka laupäeva pärastlõunal pärandiaasta programmis.

Kultuuripärandi rallitiim vabaõhumuuseumist ja muinsuskaitseametist jõuab Haapsallu laupäeval ja kultuuripärandist hakatakse rääkima kl 14, kui Rannarootsi muuseumi rahvas on räimed ära suitsutanud.

Kalli Petsi sõnul on igas pärandiralli peatuskohas räägitavad teemad seotud kohalike oludega. Haapsalus on põhirõhk arhitektuuril ja vanade majade korrastamisel.

Nii räägib Rannarootsi muuseumi direktor Ülo Kalm Noarootsi talude inventeerimisest ja Tõnis Padu Helsingi tehnikakõrgkooli tudengite ülesjoonistatud Haapsalu majadest. Päeva lõpuks viib aga Eesti vabaõhumuuseumi teadur ja vana maamaja käsiraamatu eest palju tunnustust saanud Joosep Metslang jalutuskäigule Sadama tänava majadesse ja hoovidesse. Seal õpetatakse hindama vana maja tervist ja antakse näpunäiteid, mida maja korrastamisel silmas pidada. Pets ütles, et inimesed võiksid laupäevaks juba mõelda küsimustele, mis neil on majade korrastamisel tekkinud. „Kui raamatuid lugeda, siis ühes kohas soovitatakse üht, teises teist moodi. Kui on praktik käepärast võtta, tasuks seda ära kasutada,” soovitas Kalli Pets. Ka soovitas ta mõelda, milliseid õppepäevi ja koolitusi Läänemaa inimesed vajaksid. Igal pärandiralli etapil räägitakse kultuuripärandit. Laupäeval tutvustab Jürgen Kusmin Läänemaa põnevat pärandkultuuri ja pärandisaadik Artur Talvik kutsub üles maanteede kõrval märkama unustusse vajunud mereteid.

Pärandiaasta eesmärk on, et inimesed teadvustaksid kultuuripärandit kõikjal enda ümber ning mõistaksid, et seda tuleb ühiselt hoida. Aasta juhtmõte „Pärijata pole pärandit” juhib mõtted ka sellele, kellele me kultuuripärandit hoiame, sest seda, mida ja kuidas me praegu hoiame, hakkavad tulevased põlved uuesti mõtestama.

Pärandiralli Haapsalus
27. aprillil kl 14 Rannarootsi muuseumis

• Rannarootsi muuseumi tutvustus ja Noarootsi talude inventeerimisest — Ülo Kalm (Rannarootsi muuseum)
• Miks teedeehitus piirdub maateedega ehk miks me mereteed unustanud oleme? — pärandisaadik Artur Talvik
• Põnevat pärandkultuuri Läänemaalt — Jürgen Kusmin (Riigmetsa Majandamise Keskus)
• Haapsalu joonistatud majad — Tõnis Padu (Haapsalu linnavalitsuse muinsuskaitse peaspetsialist)
• Märka vana akent! — Kalle Kase (OÜ Antiigiveeb)
Vaadatakse kahel päeval koolitusel restaureeritud aknaid, saab ka nõu küsida.
Jalutuskäik vanasse puumajja — Joosep Metslang (Eesti vabaõhumuuseum) tutvustab vana maja tervist.
Hea võimalus küsida nõu ja jagada kogemusi.

Lisainfot pärandiralli kohta saab siit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments