Juhtkiri: Aasta tegu on Lääne–Nigula

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Eile õhtul kogunesid nelja Põhja–Läänemaa valla volikogud Linnamäele, kolm neist hääletas üheks suureks Lääne–Nigula vallaks saamise poolt.

Ühise volikogu toimumispaik on sümboolne, kui meenutada, et ühinemislumepall läks veerema just Oru valla Ridalale tehtud liitumisläbirääkimiste alustamise ettepanekust.

Meenutan, see juhtus detsembris, neli kuud tagasi. Vahepeal on omavalitsused läbirääkimislaua taga muutunud, eemaldunud on Ridala ja Haapsalu, Martna, Vormsi ning Noarootsi. Haapsalu linnapea Urmas Sukles ütles sel talvel, et nii lühikese ajaga ei ole võimalik ühinemist korraldada. Võib–olla ei olekski suure Haapsaluga nii kiiresti saanud ühineda.

Kuigi aasta pole veel poole pealgi, võib selle teo juba üsna kindlalt kuulutada Läänemaa aasta teoks. Nii julguse poolest, mida see nõudis, lühikese aja jooksul tehtud ettevalmistustöö mahu poolest kui ka hea mõju poolest — julgen küll ennustada —, mida see ühinemine Põhja–Läänemaale kokkuvõttes avaldab.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Rein
11 aastat tagasi

Arusaamatu on uue valla nimi_Lääne-Nigula, halduskeskus ju hoopis Taeblas. Taebla ikka tuntud kohanimi ja mingi taristu ka olemas, Lääne- Nigula pea tundmatu koht. Võiks olla ikka Taebla vald. Kas ei jõutud Taebla osas kokkuleppele? Sama ka Hiiumaal. Hiiu vald viitab nagu kogu Hiiumaa vallale, kuid tegu vaid kahe vallaga. Tulevikus võib-olla Hiiumaal ongi üks vald. Aga eks liitujad ise tea, mis teha..
Ega mitme vaese valla liitumine rikkust juurde too, raha kipub ikka jääma halduskeskuse juurde, äärealadel läheb teenustega tõenäoliselt halvemaks. Riik muidugi rahaliselt kuigipalju võidab, kuid riik kaugeneb rahvast.

sorts
11 aastat tagasi

ps.
oleln afganistani okupeerinud aastal 1986,7 kuud

Eks aeg
11 aastat tagasi

…näita,kas aasta teoks või seateoks. Kui riik oma rahvast hooliks,siis ei sulgeks ta jõuga päästekomandosid-koole,vallavalitsusi,vaid toetaks neid. Mitte Kreekat ja Afganistaani okupeerimist….

sorts
11 aastat tagasi

kokkuvõttes annab see 3 valla ühinemine vaid ajakirjandusele materjali.

ükski vallaelanik ei saa ühtegi senti kasu.

Ahto
11 aastat tagasi
Reply to  sorts

Ma olen paljude liitunud valdade elanike ja vallavanematega suhelnud.Lühikokkuvõte :” Ega palju hullemaks pole läinud”
Iseküsimus on see ,kas see on piisav põhjuks liitumiseks ,et palju hullemaks ei lähe .