Alanud südamenädal ärgitab kõiki liikuma

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Sel nädalal tähistatakse südamenädalat, mis keskendub liikumisele kui ühele parimale viisile ennetada südamehaigusi, teatas Tervise Arengu Instituut.

Liikumise olulisuse meeldetuletamiseks korraldavad kohalikud omavalitsused üle Eesti sel nädalal oma kodukandi rahvale liikumist propageerivaid üritusi „Sinu sammud loevad”.

Nädalat koordineeriva Tervise Arengu Instituudi andmeil on registreeritud veidi üle 200 avaliku liikumisürituse, millele lisanduvad lasteaedades–koolides, samuti spordiklubides ja apteekides toimuvad ettevõtmised.

Südamenädala eestvedaja, kardioloogi professor  Margus Viigimaa sõnul on ajapuudusest tulenev liikumisest ja tervisetreeningust loobumine sissejuurdunud eksiarvamus, mida tuleks kindlasti muuta.

„Põhjuseid, miks liikuda, on hulgaliselt,” lausus Viigimaa. „Kehaline aktiivsus normaliseerib vererõhku, vähendab halva ja suurendab hea kolesterooli taset, langetab tromboosiriski, samuti kehakaalu. Liikumisega parandame ainevahetust, mis hoiab ära suhkruhaiguse tekke, ja lisaks südamehaigustele saame regulaarse kehalise aktiivsusega langetada vähihaiguse riski.”

Liikumine on oluline ka vanematele ja kroonilisi haiguseid põdevatele inimestele, see ei lase haigusel edasi areneda ja teeb mitmete haiguste all kannatajad isegi tervemaks.

Viigimaa lisas, et südamehaiguste ennetamiseks on kõige olulisem liikumisharrastuse regulaarsus, mitte niivõrd intensiivsus. „Eesti kardioloogide selts soovitab südame kaitsmiseks kolm kilomeetrit kõndi või 30 minutit ükskõik millist mõõdukat liikumist päevas,” lisas ta.

Tervisetreeninguks sobivad kõige paremini kepikõnd, sörkjooks, kiire kõnd, ujumine, jalgrattasõit, tants, sõudmine, uisutamine ja rulluisutamine.

Tervisesporti harrastanute osakaal Eesti täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuringu järgi oli eelmisel aastal 36% ehk nii palju oli inimesi, kes korra või 2–3 korda nädalas tegelesid vähemalt poole tunni vältel tervisespordiga.

Neid, kes üldse tervisesporti ei harrasta või teevad seda mõni kord aastas, on 33%. Näitajad ei ole viimastel aastatel muutunud.

Info erinevate südamenädala ettevõtmiste kohta üle Eesti on kogutud Tervise Arengu Instituudi kodulehele www.tai.ee.

Südamenädalat tähistatakse Eestis alates 1993. aastast.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
nike free skor billigt
10 aastat tagasi

I really enjoy studying on this site, it contains great blog posts. “Beauty in things exist in the mind which contemplates them.” by David Hume.
nike free skor billigt http://www.adecco.si/news/index.asp?id=9