Homme algab nelja valla ühinemise rahvaküsitlus

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Reedest pühapäevani saavad Oru, Nõva, Taebla ja Risti valla täisealised elanikud osaleda ühinemise rahvaküsitluses.

Reedel, laupäeval ja pühapäeval kl 9–17 saab neljas vallamajas ja Palivere koolis vastata küsimusele „Kas Teie pooldate Nõva, Oru, Risti ja Taebla valdade baasil uue omavalitsusüksuse moodustamist?”.

Igas vallas on valimiskomisjon valmis pannud valimisnimekirjad. Seal on 31. märtsi seisuga kõik vallas elavad vähemalt 18aastased elanikud. Nõval on näiteks selliseid inimesi 346, Ristil 753. Sedeli saamiseks tuleb esitada isikut tõendav dokument.

Hääleõiguslikud kodanikud peavad ise vallamajja minema, sest elektrooniliselt ei saa hääletada, samuti ei saa küsitluskasti koju tellida.

Nõva vald teeb laupäeval bussiringi, et Variku, Rannaküla ja Peraküla inimesed saaksid hääletama tulla.

„Kui kohaletulekuga on probleeme, püüame leida lahenduse,” ütles Nõva vallavanem ja ühinemise juhtkomisjoni esimees Aldo Tamm.

Orul, Taeblas ja Ristil eraldi bussi käima ei panda. Neist valdadest kinnitati, et sellekohast soovi ei ole avaldatud.

Igal õhtul sedelikastid pitseeritakse. Küsitlus lõpeb pühapäeval kl 17, hääled loetakse üle kas pühapäeva õhtul või esmaspäeva hommikul. Proteste saab esitada esmaspäeval kella kolmeni päeval.

Mis saab uue valla nimeks, selgub samuti 15. aprillil. Teisipäeval käsitles juhtkomisjon muude küsimuste hulgas ka uue valla nime. Ühtki uut varianti esile ei kerkinud, nii et peamine kandidaat on ikka Põhja–Läänemaa. Sellega enam–vähem võrdne on Lääne–Nigula, ütles Tamm. Ta lisas, et nime kohta võib veel ettepanekuid teha. Ületuleval esmaspäeval, 15. aprilli õhtul on Orul nelja valla volikogu ühine koosolek, kus käsitletakse kõiki parandusettepanekuid. Pärast seda peab iga volikogu oma erakorralise istungi, kus langetatakse ühinemise kohta otsus.

Kui otsused tulevad ühinemist pooldavad, kirjutatakse ühinemislepingule sealsamas pidulikult alla.

Ühinemisdokumendid tuleb maavanemale üle anda hiljemalt 19. aprilliks.

„Kui jõuame dokumendid valmis, saame need maavanemale juba Orul üle anda,” ütles Tamm.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Raul
11 aastat tagasi

Eks siis laiutage käsi ja hädaldage seal Nõval edasi, et andku keegi meile ometigi pisutki rohkem raha, et me saaksime edasi vinduda. Ja ärge jumalapärast kellegiga rohkem koostööd tehke, mida rohkem omaette olete, seda parem.

Igatahes
11 aastat tagasi
Reply to  Raul

koostööd võib ikka teha ,ega siis kohe liituma ei pea. Ma teen naabrimehega ka koostööd ,aga liituda ei taha temaga . Tal küll natuke uhkem auto ,aga ikka ei taha temaga liituda 🙂

Igatahes
11 aastat tagasi

esimese päeva hääletamisaktiivsuse järgi ja rahvaga suheldes on Nõva ütlemas kindlat EI .

Just just
11 aastat tagasi

ja siis juhtub see, et kahe aasta pärast on Nõva kool kinni, mingeid inveteeringuid Nõval ei tule. Hääbuge aga edasi!

eks ta ole
11 aastat tagasi
Reply to  Just just

Tead, ega Nõva rahvas pole liitumise kui sellise vastu, vaid on selle suurvallaga liitumise vastu. Meie ei saa liitumisest küll mingit kasu, kaob veel see viimanegi. Ilmselgelt tõmbab Nõva rohkem Tallinna poole kui tõmbekeskustest rääkida 🙂

Naaskel
11 aastat tagasi

Oi oi. Hr Kroon ma vabandan. Ma eksisin nimega.Pidi olema hr. Rein Vatku.

Naaskel
11 aastat tagasi

Head Nõva elanikud . Olgem enda vastu ausad ja mõelgem , on see kõige parem lahendus oma tuleviku suhtes , et müüa maha oma valla ja oma identiteedi mõningate poliitikute heaolu pärast,kes kanditeerivad ka uues vallas headele positsioonidele. Nõva on olnud, on, ja peaks ka jääma omanimeliseks üksuseks läänerannikul.Kas tõesti on läinud meelest kolhooside ühinemine,kus jäid kaotajaks ainult ääremaad,ja ega praegu ei ole ka paremat loota.Lubadused on alati algul ilusad.Olgem endi vastu ausad,et lapsed ei peaksid pärast nende otsuste pärast kannatama. Ka mina olen läänemaalt st. Noarootsist ja tean kuidas hr. Kroon tahtis maha parseldada valla.Hea et inimesed tegid õige… Loe rohkem »

Ära karanud Variku mees
11 aastat tagasi
Reply to  Naaskel

Naaskliga väga päri. Nõva on üks omapärane koht koos omapäraste inimestega. Säilitage seda !

paber ja pliiats
11 aastat tagasi

Juba praegugi lubadused ei kehti. Lubati: hääletada saab ka elektrooniliselt. Tuhkagi! Mis siis veel tulevikus ümber pööratakse?