Jaanus Riimets: vox populi, vox dei

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Jaanus Riimets. Foto: erakogu
Jaanus Riimets. Foto: erakogu

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) poliitikud on rääkinud soovist korraldada koos 2021. aasta kohalike valimistega rahvahääletus kooseluseaduse teemal. Samal teemal arutleb Jaanus Riimets.

Kes ei tunne seda pealkirjaks olevat ütlust, siis see on pärit vanadelt roomlastelt ja tähendab „rahva hääl, see on Jumala hääl“. Üks vana ja tark juudi rahvusest ajalooliste romaanide autor kirjutas ühes oma romaanis nii, et keisrite ja kuningate otsused on suures enamuses ette kirjutatud neile nende sadade miljonite alamate poolt. Kahtlemata peab see paika. Mida siis arvata rahvahääletusest, mida mõned planeerivad teostada järgmistel kohalikel valimistel Eesti Vabariigis?

Kuna paljud selle hääletuse läbiviimise toetajad nimetavad põhjuseks euroopalikke ja kristlikke väärtusi, siis võiks mõtelda, kas selline rahva arvamuse väljaselgitamine ja kõik sellega tegelikult kaasnev ja veel enam seda poliitiliselt põhjustav on euroopalik ja kristlik.

Üks tuntud kirikuõpetaja ütles kord raadiopalvuses, et Jumalal ei ole asja sellega, kes ühes voodis magavad. Muidugi see nii ei ole, kirikuõpetaja hääl ei ole veel Jumala hääl. Kui Jumalal üldse millegagi asja on inimeste eraelus, siis just sellega. Aga see ei tähenda mingil juhul seda, et riigivõimul ja teistel inimestel peaks sellega eriti – erandjuhud välja arvatud – asja olema. Sest riik ei ole Jumal ja Jumala riik ei ole maine riik. Nii lihtne see ongi. Paljud inimesed nimetavad end kristlasteks, aga ei järgi siiski peaaegu üldse Kristuse eeskuju. „Minu riik ei ole sellest maailmast.“ Selline on põhialus.

Usuküsimusi ei tohiks mitte kunagi peale suruda väevõimuga, ka mitte perekonnas, ammugi mitte riigi poolt.

Mäejutluses ütles Jeesus Kristus, et „igaüks, kes naise peale vaatab teda himustades on abielu rikkunud oma südames“. Abielurikkumise eest on Piiblis ette nähtud karistusena surm. Kui riik peaks kehtestama usuküsimustes karistavaid seadusi, siis rahvahääletuse pooldajate mõtteviisi järgides peaks ju ka selliste pilkude omanikud surma mõistma. Kas keegi natukenegi mõistlik inimene kujutaks seda ette? See oleks absurd ruudus.

Huvitaval kombel unustavad rassi- ja muu puhtuse eest võitlejad ära asjaolu, et tavapärasest erineva sättumusega inimeste tapmine on omane just sealtkandist pärit rahvaste kultuurile, mida meie radikaalid eriti põlgavad.

Kes seda mõtisklust loevad ärgu arvaku, et allakirjutanu peab Piiblis keelatud suhteid õigeks. Küsimus ei ole ülds selles. Küsimus on selles, kas riigil on rahva enamuse survel neisse küsimustesse sekkumise õigus? Ja vastus on selgelt ühene: ei ole õigust. Nii nagu ei ole riigil õigust ka kehtestada riigiusku või mingit ideoloogiat peale suruda.

Riigi ülesanne on makse koguda ja kogutut võimalikult õiglaselt ümber jagada. Paraku meenub selles osas ühe ministri seisukoht, et osa inimesi peabki jääma „mustalt töötama“. Kasutan spetsiaalselt seda väljendit. On loogiline, et üks „must“ asi ei ole kunagi puhas asi.

Jaanus Riimets

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mhmh
3 aastat tagasi

Härra vist pole eriti süvenenud sellesse, MIDA õigupoolest rahva käest küsida plaanitakse. Kas seda, kellel on õigus koos magada ja elada? Ei, SEDA ei küsita, sest see on tõepoolest igaühe enda asi. Küsitakse hoopis seda, kas ABIELU peaks olema vaid ühe mehe ja ühe naise ametlik liit. Abielu ei ole kohustuslik. See pole isegi juriidiliselt vajalik (olgem ausad, kõike saab notari juures ilma abieluta paika panna). Abielu on lihtsalt vana ja kena komme, millest konservatiivsed inimesed ei soovi loobuda. Ja soovivad enestele hoida. Neil on see õigus. Väga vastuoluline on see, et liberaalsed inimesed, kes ise pooldavad igasuguseid kooseluvorme, nii… Loe rohkem »

urmas
3 aastat tagasi

Sellised rahvahääletused mitte ei ühenda rahvast, vaid tekitavad veel suuremat lahknemist sõltumata sellest, milliseks tulemus kujuneb. Põhiseadust tuleks muuta nii vähe kui võimalik ja siis ka ainult väga olulistes küsimustes.

2. kodanik
3 aastat tagasi

Huvitav, miks sellist udutamist mõtiskluseks nimetatakse? Kui inimesel on enda arvates talenti ühiskondlikke teemasid lahata, siis võiks ta ju enne uurida, millist küsitlust plaanitakse teha. Omamoodi huvitavalt primitiivne on ka riigi ülesannetest arusaamine….

uskmatu toomas
3 aastat tagasi

Miks meil ei korraldata rahvahääletusi nagu Sveitsis kombeks ? Sellepärast,et meie rahvast peetakse nii LOLLIKS,ajupetuks st täielikeks töllideks – kui anda võimalus siis valite valesid inimesi jne.!Meil on ainult käputäis kes täpselt teavad mis lihtinimesele hea on !!

juss
3 aastat tagasi
Reply to  uskmatu toomas

No aga vaadates kes valituks osutuvad, siis nii ongi! Müün peeglit ja ära anda kassipojad!

Läänlane
3 aastat tagasi

EKRE tegelegu ikka pärisprobleemide mitte huina-muinaga.

Mati
3 aastat tagasi

Hästi kirjutatud.

tants EKRE moodi
3 aastat tagasi

Väga õige jutt. Pseudoprobleem, mis polegi probleem ja sellega tegelemine ei lahenda mitte ainsatki päris probleemi. Ei hääletaks mina kellegi soovi vastu.

Vanamoodne
3 aastat tagasi

Kas väikelaste/noorukite ajupesu ja perekonna mõiste perverteerimine LGBT soovil seadustesse raiutuna lahendab mõnd päris probleemi? Ei lahenda. Vastupidi. Nii on EKRE vastusamm juba alanud sodoomiarevolutsioonile paratamatu käik. Seda näeb isegi EKRE mitteliige. PS. Riimets: “Küsimus on selles, kas riigil on rahva enamuse survel neisse küsimustesse sekkumise õigus?”. Kas Riimets on monarhist? Kogu MEIE riik ongi üles ehitatud rahva enamus tahtele (demokraatiale). Sellest väljapoole jäävat ‘riiki’ Eesti alal täna ei eksisteeri või vähemalt ei tohiks eksisteerida.